گروه اقتصادی: جولیان لی، استراتژیست نفتی خبرگزاری بلومبرگ با انتشار تحلیلی مدعی شد: جو بایدن که از سه روز دیگر کار خود را به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده آغاز خواهد کرد، لغو تحریم نفتی ایران را در فهرست امور فوری دولت خود قرار نداده است.
رئیس جمهور منتخب آمریکا در جریان رقابتهای انتخاباتی بارها از قصد خود برای بازگرداندن ایالات متحده به توافقها و معاهدات بینالمللی از جمله توافق نامه آب و هوای پاریس و برنامه جامع اقدام مشترک یا توافق هستهای ایران سخن گفته بود. با این تحلیلگر بلومبرگ با استناد به اطلاعات منتشر شده در وبسایت بایدن اعلام کرد که برقراری روابط نزدیک با ایران که لغو تحریم صادرات نفت ایران را در پی خواهد داشت، در فهرست اولویتهای فوری او قرار نگرفته چرا که حل و فصل مسایل موجود میان دو کشور زمانبر خواهد بود.
بر پایه این تحلیل، مخالفت شدید جمهوریخواهان و دموکراتها با برجام که مانع از تصویب آن توسط سنای آمریکا در سال ۲۰۱۵ شد، همچنان در میان جمع قابل توجهی از نمایندگان هر دو حزب به قوت خود باقیست.در حال حاضر، نه تنها ایالات متحده برجام را نقض کرده بلکه ایران نیز با آغاز غنیسازی ۲۰ درصدی اورانیوم از مرزهای مجاز توافق هستهای سال ۲۰۱۵ با قدرتهای جهانی فراتر رفته است.
ساده ترین راه حل مساله، این خواهد بود که هر دو طرف با عقبنشینی از مواضع فعلی خود مانند چهار سال پیش پای میز مذاکره بنشینند. اما اگر ایالات متحده آن گونه که اصرار دارد، کاهش تحریمهای اقتصادی علیه جمهوری اسلامی را به پایان دادن ایران به پشتیبانی از حزب الله، حماس و حوثیهای یمن و توقف برنامه توسعه موشکی منوط کند، حل اختلافهای موجود با مانع جدی رو به رو خواهد شد.در صورت لغو تحریمها، ایران قادر است سطح تولید نفت خود را به بالای ۴ میلیون بشکه در روز برساند ولی هرگونه افزایش اولیه در جریان نفت ایران به سمت بازارهای جهانی نیازمند ایجاد اطمینان از کاهش عملی برخوردهای آمریکا با ناقضان تحریمهاست؛ به همین دلیل رخدادی فوری ارزیابی نمیشود.
البته مجلس ایران هم علاقهای به برجام ندارد چنان که اعضای آن ماه گذشته به توقف بازرسیهای بینالمللی از سایتهای هستهای این کشور در صورت عدم لغو تحریمهای نفتی و بانکی آمریکا رای دادند.بنابراین بیشتر خریداران قبلی نفت ایران هم تا پیش از حصول اطمینان از کاهش عملی مجازاتهای آمریکا دست روی دست خواهند گذاشت. تصور این که پالایشگران در اروپا، ژاپن، کره جنوبی و حتی هند آشکارا اقدام به خرید نفت خام ایران کنند فعلا دشوار است.شاید به نظر برسد چین مشتاقترین حامی برقراری جریان پرشتاب نفت ایران به بازارهای جهانی باشد. چرا که پکن ظاهرا باید به دنبال جایگزینی برای کاهش ۱ میلیون بشکهای تولید نفت عربستان باشد. اما حدود ۳۰ میلیون بشکه از نفت ایران که در ماههای اخیر و به رغم تحریمها به چین ارسال شده هنوز در انبارهای این کشور بدون استفاده باقی مانده است.جولیان لی در پایان تحلیل خود آورده است: شاید افزایش تقاضای نفت چین در کوتاه مدت موجب افزایش حجم فرآوردههای خام قاچاق شده از ایران شود ولی بعید به نظر میرسد، عرضه پرحجم نفت ایران در شرایطی که قیمت نفت در تلاش برای صعود است، به سرعت اتفاق بیفتد.