گروه سیاسی: یک کارشناس مسایل بین الملل می گوید: هم بایدن و هم جیک سالیوان درباره بازگشت به برجام حرف های مثبتی تاکنون مطرح کردهاند و حتی با پالسهای منفی که ارسال شد باز هم معتقدم تیم بایدن رویکرد مثبت به بازگشت به برجام و لغو تحریمها دارد.
سید جلال ساداتیان با اشاره به نشست برجام که گفته میشود احتمالا در سطح وزیران خارجه 1+4 تا قبل از پایان سال میلادی جاری انجام خواهد شد گفت: این دیدار احتمالی موقعیت مناسبی است تا در آن درباره نحوه بازگشت آمریکا به برجام و جزییات آن صحبت شود و همه جوانب در نظر گرفته شود.
ساداتیان درباره اظهارات بایدن مبنی بر این که مذاکرات تکمیلی درباره مسایل منطقه و موشکی ایران در آینده با حضور عربستان و امارات باید انجام شود اظهار کرد: تصورات و تحلیلها و بعضا اظهار نظرهایی از این دست میتواند مسایل را پیچیدهتر کند. آمریکاییها نسبت به متحدان خود در منطقه نگرانند و سعی دارند مسایل منطقه را به گونه ای حل کنند که رقابتهای منطقهای بین ایران و عربستان و سایر کشورهای فروکش کند. مساله اسراییل متمایز از رقابت بین ایران و عربستان است و ایران هم درباره آن مواضع روشنی دارد و گفته است که ایران حاضر به گفت وگو درباره آنچه آمریکا مطرح میکند یا دیگر کشورهای عربی به دنبال آن هستند، نیست. در عین حال ایران در قالب طرح صلح هرمز که از سوی رییس جمهوری در سازمان ملل هم مطرح شد گفته است که در قالب یک پیمان امنیتی دسته جمعی حاضر است با کشورهای منطقه برای تامین امنیت منطقهای همراهی کند. اما اسراییل در این مقوله نمیگنجد.
این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: اسراییل همواره تلاش کرده که آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند و بیشترین تحریک را با جلب نظر عربستان علیه ایران داشته است و در آخرین اقدامی که انجام داد تلاش برای عادی سازی روابط با امارات و بحرین و نیز در آینده با عربستان دیگر کشورهای عربی منطقه است. از این رو معتقدم پیچیدگیهای حاکم بر منطقه و خاورمیانه چیزی نیستند که با یک گفتوگو حل شود و این در حالی است که ایران هم گفته حاضر به گفتوگو درباره اینها نیست.
وی ادامه داد: آنها گفتهاند که میخواهند از نفوذ ایران در منطقه بکاهند اما این مساله قابل اتکا و اجرا نیست. مساله مهمتر درباره فعالیتهای موشکی ایران است که سعی دارند در قالب مذاکره از برد موشکهای ایران بکاهند. ایران کشوری است که در هشت سال جنگ تحمیلی بدون هیچ کمکی از خود دفاع کرد و امروز در جایی ایستاده است که بدون اتکا به کسی و کشوری توانست در این زمینه خودکفا شود و قدرت بازدارندهای بدست آورد و حالا آنها دنبال آن هستند که قدرت موشکی ایران را مهار کنند.
ساداتیان درباره دشواریهای بازگشت به برجام از سوی همه طرفهای برجامی اظهار کرد: اگر آمریکا در کنار اعضای دیگر به برجام برگردد، ایران هم با او مذاکره میکند. وی روند بازگشت به برجام را چندان مشکل ندانست و گفت: همان طور که بایدن و تیم سیاست خارجیاش گفتهاند آماده بازگشت به توافق هستند اما باید مشخص کنند که بازگشت تابع چه شرایطی است و اروپاییها هم در قبال بازگشت آمریکا چگونه میخواهند عدم اجرای تعهداتشان را که تاکنون عقب انداختهاند، جبران کنند. همه این مسایل قبل از هر چیز باید در مذاکرات کارشناسی و در سطوح سیاسی بحث شود. این کارشناس مسایل بین الملل با اشاره به برخی اظهارات و رفتارهای سیاسی در کشور خاطرنشان کرد: برخی جریانات داخلی اقداماتی را انجام میدهند بر خلاف جریان معمول سیاسی قابل پیش بینی. شاید امیدشان این باشد که آمریکا و دیگر کشورها نسبت به مصوبه مجلس و برخی مواضع واکنشهای تند نشان دهند تا شرایط برای حضور آنها در دولت بعدی در ایران فراهم شود و خودشان بیایند و مذاکره کنند اما باید بدانیم که این رفتار در راستای منافع ملی نیست و خسارات به کشور را بیشتر میکند.