به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۲۰:۳۱
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۰۶/۲۳ ساعت ۱۰:۲۷
کد مطلب : ۲۳۱۳۷۵

بیماری «MIS-C» نادر اما خطرناک

بیماری «MIS-C» نادر اما خطرناک
گروه علمی: در حالی که اکثر کودکانی که به بیماری کووید ۱۹ مبتلا می شوند دارای فرم های خفیف بوده و بدون هیچ مشکلی بهبود می یابند اما در چند درصد از کودکان این بیماری پیشرفت داشته به طوری که شاهد بستری شدن آنها در بخش های مراقبت ویژه بیمارستانی با نشانه های هشدار دهنده هستیم که شروع ظاهر شدن نشانه ها نیز هفته ها بعد از عفونت اولیه بوده است.به گزارش ایسنا، این فرآیند زمینه ای جدید، خیلی سریع پیشرفت کرده و می تواند به چندین ارگان و سیستم بدن کودک مانند قلب، ریه ها، چشم ها، پوست و سیستم گوارش حمله کند. این بیماری به سندروم التهابی چندگانه در کودکان یا MIS-C شناخته شده است. بیشتر از ۷۹۰ مورد ابتلا به MIS-C در آمریکا تاکنون توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها  گزارش شده است و ۱۶ نفر از کودکان نیز جان خود را از دست داده اند.دکتر "ریتو بانرجی" دانشیار بیماری های عفونی اطفال دانشگاه واندربیت در گفت و گو با ایسنا درباره این بیماری گفت: دانش ما درباره کووید ۱۹ و همچنین MIS-C در حال حاضر خیلی کم است. درمانی که در شرایط کنونی بر روی بیماری های مشابه انجام می شود، به بهبود اکثر کودکان کمک کرده است اما قطعا خیلی زود است که بخواهیم بگوییم این بیماری می تواند برای طولانی مدت چه نتایجی را به همراه خواهد داشت.مروری بر موارد جدید بین المللی ابتلا به MIS-C نشان می دهد که چگونه این بیماری نادر اما دارای تاثیراتی آزاد دهنده بر روی کودکان است.در میان یافته ها، حتی کودکانی بوده اند که دارای فرم بدون علامت کووید ۱۹ بوده اما به فرم پیشرفته MIS-C مبتلا شده اند. نیمی از بیماران جوان هیچگونه بیماری زمینه ای نداشته اند. بسیاری از بیماران طبق اکوکاردیوگرافی های اولیه دارای وضعیت قلبی نرمال بوده اما بعد از چند روز سریعا تضعیف شده اند.
 
خانم دکتر لطفا در ابتدا بگویید سندروم التهابی چندگانه در کودکان چیست؟
سندروم التهابی چندگانه در کودکان یا MIS-C یک بیماری نادر اما شدید است که می تواند در کودکان و نوجوانان مبتلا به عفونت کرونا ناشی از ویروس کووید ۱۹ ایجاد شود. معمولا این بیماری ۲ تا ۴ هفته بعد از عفونت به کرونا در کودکان ظاهر و پدیدار می شود.همانطور که از نام این بیماری مشخص است، MIS-C می تواند بر روی چندین سیستم بدن تاثیر بگذارد. در بیماران جوان این بیماری می تواند به صورت تب مداوم، درد شکم، استفراغ، اسهال، تحریک روی پوست، ورم ملتحمه، آسیب های قلبی و شوک نمایان شود.متاسفانه ما در حال حاضر نمی دانیم که چرا کسر کوچکی از کودکان به MIS-C مبتلا می شوند در حالی که اکثریت کودکان مبتلا به کووید ۱۹ بدون هیچ مشکلی بهبود می یابند. در سراسر جهان (تا ابتدای ماه سپتامبر) بیش از نیم میلیون کودک تشخیص به کووید ۱۹ بوده اند که در کمتر از ۲ درصد از این افراد، کووید ۱۹ منجر به بیماری MIS-C شده است.

ضربه MIS-C به کودکان مدرسه ای مقاطع ابتدایی بیشتر از دیگران
سندرم التهابی چندگانه در کودکان یا MIS-C یک بیماری نادر در ارتباط با کووید ۱۹ است. متوسط سن مبتلایان به این بیماری در ایالت متحده آمریکا حدود ۸ سال است.

چه اتفاقی در درون بدن می افتد که چنین طیفی از علائم به وجود می‌آید؟
 MIS-C به دلیل عدم تنظیم سیستم ایمنی در بدن به وجود می آید. در چنین حالت هایی واکنش ها و پاسخ های سیستم ایمنی بدن انسان خارج از کنترل در آمده و باعث می شود این سیستم ایمنی به خود بدن صدمه وارد کند. پزشکان و دانشمندان در تلاش هستند تا بتوانند تصویر و علل چرایی این اتفاق را پیدا کنند.در چنین شرایطی، تورم های شدید می تواند بر روی ارگان های مختلف بدن تاثیر بگذارد. بیش از ۷۰ درصد از بیمارانی که در بخش های ICU بیمارستان ها بستری می شوند، و حدود یک چهارم از آنها برای کمک به حفظ قلب و ریه هایشان نیاز به دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز می شوند.در حالی که MIS-C تا حدودی نشانه های همسان با بیماری کاوازاکی و دیگر بیماری های التهابی دارد اما یک فاصله تفاوتی نیز با این بیماری ها دارد. به طور مثال MIS-C بیشتر در کودکان گروه سنی مقطع ابتدایی با متوسط سن حدود ۸ سال رایج است در حالی که بیماری کاوازاکی بیشتر کودکان زیر ۵ سال را تحت تاثیر قرار می دهد همچنین تعداد گلبول های سفید خون پایین موجود در کودکان مبتلا به MIS-C نیز در کاوازاکی رایج نیست.

نشانه های رایج در بیماران مبتلا به MIS-C
بیماری سندروم التهابی چندگانه دارای طیف وسیعی از علائم و نشانه هاست. در مرور ۶۶۲ مورد مبتلا به MIS-C، نشان می دهد که در ۱۰۰ درصد موارد مورد مطالعه تب ظاهر شده است. علائم مربوط به سیستم معده و روده نیز همچنین در این بیماری رایج بوده است.

علائم سندرم التهابی چندگانه در کودکان
درمان MIS-C چگونه است و آیا این بیماری می تواند آسیب ها و عوارض طولانی مدت داشته باشد؟
پزشکان بیماری MIS-C را با رویکردهایی که برای سایر بیماری ها کار کرده اند، درمان می کنند که این رویکردها شامل ایمونوگلوبولین (گلوبولین ایمنی) سیاه رگ ها – یک محصول خون با آنتی بادی هایی که پاسخ ایمنی را سرکوب می کند- ، تجویز آسپرین و استروئیدها می باشد همانطور که برای درمان بیماری کاوازاکی نیز از این روش ها استفاده می شود.برخی اوقات کودکان مبتلا به MIS-C خون های رقیق شده دریافت می کنند و برای برخی نیز داروهایی به منظور کنترل فشار خون و همچنین داروها برای تعدیل واکنش های ایمنی بدن تجویز می شود.
پزشکان هنوز نمی دانند که کودکان مبتلا به MIS-C چه آسیب ها و عوارضی را در طولانی مدت خواهند داشت اما بدیهی است که کودکان با مشکلات قلبی در ارتباط با این بیماری باید در تماس نزدیک با متخصصان قلب باشند اما هنوز مشخص نیست که آیا کودکان مبتلا به فرم های خفیف MIS-C نیز در معرض خطر آسیب های قلبی هستند یا خیر؟

چه کسانی به MIS-C مبتلا می شوند؟
آمار و اطلاعات نشان داده است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی اقلیت های نژادی و قومی در میان کودکان بیشتر به فرم پیشرفته MIS-C مبتلا می شوند. این موضوع احتمالا به این دلیل است که برخی گروه ها دارای فاکتورهای ژنتیکی هستند که آنها را مستعد ابتلا به این بیماری می کند. اگرچه فاکتورهای اجتماعی و جمعیت شناسی نیز نقش بزرگی در این اختلاف دارند.گروه های اقلیت نژادی و قومی به احتمال زیاد در خط مقدم کاری بوده و توانایی دور کاری یا رعایت فاصله گذاری فیزیکی در محیط کار را ندارد و بنابراین احتمال ابتلا به کووید ۱۹ و انتقال این بیماری به سایر افراد در منزل از جمله کودکان، در این گروه زیاد است.مطابق با اطلاعات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها ایالت متحده آمریکا، در شش ماه اول این پاندمیک، نزدیک به ۵ برابر ساکنان سفید پوست، ساکنان اسپانیایی تبار و سیاه پوست در ایالت متحده آمریکا به دلیل ابتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان بستری شده بودند.تا ماه سپتامبر بیشتر از ۷۹۰ مورد کودک آمریکایی مبتلا به به سندوم التهابی چندگانه در کودکان در ارتباط با کووید ۱۹ تشخیص داده شده است که در میان این گروه های نژادی و قومیتی، ۷۵ درصد اسپانیایی تبارها یا سیاه پوست ها بوده اند، همان طور که این گروه بیشتر در معرض ویروس کرونا قرار داشته اند.

چگونه والدین می توانند کودکان خود را در وضعیت ایمنی قرار دهند؟
در ابتدا والدین باید از علائم و نشانه های این بیماری آگاه باشند.اگر کودکی دارای مشکلات تنفسی بود، دردهای شکمی شدید داشت و احساس درد یا فشار در قفسه سینه داشت که به صورت مداوم بوده و قطع نمی شد، روی لب ها یا صورت رنگ مایل به آبی داشت، دچار سرگیجه بود یا مشکل بیدار ماندن و نخوابیدن را داشت باید بلافاصله کودک را به بیمارستان منتقل کنید. علائم دیگری شامل خونریزی چشم، جوش، گردن درد، اسهال، استفراغ و تب نیز  می تواند جز علائم و نشانه های این بیماری باشد.در وهله اول همه با پیشگیری از عفونت کووید ۱۹ در جلوگیری از MIS-C در کودکان سهیم هستیم و اگر همه ماسک زده و فاصله اجتماعی را رعایت کرده و مرتبا دست های خود را بشوییم، می توانیم انتقال کووید ۱۹ به دیگران را در خانواده ها و در سطح جامعه خود کاهش دهیم.
برچسب ها: ویروس کرونا