آکنه یا جوش صورت یک اختلال پوستی است که در سنین نوجوانی شروع می شود و تا آخر جوانی ادامه می یابد. برای درمان ابتدا باید دید که آیا ضایعات واقعاً جوش صورت هستند؛ چون خیلی از ضایعات پوستی شبیه جوش صورت بروز می کنند. جوش صورت بیشتر در نواحی سِبوره ( نواحی از بدن که دارای غدد سباسه فراوان است مثل اطراف بینی، پیشانی، چانه، قسمت های فوقانی پشت و سینه و شانه ها دیده می شود.
گردو
گردو سرشار از سلنیوم است و به نظر میرسد این آنتی اکسیدان قوی تأثیر پیشگیرانهای روی پیدایش آکنهها دارد. به خاطر اینکه سلنیوم از سلولها در مقابل ضایعات التهابی مراقبت و خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ میکند. این آنتی اکسیدان در همراهی با ویتامینهای E و A تأثیر بیشتری بر جای میگذارد بنابراین توصیه میشود گردو را همراه بادام و اندکی فلفل قرمز میل کنید.توجه داشته باشید که گوشت، ماهی، پیاز، سیر و دانههای کامل از منابع دیگر سلنیوم به حساب میآیند.
لوبیا، گوشت مرغ، ماهی (مواد غذایی سرشار از روی)
هنوز به درستی مشخص نشده است که چرا میزان کافی روی، سبز شدن آکنهها را متوقف میسازد. شاید به این دلیل باشد که این مواد معدنی ترشح هورمونهایی که باعث تحریک آکنه میشود را کم میکند. روی همچنین باعث میشود که بدن راحتتر ویتامین A و مواد مغذی لازم برای سلامت پوست را جذب کند.اگر واقعاً از آکنه به تنگ آمدهاید به طور جدی مصرف مواد غذایی «سفید» به ویژه آرد تصفیه شده و نانی که از این آردها تهیه میشود، سیب زمینی سرخ کرده و تمام مواد غذایی خیلی شیرین را کاهش دهیدتوجه داشته باشید اشخاص گیاهخواری که هیچ نوع محصولات حیوانی را مصرف نمیکنند باید با نظر متخصص تغذیه مکملهای روی مصرف کنند.
ماهی آزاد، تخم کتان (مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3)
برخی از متخصصان بر این عقیدهاند اسیدهای چرب امگا 3 که اثر ضد التهابی دارند مشکلات آکنه را کاهش میدهند. ماهیهای چربی مثل ماهی آزاد، ساردین و ماهی ماکرو، تخم کتان و گردو سرشار از این اسیدهای چرب اند. بنابراین توصیه میکنیم هفتهای دو وعده ماهی چرب میل کنید. همچنین میتوانید روغن کتان را به سالادتان اضافه کنید یا این که غذاهایتان را با تخم کتان میل کنید.
هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی، فلفل قرمز (مواد غذایی سرشار از بتاکاروتن)
بدن انسان بتاکاروتن را که در بیشتر میوه و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز رنگ وجود دارد به ویتامین A تبدیل میکند و این ویتامین تأثیر سلنیوم را بر پوست چند برابر میسازد. بنابراین از مصرف میوه و سبزیجات قرمز یا زرد رنگ غافل نشوید.
میوه و سبزیجات
محققان دریافتهاند که در جزایر کیتاوان در گینه ی نو تقریباً هیچکس از آکنه رنج نمیبرد. آنها پس از بررسی مواد غذایی مردمان این ناحیه دریافتند که رژیم غذایی آنها سرشار از میوه و سبزیجات است و در این میان سهم اندکی به مواد غذایی تصفیه شده از قبیل شکر و آرد که میتواند میزان ترشح هورمونها را بالا ببرد، داده شده است. بنابراین برای پیشگیری از پیدایش آکنه میوه و سبزیجات تازهی زیادی میل کنید.
پرتقال، گوجه فرنگی، طالبی (مواد غذایی سرشار از ویتامین C)(درمان جای جوش)
این میوهها و سبزیهای سرشار از ویتامین C، آکنههای شما را درمان نخواهد کرد اما ویتامین C غشا سلولها را تقویت میکند و از این رو باعث پیشگیری از ایجاد جای زخمهایی میشود که نتیجهی این ضایعات است. بنابراین میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید تا پوستی زیبا داشته باشید.
بادام، تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز (مواد غذایی سرشار از ویتامین E)(درمان جای جوش)
ویتامین E، درمان ضایعات و جای زخم ناشی از آکنه را تسهیل میبخشد. این آنتی اکسیدان موثر در روغنهای گیاهی تصفیه شده، میوههای صدفی (گردو، بادام) و دانههای کامل به وفور یافت میشود.
از چه غذاهایی بپرهیزیم تا جوش نزنیم!
نمک یُد دار و دیگر منابع یُد. به خاطر دلایل ناشناخته به نظر میرسد نمک ید دار باعث تحریک پیدایش آکنه میشود. مراقب میزان سدیمی که مصرف میکنید باشید به ویژه زمانی که غذاهای آماده میل میکنید و نمک ید دار به غذاهایتان اضافه میکنید. همچنین مصرف میگو را محدودتر کنید. اگر واقعاً از آکنه به تنگ آمدهاید به طور جدی مصرف مواد غذایی «سفید» به ویژه آرد تصفیه شده و نانی که از این آردها تهیه میشود، سیب زمینی سرخ کرده و تمام مواد غذایی خیلی شیرین را کاهش دهید. این مواد غذایی میزان قند خون و انسولین را بالا میبرند و محققان بر این باورند که انسولین بالا باعث تحریک آکنه میشود. از این گذشته داشتن رژیم غذایی سرشار از محصولات تصفیه شده و فقیر از میوه و سبزیجات تازه باعث میشود منیزیم و مواد معدنی مورد نیاز بدن که برای حفظ تعادل هورمون ضروری است تأمین نشود و به این ترتیب آکنهها ظاهر بشوند.