گروه جامعه: در شرایط کنونی و روزها و ماههای کرونایی که پشت سر میگذاریم، شمار مرگ و میرها افزایش یافته و یکی از توصیههای اصلی وزارت بهداشت به حداقل رساندن سفرها تا اطلاع ثانوی، از جمله سفر به شهرهای زیارتی به ویژه شهر مشهد است. با این وجود حسن جعفری (معاون استاندار خراسان رضوی) در مورد میزان سفرها به مهشد عنوان کرده است: طبق آخرین آمار ۳۷ درصد شاهد ورود به حوزه استان بودیم. در این استان ۱۹ شهر قرمز، همچنین ۶ شهر نارنجی، دو شهر زرد و چهار شهر سفید داریم.حتا چندی پیش در حاشیه تشرف ایرج حریرچی (معاون کل وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی) به بارگاه نوارنی ثامن الحجج(ع) و بازدید از نحوه رعایت دستورالعملهای بهداشتی در سطح اماکن متبرکه رضوی، به این مهم تاکید شد که مسافرت به اماکن مقدس در شرایط کنونی به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا با افزایش تعداد زائران، رعایت دستورالعملهای بهداشتی نیز دشوارتر خواهد شد.حریرچی تاکید داشت: ۲۰ درصد بستریهای مشهد افراد غیربومی و مسافران هستند. در این میان هنوز رستورانها، مسافرخانهها، هتلها و اماکن عمومی سطح شهر مشهد نتوانستهاند پروتکلهای بهداشتی را کامل رعایت کنند و اماکن و فضاهای بیرون از حرم مطهر مانند داخل حرم نیست و خطر شیوع کرونا و ابتلا به کووید - ۱۹ وجود دارد. با این وجود هنوز تصمیم خاصی درخصوص محدود کردن تردد و سفر به مشهد و خراسان رضوی اخذ نشده. یوسف بیدخوری (معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی) در این خصوص به ایلنا گفت: مدتی است که وضعیت شهر مشهد و چند شهر دیگر استان خراسان رضوی قرمز اعلام شده است و این خبر در رسانهها و فضای مجازی دائم تکرار میشود و با توجه به آن که حرم مطهر امام رضا علیهالسلام به طور کامل بازگشایی نشد، میتوان گفت در حال حاضر اقبال زیادی از سوی مسافران آن را برای حضور در مشهد نداریم. مدتی است که بیش از دو سوم واحدهای اقامتی استان کاملا تعطیل هستند و تعداد باقی مانده که در حال حاضر مسافر پذیرش میکنند با درصد اشغال بین ۱۰ تا ۱۲ درصد فعالیت دارند.
او ادامه داد: با وجود آن که فعالیت واحدهای اقامتی و هتلها با چنین درصد پایینی از اشغال اتاقها توجیه اقتصادی برایشان ندارد اما تصور بر آن بود که میتوانند در تابستان و با حضور مسافران خسارتهای وارده را جبران کنند که با توجه به وضعیت پیش آمده و شیوع ویروس کرونا و قرمز اعلام شدن مشهد امید چندانی به حضور مسافران نیست. بیدخوری در پاسخ به این سوال که وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در رستورانها، مسافرخانهها و هتلهای مشهد چگونه است، گفت: تقریباً میتوان گفت هر روز تیمهای مشترک، متشکل از کارشناسان گردشگری و کارشناسان وزارت بهداشت برای بازدید از چگونگی رعایت پروتکلهای بهداشتی به هتلها و اماکن اقامتی میروند و در مورد رعایت پروتکلها تذکرات لازم را ارائه میدهند. تاکنون در حوزه عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در واحدهای رسمی اقامتی آماری مبنی بر آنکه این مراکز اقامتی سبب شیوع ویروس کرونا شده باشند نداریم. ضمن آنکه هتلها با درصد بسیار کمی از اتاقهایشان در حال حاضر فعال هستند و مسافران اندکی دارند. معاون وزیر بهداشت نیز در سفر به مشهد که در خصوص عدم رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی در هتلها صحبت کردند، بازدیدی از مراکز اقامتی نداشتند.
معاون گردشگری استان خراسان رضوی در ادامه به آمار نظارتهای انجام شده، اخطارها و تذکرهایی که تاکنون به مراکز اقامتی و تاسیسات گردشگری استان داده شده اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال تا ۲۵ تیرماه ۱۳۹۹ و نظارتهای متعددی انجام شد که در نهایت منجر به ارائه تذکر به ۲ هتل، ۱۸۳ خانه مسافر و ۴ دفتر خدمات مسافرتی شده است که از این میان ۱۱۹ خانه مسافرو ۱۱ دفتر مسافرتی اخطار دریافت کردند. همچنین این اخطارها و تذکرها منجر به پلمپ ۱۹ دفتر خدمات مسافرتی شد.او با تاکید بر آنکه بر اساس آخرین مصوبه اعلام شده از سوی ستاد اجرای خدمات سفر پذیرش مسافر در زائرسراهای دولتی ممنوع است گفت: پذیرش مسافر در مهمانسراهای دولتی انجام نمیشود. در عین حال تمام تاسیسات گردشگری که از وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی پروانه بهره برداری دریافت کردهاند از جمله خانم مسافرها، مهمانپذیرها، هتلها، هتل آپارتمانها، اقامتگاههای بومگردی، رستورانهای بین راهی و مجتمعهای تفریحی-گردشگری مجاز به فعالیت هستند اما در واحد اقامتی بزرگتر مانند هتلها، فعالیت سالنهای اجتماعات و همایشها ممنوع است. پذیرش مسافر در مدارس، مهمانسراهای دولتی، زائرسرا ها و غیره ممنوع است. برنامهها در این خصوص در کل کشور لغو شده است.
بیدخوری در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط فعلی مشهد و استان خراسان رضوی و قرمز بودن این استان به لحاظ شیوع ویروس کرونا و تاکیداتی که بر عدم سفر به این استان وجود دارد آیا قرار است تمهیداتی در خصوص محدود کردن تردد و سفر به این استان یا فعالیت مراکز اقامتی اندیشیده شود گفت: دغدغه ما تاسیسات گردشگری نیستند. با توجه به آن که سفرهایی که در حال حاضر اتفاق میافتد بیشتر کاری و ضروری هستند نیاز است تا مراکز اقامتی مجاز که ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند فعال باشند. ضمن آنکه ماندگاری مسافران کاهش یافته است و با توجه به آن که مسافرانی که برای زیارت به استان میآیند کمتر شده، میتوان گفت زمان ماندگاری به حدود ۳ شب رسیده. او تصریح کرد: اگر بخواهیم فعالیت واحدهای اقامتی را محدود کنیم ممکن است شرایط را برای حضور مسافران برای اقامت در سایر واحدهای اقامتی غیرمجاز فراهم سازیم. ضمن آن که شاهد تراکم مسافران در واحدهای اقامتی نیز نیستیم. در هر حال، قطعا تابع تصمیمات ستاد استانی کرونا خواهیم بود. معاون گردشگری استان خراسان رضوی در ادامه از برقرار شدن برخی پروازها از کشورهای عراق و قطر خبر داد و گفت: هرچند در شرایط عادی بیشترین گردشگران خارجی مشهد را مسافرانی از عراق و قطر دربرمیگرفتند اما اکنون گردشگر خارجی در مشهد حضور ندارد البته امید است با برقرار شدن پروازهای اخیر از این پس شاهد حضور گردشگران خارجی نیز باشیم. عراق به لحاظ تعداد گردشگران ورودی به استان ما در در رتبه نخست قرار دارد.