به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۷ - ۰۹:۱۸
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۱۱/۲۹ ساعت ۱۱:۲۶
کد مطلب : ۲۵۷۰۸۹
بلینکن: از سرگیری برجام دیگر کافی نیست

راه دیپلماسی آمریکا با ایران باز است

راه دیپلماسی آمریکا با ایران باز است
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به این که  هم اکنون «در حال حاضر مسیر دیپلماسی» با ایران «باز است»، و صرف از سرگیری برجام دیگر کافی نیست، اظهار داشت: نخستین گام بازگشت ایران به اجرای کامل توافق هسته‌ای موسوم به برجام است.
آنتونی بلینکن در مصاحبه با ماری لویس کلی از رادیو عمومی ملی، ان پی آر، سیاست خارجی دولت جو بایدن را تشریح کرد.در بخشی از این مصاحبه، ماری لویس کلی خطاب به آنتونی بلینکن گفت، من همان سوالی را که سال گذشته از مایک پومپئو، وزیر سابق امور خارجه پرسیدم با شما مطرح می‌کنم؛ ما چگونه می‌توانیم مانع دستیابی ایران به سلاح اتمی شویم؟
آنتونی بلینکن در پاسخ به این پرسش گفت، ما در گذشته این کار را کردیم. توافق هسته‌ای با ایران، توافق «برنامه جامع اقدام مشترک»، در مسدود کردن تمامی مسیرهای دسترسی ایران برای تولید مواد شکافت‌پذیر جهت سلاح اتمی بسیار موثر بود.وی اضافه کرد، ما می‌دانستیم که این توافق داشت کار می‌کرد. کارشناسان اطلاعاتی ما و همچنین جامعه بین المللی به ما گفتند که این توافق براساس مفاد خود کار می‌کرد و دسترسی ایران به مسیرها به سمت مواد شکافت‌پذیر برای بمب را مسدود کرده بود.وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد، بسیار جای تاسف است که ما از آن خارج شدیم.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا با خروج از برجام در اردیبهشت ۹۷ ٬ در چارچوب راهبرد «فشار حداکثری» و برای وادار کردن ایران به مذاکره برای توافق دیگر، تحریم‌های گسترده و شدیدی علیه ایران وضع کرد.ایران نیز در واکنش به این اقدام آمریکا عدول از تعهدات هسته‌ای خود را از سال ۱۳۹۸ آغاز کرده است.
آنتونی بلینکن در پاسخ به پرسشی درباره تضمین در خصوص تغییر نکردن سیاست‌های آمریکا در چهار سال دیگر، گفت، هر کشوری باید این محاسبه را بکند و بر اساس توازن تصمیم بگیرد که منافع آنها مستلزم چیست.وی اضافه کرد، ما این را می‌دانیم با خروج ما از توافق (برجام)، ایران شروع به برداشتن محدودیت‌های اعمال شده در این توافق کرد. در نتیجه ایران امروز به دستیابی به توانایی تولید مواد شکافت‌پذیر برای ساخت سلاح در مدت کمتر از آن چیزی که در زمان اجرای توافق بود، بسیار نزدیک شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه تصریح کرد که به رغم این که توافق برجام زمان گریز اتمی ایران را یکسال به عقب برده بود، اینک براساس گزارش ها این زمان چهار ماه کاهش یافته و در مسیر اشتباهی در حرکت است.آنتونی بلینکن تصریح کرده است که آمریکا همچنان علاقه مند است که تلاش کند که برنامه هسته‌ای ایران در جعبه (محدودیت) قرار گیرد.
وی اضافه کرد، احتمالاً ایران نیز هنوز انگیزه‌هایی برای بدست آوردن آنچه در این توافق برای آن چانه‌زنی کرده٬ دارد، از جمله کاهش تحریم‌ها با توجه به اوضاع اقتصاد این کشور. بنابراین من فکر می‌کنم هنوز علاقه هر دو طرف - از جمله در میان شرکای مذاکره کننده ما در اروپا ، همچنین روسیه و چین - وجود دارد که این کار انجام شود.وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: اما این نخستین گام ضروری خواهد، اما این (گام) کافی نیست. زمان گذشته است.آنتونی بلینکن گفت، اگر ایران به اجرای تعهدات باز گردد، ما همین کار را خواهیم کرد، ما می‌بایست روی یک توافقی کار کنیم که طولانی‌تر و قوی‌تر از توافق اصلی باشد.وی اضافه کرد، ما می‌بایست در خصوص دیگر مسائل که بخشی از توافق اصلی (برجام نبودند) تعامل کنیم، مسائلی که عمیقا برای ما و دیگر کشورهای منطقه و جهان مساله ساز بوده‌اند: برنامه موشک بالستیک ایران و اقدامات بی ثبات کننده در کشورهای دیگر.وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد، می‌بایست در خصوص تمامی آنها تعامل کرد. اما نخستین گام این است که ایران به اجرای تعهداتش بازگردد.آنتونی بلینکن اظهار داشت: رئیس جمهوری بایدن در این خصوص کاملا صریح بوده است، اگر آنها این کار را بکنند، ما نیز اقدام مشابه می‌کنیم.
وی اضافه کرد، مسیر دیپلماسی در حال حاضر باز است . ایران با اجرای تعهداتش بسیار فاصله دارد. باید ببینیم که (ایران) چه کار خواهد کرد.ماری لویس کلی از آنتونی بلینکن پرسید٬ شما گفتید «مسیر برای دیپلماسی باز است»، آیا اقدامی برای از سرگیری دیپلماسی مستقیم با ایران در جریان است؟وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ گفت که جو بایدن به طور علنی و مکرر موضع امریکا را در این خصوص بیان کرده است و باید دید که واکنش ایران، اگر واکنشی داشته باشد، چه خواهد بود.ماری لویس کلی دوباره پرسید این پاسخ شما « بله یا خیر» نیست، آیا احتمال دیپلماسی مستقیم در آینده وجود دارد؟آنتونی بلینکن در پاسخ به این پرسش گفت، پیش فرض این است که اگر در مرحله‌ای، اگر قرار باشد هرگونه تعاملی در این باره روی دهد، مستلزم دیپلماسی خواهد بود و این همان کاری است که ما ( در وزارت خارجه) به آن می‌پردازیم.
دولت جو بایدن از زمان آغاز به کار خود اعلام کرده است تا زمانی که ایران به طور کامل تعهدات برجامی خود را اجرا نکند، آمریکا اقدامی برای رفع تحریم‌ها و بازگشت به برجام نخواهد کرد.
دولت ایران در مقابل اعلام کرده که آمریکا باید پیش از بازگشت به برجام یا همزمان با بازگشت به برجام، اقدام به لغو تحریم‌ها کند و پس از آن ایران شروع به بازگشت به تعهدات خود می‌کند.
با این حال، ایران اعلام کرد که نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران در چارچوب برجام به آژانس ارائه شده است و ایران از «۲۳ فوریه ۲۰۲۱ برابر با ۵ اسفند» اقدامات داوطلبانه خود را متوقف می‌کند و این موضوع شامل «اجرای پروتکل الحاقی» نیز می‌شود.این اقدام ایران واکنش شدید آلمان را در پی داشته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز هفته گذشته در خصوص رویکرد این کشور در قبال ایران و برجام گفته است، ایالات متحده برای حل مساله برنامه هسته‌ای ایران در حال رایزنی نزدیک با متحدان، شرکا و اعضای کنگره است تا اطمینان حاصل کند که آماده برداشتن گام بعدی است و چنین (گامی) را از موضعی قوی بر خواهد داشت.


 
برچسب ها: برجام
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها