گروه جامعه: اوايل هفته جاري بود كه يك خبر كوتاه از شهرستان سلسله در استان لرستان سروصدا كرد. در اين خبر به نقل از سرپرست فرمانداري سلسله از ابتلاي 39 دانشآموز اين شهرستان از ابتداي بازگشايي مدارس صحبت شده بود. روابط عمومي آموزش و پرورش استان خيلي زود دست به كار تكذيب اين خبر شد.چند روز پس از اين انتشار گزارش «اعتماد» در مورد نشر و تكذيب اين خبر، دوباره به سراغ آموزش و پرورش استان و نماينده مردم سلسله و دلفان در مجلس شوراي اسلامي رفتيم كه هر چند آمارهايشان باهم نميخواند اما هم آموزش و پرورش ميگويد بر تكذيب خبر اصرار دارد و هم نماينده مردم ميگويد كه احتمال ابتلاي دانشآموزان در مدرسه بسيار ناچيز بوده است.پس از تكذيب خبر ابتلاي 39 دانشآموز در مدرسه، دانشگاه علوم پزشكي لرستان در نشست فوري با آموزش و پرورش در مورد بازرسيهاي سختگيرانه از مدارس نقاط قرمز استان خبر داد. درگاهپور، رييس اداره اطلاعرساني و روابط عمومي آموزش و پرورش لرستان در توضيح اين بازرسيها به «اعتماد» ميگويد: «همين امروز (سهشنبه) از مناطق قرمز استان بازديد داشتهاند. حتي مدارسي كه مطمئن بوديم تمامي پروتكلها را رعايت ميكنند هم شامل اين بازرسي شدهاند و اتفاقا هيچ مورد مشكلداري هم در مناطق قرمز گزارش نشده.»5 شهرستان قرمز در لرستان وجود دارند كه آموزش و پرورش استان اعلام كرده است كه در اين موارد، اولويت با آموزش غيرحضوري است. «در اين منطقه البته از مدارس پرسيدهايم كه بگويند چه تعدادي از آنها واقعا قادرند با رعايت تمامي جوانب و استانداردهايي كه علوم پزشكي از ما خواسته فعاليت كنند. در ناحيه يك حدود 30 مدرسه، در ناحيه دو حدود 25 مدرسه، تعداد معدودي از مدارس در اين ميان توانايي كامل را داشتند چون هم پرسنل و هم دانشآموزانشان هيچ مشكلي نداشتند.»
«در روستاي مظفري اعضاي يك خانواده مبتلا شده بودند كه اگر اشتباه نكنم پدر و مادر فوت كردند. بهيار روستا قبل از باز شدن مدارس به آموزش و پرورش مراجعه كرد و گفت كه 6 دانشآموز مبتلا در اين خانواده هست كه نبايد به مدرسه بيايند و الان اين 6 نفر جزو همان آمار 39 دانشآموز مبتلا هستند.» اوضاع سلامتي و جسمي اين دانشآموزان به گفته درگاهپور خوب است و دارند روند درمان را طي ميكنند. در مورد آموزش هم توضيح ميدهد كه اصلا در روند حضور يا چگونگي اتصال به كلاسهاي مجازي خيلي سخت گرفته نميشود و بچهها هر وقت بهبود پيدا كردند ميتوانند خودشان را به جريان درس برسانند.شما از فرمانداري پيگيري كرديد كه ببينيد چه شد كه از اول آمار ابتلاي 39 دانشآموز در مدرسه به نقل از سرپرست فرمانداري منتشر شد؟ «ببينيد، يك اشتباهي در دروازهباني خبر رخ داده بود. اين يك جلسه خاص خودشان بوده كه در آن بحث ابتلاي 39 دانشآموز مطرح شده و ديگر نيامده بودند پيگيري كنند كه اينها در رده سني دانشآموزي هستند اما در مدرسه كه اين اتفاق نيفتاده!» از قضا در متن خبري كه به نقل از افشين تركاراني، سرپرست فرمانداري شهرستان سلسله منتشر شد آمده بود: «دانشآموزان مبتلا شده بين ۷ تا ۱۷ سال سن دارند و همه دانشآموزان مبتلا به كرونا در شهرستان سلسله جزو كساني بودند كه مدرسه رفتهاند.»درگاهپور اما معتقد است كه همه اين حرف و حديثها به خاطر «نوع خبرنويسي» بوده: «همان موقع گفتيم از تمام 17 نفري كه تست دوم ازشان گرفته شده بود، فقط يك نفرشان رفته بود از مدرسه كتاب تحويل بگيرد، آن هم در منطقه قرمز كه كمتر از 10 درصد مدارس حضوري بودند و اين دانشآموز براي درس خواندن سر كلاس ننشسته بود. فرماندار جديد هم البته دو، سه روز بود كه معارفهاش انجام شده بود و در اين جلسه حرف زده و حالا اينكه چرا اين حرف را زده و چرا بعد تكذيب كرده را ديگر بايد از خودشان بپرسيد.»در اين مدت طبيعي است كه خانوادههاي بسياري در لرستان و بهخصوص شهرستان سلسه دچار نگرانيهاي بسيار شدهاند. درگاهپر ميگويد: «خبر اول كه رفت ديگر هر چه هم تكذيب كني و بگويي به خدا اينطور نبوده، يك عده يا نميشنوند يا اينكه باور نميكنند. اما در كل توانستيم اوضاع را مديريت كنيم و براي خانوادهها جابيندازيم كه چنين خبري نبوده و ابتلاي دانشآموزان در مدرسه رخ نداده.»
آمار بالاي شيوع در الشتر
نماينده مردم سلسله و دلفان پزشك است و عضو كميسيون بهداشت مجلس يازدهم. او در گفتوگو با «اعتماد» ميگويد كه اصولا الشتر از زمان آغاز شيوع كرونا در كشور از جمله بالاترين نرخهاي شيوع بيماري را به خود ديده و ميگويد كه در مقطعي «آلودهترين شهر دنيا» بوده است. نقد او هم مانند بسياري از همكارانش در مجلس شوراي اسلامي بابت عجله دولت و وزارت آموزش و پرورش در بازگشايي مدارس از نيمه شهريور است اما اين را هم ميگويد كه به هر حال بايد قبول كنيم كه مدرسهها بايد به كارشان ادامه دهند و هر جايي هم كه مدرسه حضوري باشد ريسك ابتلاي بيشتر وجود دارد: «آيا كرونا با شروع كلاسها تشديد ميشود؟ بله!واقعيت امر اين است كه افزايش پيدا ميكند اما اگر واقعيت امر الشتر را از زبان بخواهيد: قبل از عيد، بعد از قم بيشترين شيوع را در همان شهرستان داشتيم. روزانه سه ،چهار نفر كشته داشتيم. توانستيم البته اين موضوع را كنترل كنيم چون در مقطعي آلودهترين شهر دنيا بود. براساس بررسيهاي ايمونولوژي كه انجام داديم در كل كشور به ازاي هر 10 هزار نفر 7 درگير بود و در الشتر 25 نفر. به كمك مسوولان و سازمانهاي مردمنهاد، مردم و سپاه و بسيج اين اوضاع كنترل شد. حالا با وجود مراسمات مذهبي كه البته خيلي جاها رعايت كردند، خيلي جاها هم رعايت نشد و تعداد موارد ابتلا كه با علايم باليني مراجعه ميكنند، روزانه تا 40 نفر افزايش پيدا كرده است.»ميگويد كه از 15 شهريور تاكنون در ميان آمارهايي كه داشتهاند، نزديك به 40 نفر از كرونا مثبتها، در سنين بين 7 تا 17 سال بودهاند كه فقط هفت نفرشان سابقه رفتن به مدرسه داشتهاند: «اينها كساني بودند كه بين يك تا دو روز به مدرسه رفته بودند. روز گذشته (دوشنبه) هم مجددا چند نفر بستري شدند. اما اگر بخواهيم اينها را به مدرسه ارتباط بدهيم خيلي شايد نشود اين كار را كرد. اما به هر حال با فرمانداري و آموزش و پرورش صحبت كردهايم تا مدارس تعطيل شوند تا وضعيت كه بهتر شد انشالله تصميمات جديدي بگيريم.» سوالي كه با صحبتهاي ابراهيمي پيش ميآيد اين است كه اصولا الشتر به چه دليل بايد چنين آمار بالايي از شيوع كرونا را بهخصوص در پيك اول تجربه كند.او توضيح ميدهد: «بحث انتخابات مطرح بود كه در آنجا بيشتر جنبه محلي دارد، عدهاي آمده بودند به شهرستان و بر اساس اين دو اتفاق بعد از قم بيشترين شيوع در الشتر پيش آمد و بعد هم كه شديدترين مركز شد. يعني 90 درصد بيماراني كه در خرمآباد بستري ميشدند هم الشتري بودند يا سابقه سفر به الشتر داشتند. در آن زمان هم سيسييو داشتيم، نه آيسييو داشتيم، نه سيتياسكن داشتيم كه در اين مدت تلاش كرديم و الشتر را تجهيز و متخصص عفوني در آنجا مستقر كرديم. وضعيت پرستاران بهبود پيدا كرد اما باز هم نياز به حمايت داريم تا وضعيت بهبود پيدا كند.»