گروه جامعه: یك استاد حوزه و دانشگاه برگزاری جلسات هیأتهای خانگی را خوب توصیف کرد و گفت: این جلسات خوب است اما اولویت با برگزاری جلسات با شکوه در محیطهای بیرونی البته امسال ممکن است افرادی که در سالهای گذشته در پارکینگهای آپارتمانها و یا منزل یکی از همسایهها جلسه برگزار میکردند، فضای عزاداری خود را به پشت بامهای خانهها منتقل کنند و چند خانواده کنار یکدیگر به عزاداری بپردازند که امری پسندیده و زیبا خواهد بود.
حجت الاسلام علیرضا پناهیان گفت: ممکن است امسال عزاداری به شیوه سنتی و در مکانهای بسته برگزار نشود اما یقیناً فرصت بیشتری برای هیأتیها ایجاد شده است تا با ذوق و خلاقیت بتوانند از این تهدید، فرصت بسازند. در بیابان عزاداری کردن تجربهای است که هیأتیها میتوانند در محرم امسال از آن استفاده کنند که زیباییها و جذابیتهای بسیاری دارد. این تجربه را ما در جبههها لمس کردیم که افراد روی خاک مینشستند و با چندین پرچم، حریم هیأت مشخص میشد و به عزاداری میپرداختند، در این بستر میتوان فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کرد البته شاید صدای مراسم مناسب نباشد تا شور لازم را ایجاد کنند اما زیبایی هایی دارد که نمونههای آن را در راهیان نور و بازدید افراد از جبهههای دفاع مقدس دیده شده است. عزاداری روی خاک و فضای بیابانی، با برگزاری مراسم عزاداری در خیابانها، حیاط مدارس، محوطه دانشگاهها، پادگانها و غیره متفاوت است زیرا نماهای مختلف و خاطره انگیزی را برای حاضران ایجاد خواهد کرد.میدواریم کرونا تا محرم امسال افول کند و سالهای بعد نیز اصلاً وجود نداشته باشد اما با خلاقیتهایی که امسال رخ میدهد، شاید هیأتها دیگر به محیطهای بسته خود برنگردند و سالهای بعد نیز عزاداری را در محیطهای باز ادامه دهند.
وی درباره هیأتهای خانگی گفت: این جلسات خوب است اما اولویت با برگزاری جلسات با شکوه در محیطهای بیرونی البته امسال ممکن است افرادی که در سالهای گذشته در پارکینگهای آپارتمانها و یا منزل یکی از همسایهها جلسه برگزار میکردند، فضای عزاداری خود را به پشت بامهای خانهها منتقل کنند و چند خانواده کنار یکدیگر به عزاداری بپردازند که امری پسندیده و زیبا خواهد بود.
پناهیان افزود: عزاداریهای امسال پررونقتر از سالهای گذشته خواهد بود زیرا عزاداران به فضای باز خواهند آمد و همین امر موجب افزایش جلوه بیرونی آنها خواهد شد. در مثل داریم عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد که به نظر من کرونا آن دشمنی است که محرم امسال را پررونق خواهد کرد. تصور کنید برخی جوانان در فضای مجازی، هیأتی تشکیل دهند که با زبان اسپانیایی یا انگلیسی و غیره به نشر محتوا مرتبط با امام حسین (ع) بپردازند ،این امر اثرگذاری بسیاری در خارج از کشور خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه شخصاً از پدید آمدن چنین فضایی به واسطه شیوع کرونا برای هیأتها ناخرسند نیستم،گفت: خوشحالم کرونا بستری را ایجاد کرده است تا هیأتیها از لحاظ فردی و اجتماعی از لاک خود خارج شوند و این را از الطاف الهی میدانم. هیأتیها در بعد فردی به دنبال ارتباط گرفتن با دیگران و شناختن رفقا نیستند البته این طیف، ارتباط اجتماعی وسیعی دارند اما این ارتباط هیأتیها گویی از سر سیری است. کرونا موجب میشود فاصله اجتماعی ما زیاد شود اما در عوض ارتباط اجتماعی ما را بیشتر میکند. حال که هیأت تعطیل شده است، این افراد میتوانند یکدیگر را به اسم بشناسند، البته لازم است این ارتباط فقط در دایره هیأتیها به وجود نیاید بلکه فراتر میان هیأتیها و غیرهیاتیها نیز ایجاد شود. خروج هیأتیها از لاک اجتماعی و جمعی خود نیز یکی از ثمرات کرونا است، همواره گلایه داشتیم چرا هیأتیها در فضای بسته حضور پیدا میکنند که امسال کرونا آنها را مجبور میکند تا از فضای حسینیهها و تکیهها خارج شوند و در محیط باز و غلنی عزاداری کنند.