به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۲۰:۰۸
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۱۰/۱۴ ساعت ۰۸:۵۳
کد مطلب : ۲۴۹۲۲۰

کاهش همزمان قیمت و مصرف گوشت قرمز

کاهش همزمان قیمت و مصرف گوشت قرمز
گروه اقتصادی: گزارش میدانی از کاهش قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی تا مرز 100هزار تومان و افت 45درصدی سهم این محصول در سبد مصرفی خانوارها به‌دلیل کاهش قدرت خرید و تداوم شیوع کرونا حکایت دارد
رشد تولید و کاهش شدید مصرف گوشت قرمز زمینه ریزش نسبی قیمت انواع گوشت گوسفندی و گوساله در بازار خرده‌فروشی را فراهم کرده است. همزمان فعالان صنفی از افت شدید تقاضا به‌دلیل کاهش قدرت خرید خانوارها و تداوم شیوع کرونا خبر می‌دهند. فعالان صنفی که با خبرنگاران همشهری گفت‌وگو کرده‌اند، می‌گویند سبک خرید و فروش گوشت برای مشتریان و فروشندگان تغییر کرده و این روزها مردم به مقدار کمتر گوشت می‌خرند و متقاضی انواع کم‌قیمت‌تر گوشت قرمز مانند شقه، قلوگاه و گردن به جای ران، راسته هستند و فروشندگان نیز همه اجزای گوشت را به مشتریان می‌فروشند.مشاهدات خبرنگاران همشهری در بازار خرده‌فروشی انواع گوشت قرمز در بازار مصرف، از تداوم سیر نزولی قیمت این ماده پروتئینی البته با شیبی به نسبت کند نسبت به نرخ گوشت مرغ حکایت دارد. کاهش قیمت مرغ تا مرز 20هزار تومان، سیر نزولی تقاضا برای خرید انواع گوشت قرمز گوسفندی و گوساله را در بازار مصرف تشدید کرده است.پیش‌تر با افزایش شدید قیمت گوشت قرمز و کاهش قدرت خرید خانوارها، بر اثر تورم و کاهش ارزش پول ملی و ‌همچنین تداوم شیوع کرونا، روند کاهش مصرف گوشت آغاز شده بود. نرخ هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی در شرایطی به مرز 100هزار تومان نزدیک شده که تولید‌کنندگان از افزایش شکاف قیمت فروش انواع گوشت قرمز گوسفندی و گوساله از مراکز تولید تا بازار خرده‌فروشی خبر می‌دهند.

از سیر نزولی قیمت تا حذف دور‌ریز گوشت
گزارش میدانی خبرنگار همشهری از وضعیت بازار و قیمت انواع گوشت قرمز گوسفندی و گوساله از سیر نزولی قیمت و تشدید رکود حاکم بر بازار و تداوم عرضه چند‌نرخی این اقلام حکایت دارد به‌نحوی که نرخ خرده‌فروشی هر کیلو گوشت شقه گوسفندی بنا بر کیفیت و منطقه و محل فروش از 100تا 115هزار تومان در نوسان است. تا چند هفته پیش قیمت این نوع گوشت به نرخ 120 تا 135هزار تومان در واحدهای صنفی عرضه می‌شد.با این روند قیمت هر کیلوگرم گوشت ران گوسفندی با کاهش 20هزار تومانی به نرخ 125 تا 140هزار، سردست گوسفندی به نرخ 103 تا 122هزار، قلوگاه 88هزار و مخلوط چرخ‌کرده گوسفندی و گوساله بنابر درصد چربی با قیمت 105 تا 115هزار تومان به مشتریان عرضه می‌شود. در بازار خرده‌فروشی گوشت گاوی و گوساله نیز هر کیلوگرم گوشت ران گوساله به نرخ 110 تا 120هزار و سر‌دست گوساله با قیمت 110 تا 115هزار تومان به مشتریان عرضه می‌شود که از افت 5 تا 10هزار تومانی نرخ خرده‌فروشی این نوع گوشت در واحدهای صنفی سطح شهر حکایت دارد.بررسی خبرنگار همشهری نشان می‌دهد این روزها خبری از دور‌ریز «آشغال‌گوشت» که قبلا به مصرف حیوانات خانگی می‌رسید، نیست و تقاضا برای برخی انواع کم‌کیفیت گوشت قرمز مانند قلم، اسکلت دمبالچه و... افزایش یافته است. اگرچه قصابی‌ها افزایش قیمت‌ها را عامل کمتر‌شدن دور‌ریز گوشت قلمداد می‌کنند، اما این امر موجب شده در برخی واحدهای صنفی اجزای نامرغوب گوشت نیز در قالب چرخ‌کرده مخلوط اما با قیمت کمتر به مشتریان عرضه شود.در بازار خرده‌فروشی مرغ نیز هر کیلوگرم مرغ تازه به نرخ 19تا حداکثر 22هزار تومان در واحدهای صنفی نقاط مختلف شهر تهران عرضه می‌شود که حاکی از افت قیمت این ماده پروتئینی به کمتر از نرخ مصوب 20هزار و 400تومانی ستاد تنظیم بازار با وجود افزایش نسبی تقاضای مرغ به‌دلیل گرانی گوشت قرمز است.

کاهش 20هزار تومانی نرخ و افت مصرف
رئیس تامین‌کنندگان دام ‌زنده با اشاره به بهبود شرایط تولید، از کاهش 15 تا 20هزار تومانی نرخ هر کیلو گوشت قرمز در بازار خبر داد و گفت: هم‌اکنون در تولید دام کشور به‌ویژه گوسفند شرایط مناسبی داریم، جمعیت فعلی دام سبک ‌در محدوده ۶۸ تا ۷۰‌میلیون رأس و جمعیت قابل کشتار فعلی ‌در حد ۱۳‌میلیون رأس است.با شیوع کرونا مصرف گوشت قرمز در کشور ۴۰‌درصد کاهش یافته و میزان کشتار دام به ۳‌میلیون رأس رسیده است. همچنین قدرت خرید خانوارها کاهش یافته و اگر قبلا کسی ۱۰‌کیلوگرم گوشت خریداری می‌کرد، اکنون به یک کیلوگرم خرید اکتفا می‌کند.منصور پوریان با بیان اینکه بنا بر آمار حداکثر تا ‌ماه آینده ۱۰۰‌هزار رأس دام با وزن ۸۰۰ کیلو باید کشتار شود که این امر نشان‌دهنده وضعیت خوب تولید است، افزود: ستاد تنظیم بازار در آبان‌ماه تصویب کرده که شرکت پشتیبانی امور دام تامین ذخایر خود را از محل تولید داخل، انجام دهد و قیمت خرید دام سنگین ۸۲‌هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده اما دامداران اعلام کرده‌اند با توجه به اینکه قیمت تمام‌شده تولید دام سنگین ۸۵‌هزار تومان است، دولت باید گوشت را به قیمت ۹۰‌هزار تومان از آنها خریداری کند.

فاصله قیمت تمام‌شده و فروش گوشت
ریزش 40درصدی تقاضای گوشت قرمز به‌دلیل گرانی و کاهش قدرت خرید مردم در بازار خرده‌فروشی در حالی است که تولید‌کنندگان ضمن انتقاد از وضعیت تامین نهاده‌های دامی، قیمت تمام‌شده واقعی هر کیلو گوساله زنده را ۴۴ تا ۴۵‌هزار تومان و گوسفند را ۵۲‌هزار تومان می‌دانند که با درنظر گرفتن هزینه‌‌های کشتار و سود خرده‌فروشی، حداکثر قیمت انواع گوشت لاشه باید 80 تا 90هزار تومان باشد؛موضوعی که رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام کشور با اشاره به آن اعلام کرد: میانگین کشوری قیمت دام سبک زنده(گوسفند) ۴۵‌هزار تومان است و بنابراین قیمت گوشت لاشه گوسفندی باید بین ۹۰ تا ۹۵‌هزار تومان و قیمت مصرف‌کننده با احتساب ۱۰‌درصد سود و هزینه قصابی یا بسته‌بندی در حدود 105 تا 110هزار تومان باشد. همچنین قیمت لاشه گوساله با توجه به قیمت دام زنده باید ۷۰‌هزار تومان و با احتساب ۱۰‌درصد سود، نرخ این محصول برای مصرف‌کننده نهایی باید بین ۹۵ تا ۱۰۰‌هزار تومان باشد.

رشد هزینه تمام‌شده تولید گوشت قرمز
مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور با بیان اینکه اکنون هر کیلوگرم گوساله زنده با نرخ ۳۶‌هزار و گوسفند ۴۴‌هزار تومان از دامداران خریداری می‌شود، از تامین حداکثر ۴۰ تا ۵۰‌درصد نهاده‌های دامی با نرخ مصوب خبر داد. سعید سلطانی سروستانی گفت: دامدارانی که موفق به دریافت کد یکتا شدند، توانستند با ورود به سامانه بازارگاه ۴۰ تا ۵۰‌درصد نهاده مورد نیاز را با نرخ مصوب تامین کنند اما دامداران کوچک و متوسط در تامین نهاده مورد نیاز شرایط بدتری داشته و ناچارند اکثر نهاده‌های مورد نیاز را از بازار آزاد تهیه کنند.او قیمت گوشت را تابع نظام عرضه و تقاضا دانست و گفت: وجود حلقه‌های واسط و دلالی اختلاف قیمت از دامداری تا بازار را بسیار افزایش می‌دهد، به همین‌خاطر با عرضه مستقیم محصول درصدد هستیم تا این فاصله را کاهش دهیم. سلطانی سروستانی با اشاره به اینکه قاچاق دام کماکان همانند سابق در حال انجام است، افزود: اختلاف ارز و وجود مشتری برای دام‌های ایرانی در آن سوی مرز‌ها به‌علت کیفیت بالاتر، قاچاقچیان را نسبت به قاچاق دام تشویق کرده است.
برچسب ها: گوشت قرمز
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها