گروه سیاسی: یك تحلیلگر ارشد مسائل آمریکا و اروپا به تحلیل شرایط ایران و اعضای برجام و همچنین کنشگری کشورهای منطقهای در مواجه با ایران پرداخت.
کوروش احمدی اظهار داشت:در اینكه راه بازگشت آمریکا به برجام چندان هموار نباشد، تردیدی نیست. شرایط امروز با شرایط ۵ سال پیش تفاوت کرده است و طرفهای برجام تجاربی در مورد برجام و اجرای آن و مسائل حاشیه ای مرتبط با آن پیدا کردهاند. آن موقع توافق شد که برجام به عنوان یک توافق تک موضوعی مورد مذاکره قرار گیرد اما اکنون برخی در اروپا و آمریکا تک موضوعی بودن برجام را یک نقطه ضعف بزرگ بشمار میآوردند. علاوه بر این موضوع دیگری که مطرح است، منقضی شدن تاریخ محدودیتهای موشکی و هستهای ظرف چند سال آینده است. این کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: باید در عمل دید که آیا مخالفان برجام مثل برخی کشورهای منطقه و تندروها در آمریکا میتوانند تاثیری منفی بر روند پیشرو داشته باشند یا خیر؟ علاوه بر موانع سیاسی، برخی مشکلات تکنیکی نیز ممکن است موجب کندی روند شود؛ مشکلاتی مانند اینکه بازگشت ایران و آمریکا به تعهدات خود ذیل برجام چگونه و با چه سرعتی انجام شود و کدام طرف گام اول را بردارد.
وی خاطرنشان کرد: این مشکلات از نوعی است که اگر اراده سیاسی در طرفین وجود داشته باشد، میتوان برای آنها راه حل یافت. مشکل این است که سابقه تدوین و اجرای برجام و نیز سابقه خروج دولت ترامپ از برجام و دیگر موضوعات، موجب بی اعتمادی شدیدی در طرفین نسبت به هم شده و بهعلاوه اینکه سیاست داخلی در دو کشور نیز میتواند موجب تشدید این گونه مشکلات تکنیکی شود. احمدی درباره متفاوت نبودن رویکرد تیم بایدن با ترامپ و چالشهایی که بر سر راه مذاکره وجود دارد، تاکید کرد: تیم سیاست خارجی بایدن تا حدودی از خود بایدن تندروتر است و تاکیدات و لحن آنها اندکی متفاوت به نظر میرسد؛ مثلا "تونی بلینک"، کاندیدای تصدی وزارت خارجه، با تاکید بیشتری از «قویتر کردن و طولانیتر کردن برجام» سخن گفته و تاکید و تمرکز کمتری بر بازگشت بدون پیش شرط به برجام داشته است. یا "جیک سولیوان"، کاندیدای تصدی سمت مشاور امنیت ملی، توئیت تندی در رابطه با اعدام «روح الله زم» منتشر کرد و آنچه «نقض حقوق بشر در ایران» خواند را در دستور کار دولت بایدن دانست. ضمن اینکه موافقم که بلینکن تفاوتهایی نیز با جان کری دارد، اما با اینکه شرایط ایران در دوره بایدن متفاوت نخواهد بود، خیلی موافق نیستم بلکه ممکن است تفاوتهایی داشته باشد.
وی درباره حرکت زیر دریایی اسرائیل با گذر از کانال سوئز در خلیج فارس و همچنین حضور هواپیماها و ناوهای آمریکایی در منطقه و اتفاقات آتی در منطقه، گفت: یک احتمال این است که این نمایش از جانب آمریکا و اسرائیل با این پیش فرض در حال انجام باشد که گویا ایران قصد انتقام در مورد ترور «شهید سلیمانی» و «شهید فخریزاده» را دارد. آنها میخواهند ایران را از دست زدن به اقدامی علیه منافع آمریکا و اسرائیل باز بدارند.