گروه علمی: بیش از شش ماه از شیوع کرونا در جهان گذشته و در این مدت بسیاری از بهبودیافتگان ویروس کووید-۱۹ از عوارض این بیماری گفتهاند. محققان میگویند که بیش از ۵۰ درصد بهبود یافتگان هنوز از تنگی نفس و خستگی مفرط شکایت میکنند.یک مطالعه نشان داده که بیشتر مبتلایان طی ۱۴ روز کاملاً بهبود مییابند، اما برای افرادی که به نظر میرسد بیماری آنها شدت بیشتری دارد، ممکن است روند درمان از 25 تا 40 روز طول بکشد. بیمارانی که تحت مراقبتهای ویژه قرار داشتهاند، ممکن است بازگشتشان به زندگی عادی ۱۲ تا ۱۸ ماه طول بکشد.
حس بویایی
براساس مطالعات مختلف، تخمین زده شده که بین ۳۰ تا ۹۸ درصد مبتلایان حس بویایی خود را از دست میدهند. یک مطالعه نشان داد که چهار هفته پس از شروع علایم، ۴۹ درصد از بیماران بازگشت حس بویایی و وضوح کامل را گزارش دادند، ۴۱ درصد از کاهش شدت آن خبر داده بودند و ۱۰ درصد نیز گزارش دادند که حس بویایی آنها بدون تغییر یا بدتر شده است.
مشکلات مربوط به لخته شدن خون
به یاد داشته باشید، برخی از مواردی که به افراد صدمه میزند، خود ویروس نیست، بلکه پاسخ ایمنی بدن به آن است. پاسخ ایمنی میتواند در بعضی از نقاط بدن منجر به ایجاد التهاب شود و در برخی دیگر نیز لختههای خون ایجاد کند. لخته شدن خون میتواند باعث ایجاد انواع مشکلات در همه نقاط بدن، از جمله نارسایی کلیه و حتی قطع عضو شود.
مشکلات قلبی
از سوی دیگر براساس تحقیقی که پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه هامبورگ-اپدنورف آلمان انجام دادهاند، ویروس کرونا میتواند قلب را نیز تحت تأثیر قرار دهد. این احتمال وجود دارد که پاتوژن ویروس سلولهای قلبی را آلوده و در آنها تولید مثل کند. این ویروس در عین حال قادر است، فعالیت ژنتیکی سلولهای آلوده قلب را تغییر دهد.
آسیب به ریه
افرادی که درگیر ذات الریه میشوند یا به دستگاه تنفس مصنوعی نیاز پیدا میکنند، دچار زخم طولانیمدت ریه میشوند. افراد مسن به احتمال زیاد این زخم را تجربه میکنند، اما هر فردی که آن را تجربه کند، ظرفیت ریه او کاهش مییابد. علاوه بر این، لختههای خون میتوانند گردش خون در ریهها را قطع کنند.
سندروم مراقبت های ویژه
براساس این مطالعه، تا ۷۵ درصد از افرادی که به شدت تحت تاثیر بیماری قرار گرفته و در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بستری شده اند این سندروم را بروز میدهند. این سندروم شامل علایم عصبی، جسمی و روانی است . درمان این سندروم ممکن است ماه ها به طول بینجامد و برای درمان آن نیاز به مشاوره با روان پزشک و مصرف دارو باشد .
سکتههای مغزی، اختلال عملکرد مغز، مشکلات حافظه و تمرکز حواس
اگر یکی از آن لختههای خون باعث سکته مغزی شود، به طور واضح تأثیر طولانیمدت دارد. در حدود یکسوم بیماران کرونایی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها، گونهای از آسیبهای مغزی مشاهده شده که میتواند در درازمدت منجر به مشکلات حافظه و تمرکز حواس شود. علاوه بر این، کلیههای فرد بیمار هم میتواند هدف حمله قرار بگیرد که در این صورت احتمال انفارکتوس کلیه و آسیبهای جبرانناپذیر وجود دارد.