گروه علمی: امروزه در کشورهای مختلف مشکلات مرتبط با شنوایی در حال افزایش است که این موضوع نه تنها افراد مسن بلکه افراد در سنین پایینتر را هم با چالش و مشکلات زیادی رو به رو می کند. کاهش شنوایی تأثیر مستقیم بر روی کیفیت زندگی افراد دارد، چرا که افراد میخواهند در اجتماع باشند و با دیگران ارتباط برقرار کنند، بنابراین اگر ازلحاظ دچار اختلال شوند، ارتباطات آن ها دچار مشکل میشود و افراد را محدود میکند؛ درنهایت دور شدن از جمع و منزوی شدن ممکن است افسردگی را به همراه داشته باشد.عوامل مختلفی در اختلال شنوایی مؤثر هستند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
_ بیماریهای مرتبط با خون: بیماریهایی مانند دیابت، کلسترول بالا و پرفشاری خون باعث می شود که شنوایی آسیب ببیند.
_ مسکنهای بدون نسخه: داروهای مسکن مانند آسپیرین و ایبوپروفن در دوزهای بالا باعث آسیب به شنوایی میشوند. مصرف زیاد این داروها میتواند باعث پیچیده شدن صدای زنگ در گوش و حتی از دست دادن شنوایی شوند.
_ صدای بلند موسیقی: گوش دادن به موسیقی در باشگاه، کنسرت و یا از طریق هدفون با می تواند به گوش آسیب وارد کند. این آسیبها قابل جبران نیستند.
_ استفاده از سشوار: استفاده از سشوار به صورت طولانی مدت و مکرر به شنوایی شما آسیب میزند. بنابراین استفاده از آن در طولانی مدت شما را در معرض خطر ناشنوایی قرار میدهد.
_ تب بالا: تب بالا به دلیل التهاب یا کمبود اکسیژن می تواند به شنوایی افراد آسیب وارد کند. در واقع دمای بالای بدن به عصبهای گوش آسیب وارد میکند و شنوایی در معرض آسیب جدی قرار خواهد گرفت.
_لوازم برقی آشپزخانه:سر آشپزهایی که ساعتهای طولانی با وسایل برقی کار میکنند در معرض خطر هستند.
_فرار از چکاپ سالیانه: به دلیل جرم گرفتن گوش و مسائل دیگر باید گوش سالیانه چکاپ شود.
_ استرس: یکی از عواملی که ممکن است منجر به از دست دادن شنوایی شود، استرس طولانی مدت است.
_ شنا کردن: زمان شنا کردن، آب وارد گوش میشود و ممکن است باعث ناشنوایی خفیف شود، پس شناگران بهتر است از محافظ گوش استفاده کنند.
_ ابزارهای برقی: ابزاری مانند دریل، ماشین چمن زنی و بیل مکانیکی برای سیستم شنوایی آسیب زا هستند. افرادی که در شغل خود با این ابزار سر و کار دارند در معرض آسیب هستند، بنابراین توصیه می شود از وسایل محافظتی استفاده کنند.
_ جرم گوش: ممکن است دلیل کاهش شنوایی در بعضی افراد جِرم گوش باشد، که با مراجعه به پزشک متخصص قابل درمان است.
راهکارهای مختلفی برای جلوگیری از کاهش شنوایی وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
_ با صدای کمتری به موزیک گوش دهید.
_ سیگار را ترک کنید.
_ سالی یک بار توسط متخصص از سلامت گوش خود اطمینان حاصل کنید.
_ استفاده از هدفون و هندزفری را کاهش دهید.
_ تا جایی که ممکن است کمتر در محیطهای پر سر و صدا حضور داشته باشید.
_ افرادی که به طور جدی و شدید دچار اختلال در شنوایی شده اند، به پزشک مراجعه کنند.
_ از سشوار به مدت طولانی و مکرر استفاده نکنید.
از مهم ترین علائم مشکلات شنوایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
_ شنیدن صدای «وزوز» در گوش.
_ از دیگران مدام درخواست میکنید که بلندتر صحبت کنند.
_صدای دیگران را میشنوید، اما گاهی قادر به تشخیص آنها نیستید.
_ نیاز دارید که صدای تلویزیون را بیشتر کنید.
باید به این نکته توجه داشت که تشخیص زود هنگام مشکلات شنوایی بسیار تاثیر گذار و مهم است. در دوره شیرخوارگی و نوزادی تشخیص دادن مشکلات شنوایی با توجه به علامتهای آن میتواند بسیار کمک کننده باشد و باعث میشود نوزاد به راحتی تکلم را یاد بگیرد.