گروه بينالملل: ظفر چاغلایان وزیر اقتصاد ترکیه که پسرش روز سهشنبه به اتهام دریافت رشوه از یک تاجری ایرانی بازداشت شده بود، خود نیز متهم به دریافت رشوه از این تاجر شد.
عليرضا ضراب، تاجر ایرانی و از شركاي بابك زنجاني جزو بازداشتشدههاست
به گزارش دويچهوله، پلیس استانبول طی عملیاتی جنجالبرانگیز که از دولت ترکیه مخفی نگه داشته شده بود، ۵۲ تن را به اتهام پولشویی و فساد مالی بازداشت کرد؛ عملیاتی که با واکنش منفی شدید رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور مواجه شد و تاکنون ۲۹ مامور بلندپایه اداره پلیس ترکیه، از جمله حسین چاپکین رئیس پلیس استانبول از کار خود برکنار شدند. اردوغان از اینکه پلیس ترکیه از یک سال پیش در جریان آنچه که مطبوعات ترکیه «بزرگترین فساد مالی تاریخ کشور» عنوان میکنند، بوده، اما موضوع را از دولت پنهان نگه داشته، به شدت خشمگین است.
در میان بازداشتشدگان پسران سه وزیر ترک، همچنین مصطفی دمیر، شهردار منطقه فاتح استانبول و عضو حزب حاکم عدالت و توسعه به همراه سلیمان ارسلان، رئیس بانک دولتی هالک بانک نیز به چشم میخورد. بازداشتها به اتهام نقل و انتقالات غیرقانونی به ارزش ۸۷ میلیارد یورو و قاچاق طلا برای دور زدن تحریمهای ایران توسط رضا ضراب تاجر ایرانیتبار شهروند ترکیه بوده که در این راستا دهها میلیون دلار به مقامات و تجار ترک رشوه داده است.
روزنامه «تودیز زمان» گزارش داد که اسنادی وجود دارد که نشان میدهد چاغلایان ۱۰۵ میلیون لیره (بیش از ۵۰ میلیون دلار) از ضراب رشوه دریافت کرده تا در پولشوییها و قاچاق طلا به این تاجر ایرانی کمک کند. طی دو روز گذشته چاغلایان در انظار عمومی دیده نشده بود، اما روزنامه «خبردار» ترکیه نوشته است که وی روز پنجشنبه در حالی که منتظر رسیدن نخست وزیر مجارستان برای استقبال رسمی از وی بود، دستان خود را بلند کرده و دعا کرده است که «خدایا از شر ظالم حفظم بدار».
به دنبال برکناری ۲۹ مامور ارشد پلیس، اتحادیه اروپا و آمریکا از ترکیه خواستهاند که با جدیت و رویکردی فراجناحی با پرونده فساد مالی برخورد کند. روز پنجشنبه پرونده ضراب به همراه هشت نفر دیگر به دادگاه ارسال شد. گفته میشود که پلیس ترکیه برخلاف وزارت امنیت ملی (استخبارات) بیشتر از اردوغان، به فتحالله گولن یکی از رهبران پرنفوذ مذهبی کشور تمایل دارد، کسی که چندین سال است در آمریکا به سر میبرد و اخیرا جنگ لفظی میان وی و اردوغان بالا گرفته است.
روزنامه تودیز زمان مینویسد که گولن که شبکهای از دهها رسانه، هزاران مدرسه و بنگاههای خیریه در ترکیه را در اختیار دارد، هرگونه دخالت در موضوع افشای فساد مالی اخیر را رد کرده است. روزنامه حریت نیز طی گزارشی که در سایت خود منتشر کرد، گفته است که اردوغان جلسهای با چند مقام ارشد ترکیه داشت که چاغلایان نیز یکی از آنها بود. بر اساس این گزارش، گفته میشود که چهار وزیر ترکیه از جمله وزیر اقتصاد، وزیر کشور و وزیر شهرسازی که پسران آنها به اتهام دریافت رشوه بازداشت شدهاند، به صورت شفاهی درخواست استعفا کردهاند.