ویروس کرونا وحشیتر شده است
روزنامه آرمان ملی , 21 مهر 1399 ساعت 18:36
گروه علمی: دانشمندان از جهش سریع و حیرتآور ویروس کووید ۱۹ خبر میدهند و معتقدند که این نوع جهش تاکنون در هیچ موجودی رخ نداده و همین امر باعث شده که آمار مرگ و میر و ابتلا به کرونا ویروس بعد از گذشت بیش از ۹ ماه از کشف این ویروس، به طرز شگفتانگیزی در جهان افزایش پیدا کند. ایران نیز از این امر مستثنی نبوده و روز گذشته آمار جدیدی در مرگ و میر ناشی از شیوع ویروس کووید۱۹ در کشور با تعداد فوت ۲۵۱ نفر از بیماران به ثبت رسید.همزمان با شناسایی ۳ هزار و ۸۲۲ بیمار جدید از شنبه (۱۹ مهر) تا یکشنبه (۲۰ مهر۹۹) آمار، مجموع بیماران مبتلا به کرونا در کشور به ۵۰۰ هزار و ۷۵ نفر رسید و تاکنون ۲۸ هزار و ۵۴۴ نفر جانشان را از دست دادهاند. همچنین ۴۴۸۲ نفر نیز در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. طبق اعلام سخنگوی وزارت بهداشت، فقط استانهای کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان وضعیت هشدار را تجربه میکنند و همه شهرها و استانها در وضعیت «قرمز» و «فوق قرمز» قرار دارند.در این شرایط مسئولان از افزایش چشمگیر مراجعات به بیمارستان خبر میدهند و همانطور که دکتر مینو محرز، عضو کمیته ستاد ملی مقابله با کرونا خبر میدهد: «ما در بیمارستانها حتی یک تخت خالی نداریم. شرایط امروز شیوع ویروس در ایران، از اسفند سال گذشته و فروردین امسال بدتر و افزایش بیماران زیادتر است، اما چون تجربه پیدا کردهایم، تعداد زیادی از بیماران و مبتلایان را سرپایی درمان میکنیم و فقط بیماران بدحال بستری میشوند، چون تخت خالی برای آنها موجود نیست».
تغییر علائم ویروس
اما بدون تردید، صحبتهای یک متخصص بیوتکنولوژی پزشکی و فوق تخصص مهندسی ژنتیک درباره جهش و شرایط این روزهای ویروس کووید ۱۹ در کشور نگران کنندهتر است. پروفسور علی کرمی در این رابطه میگوید: من از سال ۱۳۶۳ در زمینه بیولوژیک فعالیت میکنم و در خارج و داخل کشور در حوزه تهدیدات زیستی با توجه به تخصصم کار کردهام و صادقانه میگویم تا بهحال ویروسی به این عجیب و غریبی ندیدهام (منظور ویروس کووید ۱۹ است). در ابتدای شیوع کرونا در جهان، علائم این بیماری تیپیک و تنفسی بود، اما حالا علایم بیشتر پوستی و گوارشی است. ما به ویروس اولیه «ویروس مرجع ووهان» میگوییم. همه ویروسهایی که ما آنالیز میکنیم یک ساختار ژنتیکی دارند، مثل ویروس آنفلوآنزایی که امروز وارد میشود یا چیزی شبیه به آن که ما سالها بر روی آن کار کردهایم.وی میافزاید: ما بر روی ژن ویروس کرونا فوکوس کردهایم، مانند مثل ژنوم انسان، اینکه شخصیت و تیپ و همه خصوصیات یک انسان به ژنوم او بازمیگردد. اگر من با شما تفاوت دارم به این دلیل است که ژنوم من با شما متفاوت است و همینطور همه انسانهای دیگر. در مورد ویروسها نیز به همین شکل است و اینکه برخی کرونا میگیرند و فوت میکنند و برخی دیگر مبتلا میشوند و هیچ اتفاقی برای آنها رخ نمیدهد و علایمی ندارند، به خاطر ژنوم ایمنی بدن افراد است. زمانیکه بر روی نفر اولی که مبتلا به این ویروس شده بود، فوکوس کردیم باید متوجه میشدیم که این ویروس از کجا و چه زمانی وارد ایران شده است. برخی میگویند منشاء اولیه از گیلان و برخی دیگر نیز میگویند از قم است و این اطلاعات کمی دیر به دست ما رسید. بعد از گذشت هشت ماه، نزدیک به ۴۰ هزار ژنوم ویروس کرونا در دیتا بیسها (مجموعهای از اطلاعات با ساختار منظم) در حال آنالیز داریم، اما در ایران فقط هشت مورد مربوط به بیماران کرونایی است، درحالی که برخی کشورها چندین هزار دیتا بیس از ژن ویروس دارند.
کرونا از گیلان شروع شد یا قم؟
درباره محل دقیق شیوع کرونا در ایران از این متخصص بیوتکنولوژی پزشکی سوال پرسیدم و به ما میگوید: ما تعدادی دانشجو در شهر ووهان چین داشتیم که به احتمال فراوان پیش از شروع ماجرای کرونا و پاندومی جهانی بهدلیل تعطیلات سال نوی چینی به ایران پرواز کردند و به گیلان آمدند. اطلاعات ما در این رابطه کامل نیست و به ما ژنوم ویروس را نمیدهند، تا بررسی کنیم.
ویروس کرونا هوشمند است
پروفسور علی کرمی فوق تخصص مهندسی ژنتیک با اشاره به اهمیت آنالیز ویروس خاطرنشان میکند: با آنالیز این ویروس میتوان تشخیص داد ویروس چه کاری در بدن انسان میکند و چرا به این شکل درآمده که در موج سوم کشتار آن بسیار وسیعتر شده است. با جهشهایی که ویروس در طول این مدت داشته دو اتفاق رخ داده و برخی از جهشهای این ویروس مختص ایران است. ما بر این باوریم که ویروس یک موجودی زنده است، چون دائم تکثیر میشود و افراد را بیمار میکند. به عنوان مثال ویروس وارد بدن انسان میشود و سیستم دفاعی بدن افراد میخواهد ویروس را از بین ببرد، اما ویروس تلاش میکند خود را زنده نگه دارد و این راز بقاست.کرمی ادامه میدهد: در تحقیقات ما مشخص شده که این ویروس بسیار هوشمند است، من اسم آن را «ویروس کرونای هوشمند» میگذارم. از زمان پیدایش این ویروس تا کنون ۲۵۰ جهش در آن مشاهده شده و این جهشها دو اتفاق خطرناک را رقم زدهاند. اول قدرت سرایت آن نسبت به ویروسی که در ابتدا وارد ایران شد ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است. یعنی ویروسی که در ابتدا شیوع پیدا کرد، یک تا ۱۰ نفر را آلوده میکرد، اما حالا میتواند ۱۰ نفر را آلوده کند. دوم اینکه علایم بیماری عوض شده است. علائم کرونا در ابتدا شبیه ویروس سرماخوردگی یا مثل آنفلوآنزا بود. اما حالا علایم عوض شده و هرنوع مشکل تنفسی مشکوک به کرونا است. به جرات میگویم که ویروسی که امروز در بدن مردم ایران میچرخد، آن ویروس اولیه نیست و با تحقیقات ما مشخص شده که بیش از ۲۵۰ بار جهش داشته است که ۱۹ مورد از این جهشها بسیار مهم و حائز اهمیت است. برخی جهش ها معنادار نیستند، ولی ۱۹ جهش، ویروس کرونا را وحشیتر از گذشته کرده و موجب علایم خطرناکتر در بدن انسانها شده است و همزمان تشخیص آن را سختتر کرده، از اینرو پزشکان تاکید دارند که هر کسی علائم سرماخوردگی دارد، کرونا است چون نمیتوانند آن را تشخیص بدهند.
ویروس هزارچهره کرونا
این فوق تخصص مهندسی ژنتیک معتقد است که تاکنون هزاران اپیدمی را در دنیا دیده و همه آنها مدیریت شدهاند، اما این ویروس چیزی مثل جنگ بیولوژیک است که تمام کره زمین را در مدت کوتاهی فرا گرفته، او در ادامه میافزاید: قدرت این ویروس به حدی افزایش پیدا کرده که آمریکا به عنوان قدرتمندترین کشور در عرصه سلامت، هماکنون زمین گیر شده است.کرمی با اشاره به اینکه چندی پیش همه افراد یک خانواده در ویلایشان مبتلا شده بودند و علایم هر کدام با دیگری فرق میکرد، میگوید: یکی بدن درد داشت و دیگری سرفه میکرد، یکی از آنها اسهال و استفراغ گرفته بود دیگری سردرد داشت. واقعا عجیب است ما چنین ویروسی تا بهحال مشاهده نکردهایم و باعث حیرت دانشمندان جهان شده است. این ویروس در بدن هر فرد به شکلی علایم خود را نشان میدهد. خطرناکترین افراد نیز برای جامعه کسانی هستند که سیستمهای ایمنی بدنشان قوی است و ویروس نمیتواند آنها را بیمار کند، ولی در بدن آنها میچرخد و خود را تکثیر میکند و آنها ناقل هستند. اگر آنها ماسک نزنند در مدت چند روز صدها، بلکه هزاران نفر را آلوده میکنند. در عین حال سرعت جهش ژنتیکی کرونا نیز مرتبا افزایش پیدا میکند، یعنی به سرعت چهرهای جدید بهخود میگیرد. این ویروس هزار چهره، عنوان مناسبی برای کرونا است، چون زمانیکه وارد بدن فرد میشود و وقتی میخواهد از بدن آن فرد به دیگری منتقل شود، یک جهش دارد. ویروس مرتبا با این جهشها، چهره خود را عوض میکند و باید در این رابطه هشدار جدی داد. اگر ما قرنطینه مدیریت شده را انجام ندهیم، بیماری تا سالها دست از سر ما بر نمیدارد.
آزمایشگاه خطرناک بیولوژیکی BL۴
قدرت و جهش ژنتیکی کروناویروس تا حدی غیرقابل باور است که بسیاری احتمال دستکاری این ویروس را میدهند. اگر این ویروس تولید طبیعت است، پس چرا تا بهحال تولید نشده است؟! من پروژهای را به نام «Wab net» را افشا میکنم که مربوط به ارتش آمریکاست. آنها از ۱۰ سال پیش روی خفاشهای منطقه شرق آسیا کار میکرد و به نظر میرسد آنها ویروس کرونا را از بدن خفاش جدا کردهاند و در قزاقستان و در آزمایشگاه جنگهای بیولوژیک آمریکا روی آن کار میکردند. تمام رفرنسها و اسناد آن را دارم. نگفتهام چون نمیخواهم مردم دچار تشویش شوند، ولی وقتش رسیده که بگوییم و اسپانسر این پروژه گروه جنگهای بیولوژیک ارتش آمریکا است. اینها سالها برروی ژنتیک این ویروس کار میکردند و آن را دستکاری کردهاند. بدون تردید این ویروس یا از آزمایشگاههای آنها بیرون رفته و عمدی در کار نبوده یا اینکه ویروس وسط یک تحقیق از آزمایشگاه فرار کرده باشد.
کرمی در پاسخ به این سوال که چرا اولین بار در شهر ووهان چین منتشر شد، میگوید: آمریکا در قزاقستان آزمایشگاهی به نام BL4 یعنی مرکز تست عوامل بیولوژیکی فوق خطرناک دارد که لول آن چهار است. شهر ووهان و همان بازاری که منشاء ویروس کروناست، در ۳۰ کیلومتری آن قرار داد. جالب این است که پروژه مشترک آمریکا و چین در مورد ویروس در آن آزمایشگاه انجام میشد. ما به این سرنخها رسیدیم که آمریکا برای ساخت آن آزمایشگاه در شهر ووهان سرمایه گذاری کرده بود. بنابراین احتمال دوم که شیوع این ویروس عمدی بوده، قوت میگیرد.وی از همزمانی شیوع آنفلوآنزا و کرونا در پاییز ابراز نگرانی جدی میکند و میافزاید: اتفاق بسیار خطرناکی است که ویروس آنفلوآنزا در حال ورود به کشور است. دولت و ستاد کرونا باید عجله بیشتری داشته باشند و نظارت و محدودیتها را در کشور بیشتر کنند، در عین حال به قشر محروم که باید هر روز به سرکارشان بروند، توجه بیشتری شود. واقعیت این است که مردم خسته شدهاند و در اجرای پروتکلهای بهداشتی کوتاهی میکنند. در هر بحرانی ابتدا مردم با نگاه جدی و ترس با دولتها همکاری میکنند ، ولی بعد از مدتی حوصله آنها سر میرود و درصد مشارکتشان در امور شهروندی کاهش پیدا میکند و این امر در همه جای دنیا این گونه است. به نظر من دنیا باید از کشور چین الگوبرداری کند، چطور کشوری یک و نیم میلیاردی چین موفق به کنترل ویروس شد، ولی ما نمیتوانیم. باید حرف متخصصان را جدی بگیریم، چون این ویروس وحشی میتواند فاجعه بار شود.
کد مطلب: 236055