مسئولیت دولت در قبال سرمایه بورسی مردم
8 آبان 1399 ساعت 12:32
گروه اقتصادی:روزنامه ابتكار نوشت: زمانی که شاخص بورس به سرعت بالا میرفت عدهای در داخل و همچنین افرادی در خارج نسبت به حبابی بودن شاخص بورس هشدار میدادند. این هشدارها هرچند در پارهای از موارد با غرض ورزی و از سوی عدهای همراه با دلسوزی بود، اما درنهایت منجر به سقوط شاخص بورس طی یک ماه گذشته شد. با این همه، اما سهامداران بسیاری مدعی هستند که به واسطه حمایتها و تبلیغات دولت سرمایه خود را به دست بازار سرمایه سپرده اند چنانکه شخص رئیس جمهوری گفته بود که جای امن سرمایه گذاری در بورس است. حالا، اما روند شاخص تبدیل به بحرانی برای میلیونها سهامدار شده است.
هرچند در کنار این تبلیغات، کارشناسان در خصوص لزوم احتیاط سرمایه گذاری در بازار بورس همواره سخن گفته اند، اما سوال اینجاست در شرایط فعلی دولت در قبال سرمایههای مردم مسئول است یا خیر؟ پاسخ این سوال به نوع و شیوه مدیریت اقتصادی کشور بازمیگردد. درواقع آنچه در اقتصادهای توسعه یافته رخ میدهد مبتنی بر اقتصاد آزاد و غیر دولتی است.
در واقع اگر شخصی سهام شرکتی را خریداری میکند با علم به اینکه دولت عملاً دخالتی در بازار ندارد و البته صورتهای مالی شرکت قابل بررسی است اقدام به خریداری سهمی میکند؛ بنابراین تبعات احتمالی افت و یا سود آن با خریدار است. اما در اقتصاد ایران که همواره دولت و بخشهای مختلف حاکمیتی با اقتصاد پیوندی پیچیده دارند معادلات متفاوت است. در این شرایط اگر دولت اقدام به تشویق مردم برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه میکند خواه به نیت مهار نقدینگی و یا بهکارگیری منابع در بخش تولید، در ازای آن لازم است تا با انواع سیاستگذاریها سعی در تعمیق سرمایههای مردم داشته باشد. این اتفاق، اما در بازار بورس کشور طی ماههای اخیر رخ نداد. تردیدی نیست که نقدینگی سرگردان در اقتصاد همواره به دنبال جا نماندن از تورم همیشگی در اقتصاد است. اگر دولت سیاست خود را بر سوزاندن سرمایههای سرگردان کرده است تا از بار تورمی در اقتصاد بکاهد درواقع نه تنها دست به یک اقدام غیراخلاقی زده که تبعات آن در سپهر اجتماعی و عمیقتر شدن اعتماد عمومی نسبت به دولت قابل چشم پوشی نیست. این اعتماد سوزی میتواند در آینده اگر در خوشبینانهترین حالت منجر به اعتراض عمومی نشود؛ منجر به یک عقب ماندگی بلندمدت در توسعه اقتصادی شود. به بیان دیگر برای پیشبرد اهداف اقتصادی دولت و حاکمیت ناگزیر از همراهی مردم هستند، اما این اعتماد بارها از سوی مسئولان با عملکردشان زیر سوال رفته است. این ماجرا در سوخت سرمایههای مردم در موسسات مالی و اعتباری به گونهای دیگر رخ داد، اما تفاوت آن با بورس در وسعت در برگیرندگی آن است که حالا میلیونها سهامدار را با خود درگیر کرده است.
ناگفته پیداست که اقتصاد ایران با چالشهای متعددی روبه روست که هر کدام از این چالشها به تنهایی یک بحران به حساب میآید، اما مسئله بورس در این وضعیت میتواند تبدیل به یک بحران تمام عیار برای مردم شود. در این وضعیت اگر وضعیت شاخص بورس به نقطه تعادلی بازنگردد نمیتوان از مردم انتظار داشت تا باور نکنند که دولت با بورس و ارز برای جبران کاستیهایش در بودجه بازی کرده است. اتهامی که گاه از سوی مردم شنیده میشود و البته هنوز نمیتوان به صراحت آن را تایید کرد.
کد مطلب: 238456