ریسک معامله خودرو بالا رفت
روزنامه توسعه ایرانی , 29 مهر 1399 ساعت 8:42
گروه اقتصادی: دیروز در حالی فعالان بازار و کاشانی، نایبرئیس اتحادیه نمایشگاهداران از کاهش 10 تا 200 میلیون تومانی قیمت خودروها خبر دادند که آگهیدهندگان تغییر چندانی را در قیمت خودروهای مصرفی و پرفروش اعلام نکردند.بررسی آگهیهای اعلامی از سوی کسانی که پراید، تیبا، ساینا و سمند را برای فروش عرضه کردند نشان میدهد قیمتها تغییر چندانی را تجربه نکرده است. حتی کسانی که آگهیهایی با قیمت پایین را به اشتراک گذاشته بودند حاضر به صحبت نبودند.بازار خودرو در هفت ماه گذشته یکی از غریبترین دورههای خود را پشت سر گذاشته است؛ افزایش عجیب و بیمحابای قیمت در حالی که مشتری چندانی در بازار نیست.عباس آرگون: همان میزان که رشد مداوم قیمت به بنیانهای اقتصادی ضربه میزند ریزش قیمت دلار نیز مشکلات متعددی را ایجاد میکند و فعالان اقتصادی را با بحران روبرو میسازد از این رو مهمترین مطالبه از بانک مرکزی ایجاد ثبات و پیشبینی پذیر کردن قیمت ارز و شاخصهای کلان اقتصادی استاین توقف خرید و فروش خودرو در شرایطی رخ میدهد که بازار کشش خرید را ندارد و مصرفکنندگان واقعی از بازار بیرون رانده شدهاند و دلبسته به شانس و اقبال خود در طرحهای قرعهکشی اعلامی خودروسازان شرکت میکنند.
ارزانقیمتها چقدر قیمت خورد؟
دیروز نمایشگاهداران قیمت خودرو پراید 111 را برابر با 132 میلیون تومان اعلام کردند این در حالی است که بسیاری از آگهیدهندگان هنوز بهایی تا محدوده 10 میلیون تومان بالاتر از این قیمت را برای فروش اعلام میکنند. یکی از نمایشگاهداران در این خصوص به خبرنگار «توسعه ایرانی» گفت: باید توجه داشته باشید نه وقتی پراید 160 میلیون تومان قیمت داشت مشتری در بازار پیدا میشد و نه زمانی که نمایشگاهداران قیمت را 132 میلیون تومان اعلام میکنند.وی در پاسخ به این پرسش که عدم اعلام نرخ در سایتها چه تاثیری بر بازار گذاشت، گفت: بازار شایعه را داغ کرد و سبب شد هر کسی هر قیمتی دلش میخواهد بدهد. راهکار نظارت بر بازار ممانعت از اعلام قیمت نیست بلکه ضروری است نهاد ناظر قیمت را رصد کرده و از درج آگهی غیرواقعی پیشگیری کند نه اینکه بازار را به دست شایعهسازان بسپارد.
رکود بیسابقه در 20 سال
همچنین یکی از نمایشگاهداران در منطقه پیچ شمیران به خبرنگار «توسعه ایرانی» گفت: من 40 سال است که در بازار خودرو فعالیت میکنم. اگر بگویم در این 40 سال چنین رکودی را ندیده بودم، شاید باور نکنید. اما واقعیت اینجاست که این رکود نسبت به دوره 20 سال اخیر بیسابقه است و تاکنون چنین کاهش خرید و فروشی رخ نداده بود. وی گفت: بسیاری از همکاران ما در ماه شاید بتوانند یک یا دو معامله انجام دهند، بیراه نیست که برخی مغازههایشان را بسته و برخی برای اجاره گذاشتهاند، کرونا نیز مشاغل دیگری که خدماتی بوده را کساد کرده از این رو ضرر پشت ضرر متوجه ما میشود و واقعا نمیدانیم با این قدرت خرید پایین آینده چه خواهد شد.
وی که میگوید زمانی در اتحادیه جزو تصمیمگیران و مسئولین بوده است؛ اما تمایلی به ذکر نامش ندارد، تاکید کرد: شاید باور نکنید اما دلار 30 هزار تومانی همه اقتصاد را فلج کرده است. نمیشود کسی که سه میلیون تومان حقوق میگیرد خودش را با دلار 30 هزار تومانی وفق بدهد، در عین حال برخی نیز نمیگذارند قیمت پایین بیاید چراکه به نفعشان است دلار گران باشد و گران بماند.
قیمتها کاهشی است؟
این سئوال مکرر از فعالان بازار خودرو و کارشناسان پرسیده شد. سئوالی که باید پاسخی یک کلمهای داشته باشد و پاسخدهنده از واژه بلی یا خیر استفاده کند با توضیحات فراوان روبرو میشود. اگر ترامپ بماند، اگر ریزش دلار ادامه یابد، اگر پولهای بلوکه شده آزاد شود، اگر کرونا برود و ....دیروز در حالی که قیمتها کاهش یافته بود و معاملهگران و آگهیدهندگان به این نکته اذعان داشتند اما خرید و فروشی صورت نگرفت چراکه فروشندگان از فروش میترسیدند و احتمال میدادند قیت بالاتر برود و خریداران نیز از خرید واهمه داشتند و احتمال میدادند این روند ادامه یابد.
اینجا همه در انتظار ثبات هستند
این نااطمینانی به آینده از سوی خریدار و فروشنده همزمان بازار را قفل کرد و رکودی سخت و سنگینتر از روزهای قبل را حاکم ساخت. به نظر میرسد اینجا همه در انتظار ثبات هستند. یکی از خریداران میگفت: طبیعی است در بازار فروشندهای پیدا نشود، دو هفته قبل نیز قیمتها ریخت و دوباره با افزایش روبرو شد. امروز هم همین سناریو میتواند تکرار شود، طبیعی است که کسی به ریزش مقطعی دلار اعتماد نکند.معاملهگران محرک اصلی کاهش قیمتها در آگهیهای اعلامی را ریزش دلار میدانستند. دیروز قیمت دلار کاهشی در محدوده 1300 تومان را تجربه کرد و در پایان فعالیت بازار به نرخ 30 هزار و 900 تومان فروخته شد. کاهش قیمت دلار البته ریزش قیمت طلا و سکه و خودرو را نیز به همراه داشت؛ اما با توجه به رفت و برگشت متوالی نرخها در چند ماه اخیر به نظر میرسد تا زمانی که دلار وارد ثبات میانمدت نشود و آینده بازار قابلپیشبینی نباشد، نمیتوان اعتمادی به بازار داشت.
رکود ضربه میزند
تقاضا در بازار ایران حالا به کمترین میزان ممکن رسیده است. این را تنها معاملهگران خودرو نمیگویند. سایر بازارهای کالاهای بادوام اما مصرفی نیز همین وضعیت را دارند. در عوض بازار طلا و سکه و ارز داغ است و همین نکته نشان میدهد بخش مهمی از مردم در تلاش برای سرمایهگذاری برای قابلپیشبینی کردن آینده خود هستند.
عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی به «توسعه ایرانی» گفت: موضوع ریزش یا افزایش قیمت ارز نیست، همان میزان که رشد مداوم قیمت به بنیانهای اقتصادی ضربه میزند ریزش قیمت دلار نیز مشکلات متعددی را ایجاد میکند و فعالان اقتصادی را با بحران روبرو میسازد از این رو مهمترین مطالبه از بانک مرکزی ایجاد ثبات و پیشبینیپذیر کردن قیمت ارز و شاخصهای کلان اقتصادی است در غیر این صورت نمیتوان تصویری روشن از آینده داشت.
انتخابات در آمریکا، تاثیرپذیری در ایران
شاید هیچگاه اقتصاد ایران تا این حد خود را وابسته به انتخابات امریکا ندیده بود. عملکرد ترامپ سبب شده است بیش از هر زمان افکار عمومی با حساسیت انتخابات آمریکا را دنبال کند. بسیاری معتقدند سیگنالهای کاهشی بازار تحتتاثیر تقویت بایدن رخ داده و با آشکار شدن سیگنالهایی که تقویت موقعیت ترامپ را گواهی میدهد ورق در بازار باز خواهد گشت و از این رو کمتر کسی در این وضعیت ریسک معامله را به جان میخرد.
کد مطلب: 237016