به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۶ - ۱۵:۱۰
 
۴
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ساعت ۱۴:۲۳
کد مطلب : ۲۲۹۲۱
رویکرد بانک مرکزی در قبال بازار ارز و تحولات آن،

حمایت تلویحی سيف از کاهش نرخ ارز

گروه اقتصادي: در حالی که اظهارات اخیر رییس کل بانک مرکزی در مخالفت با کاهش نرخ ارز به زیر 3000 تومان با انتقادهای زیادی مواجه شد، وی در اظهاراتی جدید گفت که نباید نظر این بانک بر لزوم ثبات‌بخشی و حفظ آرامش در بازار ارز را به اشتباه به عدم حمایت از کاهش نرخ ارز تعبیر کرد.
حمایت تلویحی سيف از کاهش نرخ ارز
ولی الله سیف اظهار کرد: تحولات روزهای اخیر بازار ارز متناسب با افق ترسیم شده و پیشرفت‌های نسبی حاصل شده در عوامل اقتصادی و غیراقتصادی موثر در تعیین نرخ ارز بوده و این روند مورد حمایت بانک مرکزی به عنوان نهاد مسئول و متولی این بازار نیز هست. او درباره دلیل اهمیت نرخ ارز برای بانک مرکزی، اظهار کرد: نرخ ارز به عنوان یکی از متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان نقش مهمی در تخصیص منابع، ایجاد تعادل در بازارها و حفظ پایداری درونی و بیرونی اقتصاد کشور ایفا می کند. این کارکردهای گسترده موجب شده بانک مرکزی به منظور ایفای صحیح وظایف ذاتی و قانونی خود توجه ویژه‌ای به تحولات این بازار داشته باشد. بر این اساس حفظ آرامش در بازار ارز، حداقل‌سازی نوسانات نرخ ارز و تناسب سطح و تغییرات آن با عوامل بنیادین اقتصادی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی در پاسخ به این‌که آیا صحبت های شما در چند ماه گذشته را می​توان به عدم تمایل بانک مرکزی به کاهش نرخ ارز تعبیر کرد؟ افزود: به طور طبیعی مردم ، فعالان و سیاستگذاران اقتصادی کشور همواره از یک بازار ارز پویا که ضمن حفظ ارزش پول ملی بتواند موازنه مطلوب و پایداری را میان اقتصاد داخلی و خارجی بر قرار کند و به سرمایه‌گذاری و تولید در کشور کمک کند، استقبال کرده و بی ثباتی در بازار، جهش‌های هیجانی و تلاطم‌های سفته‌بازانه را نامطلوب و مخل فضای اقتصادی جامعه و فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و تولید می‌دانند. بانک مرکزی نیز که حسب وظیفه قانونی، عهده دار حفظ ارزش پول ملی در کشور است، حفظ و صیانت از ارزش پول ملی را همواره مد نظر داشته و تقویت ارزش پول ملی را در فضایی بادوام و چارچوبی سازگار با عوامل بنیادین و مصالح اقتصاد ملی، مطلوب می‌داند.

رییس کل بانک مرکزی در ادامه تاکید کرد: مواضع بانک مرکزی در قبال برخی تحولات بازار ارز طی ماه‌های اخیر نیز از این منظر قابل ارزیابی است و نباید نظر این بانک بر لزوم ثبات‌بخشی و حفظ آرامش در بازار ارز را به اشتباه به عدم حمایت از کاهش نرخ ارز تعبیر کرد. وی در پاسخ به این سوال که آیا ادبیات نظری و تجربی نیز بحث‌های شما را حمایت می کند؟ گفت: مسلما مبانی علمی و تجربیات عملی گذشته کشور و دیگر اقتصادها در این خصوص نیز حکایت از اهمیت هدایت صحیح نرخ ارز در مسیری متناسب با اقتضائات اقتصاد کلان و عوامل بنیادین تعیین و حمایت‌کننده از نرخ پایدار ارز دارد. در همین راستا از بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار پولی و ارزی انتظار می‌رود تمامی سعی خود را برای هدایت تحولات بازار ارز در مسیری صحیح و سازگار با بنیان‌های اقتصاد کلان بکارگیرد و اقتصاد را از تبعات نوسانات ناپایدار و فاقد پشتیبانی کافی از سوی عوامل بنیادین مصون دارد. بر این اساس انعکاس آثار تحولات مثبت، پایدار و متناسب با اقتضائات کلان کشور در بازار ارز مسلماًّ از حمایت‌های بانک مرکزی برخوردار خواهد بود.رییس کل بانک مرکزی درباره تحولات روزهای اخیر در بازار ارز با گذشت بیش از سه ماه از شروع به کار دولت جدید و دستاوردهای اخیر در مذاکرات، تصریح کرد: خوشبختانه طی ماه‌های اخیر فضای کلی تحولات کشور به گونه‌ای بوده که از شدت تلاطم‌های بازار ارز تا حد زیادی کاسته و روند اصلاحی را در این بازار موجب شده است که درنتیجه نااطمینانی‌های پیش روی فعالان واقعی اقتصاد و بازار ارز را به‌طور معنی‌داری تقلیل داده است. به‌تبع این تحولات مثبت، میزان فعالیت‌های سفته‌بازانه در بازار ارز به شدت کم‌رنگ شده است.

سیف گفت: بانک مرکزی در تلاش بوده با استقرار انضباط پولی و تقویت فضای کاهش انتظارات تورمی- که خود را در روند نزولی تورم نقطه به نقطه نشان داده و احتمالاً در ماه های آتی به کاهش تورم منجر خواهد شد- در جهت ثبات‌بخشی به فضای اقتصاد کلان گام بردارد و اثر بخشی این گام‌ها در مبارزه با تورم با التزام دولت یازدهم به رعایت انضباط مالی تقویت خواهد شد.

وی ادامه داد: بدیهی است به موازات این تلاش‌ها، افزایش دسترسی به ذخایر خارجی، زمینه‌های تقویت بیشتر عرضه ارز در بازار و تثبیت بیش‌از پیش روندهای مثبت مشاهده شده را فراهم خواهد کرد. خوشبختانه نتایج موفقیت آمیز مذاکرات اخیر در جهت تنش‌زدایی از روابط خارجی و حرکت به سمت رفع کامل تحریم‌های ناعادلانه بین‌المللی نیز افق مناسبی را در جهت تقویت منحنی عرضه ارز و افزایش انعطاف‌پذیری آن فراهم کرده است. بر این اساس تحولات روزهای اخیر بازار ارز متناسب با افق ترسیم شده و پیشرفت‌های نسبی حاصل شده در عوامل اقتصادی و غیراقتصادی موثر در تعیین نرخ ارز بوده و بالطبع، این روند مورد حمایت بانک مرکزی به عنوان نهاد مسئول و متولی این بازار نیز هست.

وی گفت:لازم به توضیح است در سال جاری کلیه عملیات ارزی بانک مرکزی از طریق اتاق مبادلات ارزی صورت گرفته و تلاش‌های این بانک بر تعمیق و گسترش این بازار در تامین نیازهای ارزی کشور متمرکز بوده است و در نتیجه این تلاش‌ها طی ماه‌های اخیر، شاهد ثبات در بازار غیررسمی ارز بوده‌ایم بدون این‌که هیچ گونه مداخله‌ای از سوی این بانک صورت پذیرفته باشد.

سیف در پایان درباره رویکرد بانک مرکزی در قبال بازار ارز و تحولات آن، خاطرنشان کرد: بدیهی است بانک مرکزی از روند تقویت باثبات و پایدار ارزش پول ملی متناسب با عوامل بنیادین و اقتضائات تعادل عمومی اقتصاد استقبال کرده و همچون گذشته از یک بازار ارز با ثبات، پویا و به دور از نوسانات هیجانی و سفته بازانه حمایت می‌کند.
مرجع : ايسنا

۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۵:۳۷
ولی ایشان در عمل به صورت دستوری نرخ ارز را بالا نگه داشتن حتی بعد از توافق !
مردم را چه فرض کرده اید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (179549)
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۵:۴۵
1USD=8000 IRRs و دیگر هیچ (179550)
ali
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۶:۵۲
آقای رئیس ،ارزش پول ملی حافظ منافع قشر وسیعی از جامعه(اکثریت مردم) می باشد بنابراین با بالا رفتن نرخ پولمان ،گرانیها ،تورم ،فساد و دوزدی کاهش پیدا میکند.در فرمایشات آقای رئیس جمهور که گوش میکردم گفته شد که با اجرای واقعی نرخ دلار طبق مصوبه مجلس ما مجبور شدیم که قیمت کالاها را با شیب ملایم بالا ببریم.این کار بنظر من اگر کار کارشناسی انجام می شد درست نیست چون قیمت اجناس با نرخ مبادله ای حدود 2500الی 2700 تومان حتی بیشتر با ارجحیت تخصیصی افزایش یافته بودودیگر به افزایش قیمت نیاز نداشت.شش برابر شدن قیمت پس برای چه بود؟ (179557)
امیری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۶:۵۵
این بالا پایین شدن نرخ ارز دسته چند نفره خاصه که مردم رو گذاشتن سره کار.مردم خیلی دوس دارن بشناسنشون. (179558)
میلاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۷:۱۹
آقا بیا از شلوارم پول بردار 2 ماه برو شمال بذار دلار بیاد پائین ماشین بگیریم (179560)
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۷:۴۴
چرا دولت و بانک مرکزی نرخ ارز را تک نرخی نمی کند ؟؟؟؟؟ چرا به این رانتخوری گسترده در کشور با تک نرخی کردن ارز پایان نمی دهند ؟؟؟؟ مردم می احمق نیستند آقای سیف... (179565)
رویا
France
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۸:۲۵
قابل توجه کسانی که فکر میکردن با تعییر دولت و توافق ژنو ایران گلستان میشه !!
حالا تا ۴ سال فقط میگن ما ویرانیهای ۸ سال قبل و داریم درست میکنیم. آب از آب تکان نمیخوره ، هر صد روز هم به جای اینکه گزارش کار این دولت و بدن ، گزارش کارهای دولت قبل رو میدن. (179585)
میلاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۹:۲۶
گزارش دولت قبل رو ندن تو و کسایی که مثل تو هستن فکر میکنن روحانی کشور رو با تورم 0.2 درصدی گرفته
گزارش ندن نمیفهمین که این معجزه هزاره سوم چه بلایی بر سر کشور آورد
اون 8 سال قبل 100 روز فراموش نشه خانم (179598)
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۹:۳۷
چرااا زود تر ایشون گفتار شون رو اصلاح نکردن ؟؟؟؟!!
بازمممم خوبهه... خدارو شکررر (179601)
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۱۹:۳۸
من فکر کنم ایشون قبلا فکر کردن وزیر خزانه داری آمریکااا هستن تا
رئیس بانک مرکزی ایران! (179604)
۱۳۹۲/۰۹/۰۷ ۲۰:۴۰
روحانی باید به صورت جدی به دکتر سیف تذکر دهد زیرا یکی از عوامل اصلی پایین نیامدن نرخ ارز همین اظهارات غیر کارشناسی ایشان است. (179624)