گروه علم و فناوری: برخلاف اروپا و آمریکا، کشورهای شرق آسیا در مقابله با کرونا بسیار موفق عمل کردهاند. موج دومی در کار نبوده است. چین تنها اقتصاد بزرگ جهان است که سال را با نرخ رشد اقتصادی مثبت به پایان میبرد. راز موفقیت آنها چیست؟
شماری از کشورهای آسیایی نظیر چین، ژاپن، ویتنام، تایوان و کره جنوبی موفق به مهار کرونا شدهاند. تجربه کشورهای نیوزلند و استرالیا نیز در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکا بسیار موفق و آموزنده بوده است.بسیاری میپرسند که کشوری مثل چین با جمعیت میلیاردی خود چگونه موفق شده است، مانع از موج دوم کرونا شده و چرخهای اقتصادی خود را بار دیگر به گردش درآورد.
موفقیت این کشورها برخاسته از اقداماتی است که از سوی دولتها و همچنین مردمشان صورت گرفته است: اعمال محدودیتهای فراگیر، انسداد مرزهای کشور و حتی استانها، رعایت بهداشت و پروتکل پزشکی و رصد کردن هوشمندانه تماس افراد با یکدیگر.
روزنامه „زاکزیشه" آلمان نگاهی داشته است به راز موفقیت تک تک این کشورها برای مهار ویروس کرونا.
چین: شکوفایی اقتصاد بر بستر رعایت قاطعانه مقررات
نظام اقتدارگرای چین برای کنترل شیوع ویروس کرونا قواعد سفت و سختی را در پیش گرفت. قواعدی که از سوی مردم این کشور نیز اجرا شد. ورود و خروج به شهرهای بزرگی در چین با میلیونها نفر جمعیت برای هفتهها منع شد.
افزون بر انزوا و انسداد این شهرها، انجام آزمایش کرونا در ابعاد وسیع و رصد کردن دیجیتال تماسهای مردم بدون در نظر گرفتن حتی حریم شخصی از جمله مواردی بود که توانست در مهار کرونا در چین موثر افتد.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی مقامات دولت چین، اکنون ماههاست که تقریبا هیچ مورد جدیدی از ابتلا به کرونا در این کشور مشاهده نشده است.همین موضوع باعث شده است که چرخهای اقتصاد چین به حرکت بیافتد و روال عادی زندگی برقرار گردد. چین تنها قدرت بزرگ اقتصادی جهان است که سال کرونایی را با نرخ رشد اقتصادی مثبت پشت سر خواهد گذاشت.
تایوان: آموزههای دوران شیوع سارس
در جمهوری تایوان ظرف ۲۰۰ روز گذشته هیچ مورد ابتلا به ویروس کرونا گزارش نشده است. به این ترتیب میتوان گفت که تایوان نیز در مهار بحران کرونا بسیار موفق عمل کرده است.تایوان در سال ۲۰۰۳ همچون چین با شیوع بیماری سارس دستوپنجه نرم کرده بود. همین موضوع باعث افزایش آمادگی این کشور برای مقابله با ویروس کرونا شد.دولت تایوان پس از انتشار خبر نخستین مورد مشاهده کرونا در چین در ماه دسامبر سال ۲۰۱۹، سریع دست به کار شد.دولت مرزهای جزیره را در چند مرحله بر روی رفت و آمد مسافران بست. از سوی دیگر، این کشور به اندازه کافی ماسک و همچنین دستگاههای تنفسی در اختیار داشت. همین موضوع باعث شد که نیاز به پیشبینی محدودیتهای شدید موضوعیت نیابد.
ژاپن: رعایت نظافت از سوی مردم
عملکرد دولت ژاپن در هفتههای نخست مورد انتقاد بود که چرا برای مقابله با ویروس کرونا اقدام جدی به عمل نیاورده است. نه محدودیت خاصی برقرار شد و نه ظرفیت آزمایش کرونا افزایش یافت.راز موفقیت ژاپن را باید در رفتار و عملکرد مردم این کشور جستوجو کرد. مردم ژاپن برای نظافت اهمیت زیادی قائل هستند.بسیاری از شهروندان ژاپن بدون فشار دولت برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا اقدام کردند. به عنوان نمونه، تقریبا همه مردم ژاپن از همان آغاز شیوع کرونا از ماسک برای پیشگیری استفاده کردند.
این چنین بود که در ژاپنی که شمار ساکنانش بیش از آلمان است، تنها ۱۰۳ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا گزارش شده و شمار فوتیهای کرونایی در این کشور ۱۸۰۰ نفر بوده است.
نیوزلند: کنترل شدید مرزی
پس از اعمال شدید محدودیتها، نیوزلند از ماه ژوئن به این سو، به عنوان کشور بری از ویروس کرونا اعلام شده و زندگی در این کشور به روال عادی بازگشته بود.دولت نیوزلند پس از مشاهده موارد جدید ابتلا در آکلند، در ماه اوت سال جاری، مجددا محدودیتهای گسترده اعمال کرد.اکنون مهار ویروس کرونا در نیوزلند به چنان حدی رسیده است که حتی نیازی به استفاده از ماسک هم در این کشور وجود ندارد.افزون بر آن کنترل شدید مرزی وجود دارد و مسافرانی که به نیوزلند میآیند باید به قرنطینه دولتی بروند.
استرالیا: محدودیتهای شدید چند ماهه
استرالیا مرزهای خود را برای مهار ویروس کرونا بست. حتی همچون چین اقدام به بستن راههای تردد بین شهرها و استانها در این کشور کرد. این محدودیتها اکنون به طور تدریجی رفع میشوند.
افزون بر آن همه کسانی که از خارج از کشور به استرالیا سفر میکنند باید برای مدت ۱۴ روز به قرنطینه دولتی بروند.پس از شیوع ویروس کرونا در ملبورن، دولت استرالیا برای مقابله با موج دوم، محدودیتهای شدیدی اعمال کرد. با انجام تست کرونا در ابعاد وسیع و همچنین با رصد کردن تماس افراد، دولت استرالیا موفق به کنترل شیوع کرونا شد. اکنون الزام استفاده از ماسک تنها در ملبورن وجود دارد و در دیگر نقاط استرالیا از محدودیتها کاسته شده است.
ویتنام: رصد شدید و فراگیر تماسها
ویتنام نیز همچون تایوان تجربه مقابله با بیماری سارس را در کارنامه خود دارد. سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۳ ویتنام را نخستین کشور موفق در مهار سارس اعلام کرده بود.تجربه مقابله با سارس اکنون به کار مهار شیوع کرونا آمده است. ویتنام از اول آوریل، محدودیتهای سه هفتهای در کشور اجرا کرد.آزمایش گسترده کرونا و همچنین مقررات شدید قرنطینه و همچنین رصد فراگیر تماس افراد از دیگر اقداماتی بود که دولت ویتنام برای مهار کرونا در پیش گرفت.به عنوان نمونه، ویتنام کاری را انجام داد که در اروپا غیرقابل تصور و اجرا است. این کشور برای کسی که ماسک نزند و باعث ابتلا فرد دیگری به ویروس کرونا شود، مجازات زندان ۱۲ ساله پیش بینی کرده است.
کره جنوبی: رعایت توصیه توسط مردم
کره جنوبی در مقابله با کرونا از این امتیاز برخوردار بود که با مردمی سروکار داشت که به توصیههای پزشکی به طور جدی عمل کردند.این چنین بود که کره جنوبی با موج دوم کرونا روبهرو نشد و حتی نیازی به اعمال محدودیتهای شدید در این کشور موضوعیت نیافت.افزون بر آن، کره جنوبی کنترل شدیدی بر رفت و آمد به کشور را در پیش گرفت. هر کس که به کره جنوبی سفر کند، باید دو هفته به قرنطینه خانگی برود. قانونی که از جمله شامل حال حتی شهروندان کره جنوبی نیز میگردد.