گروه جامعه: خستگی شهروندان از انتظار برای دریافت واکسن کرونا سوداگران و فعالان بازار سیاه را به اتخاذ ترفندهای متفاوتی سوق داده است.
برخی شرکتهای مسافرتی "سفر واکسن" عرضه میکنند و عدهای در فضای مجازی واکسن کرونا میفروشند.یک سال پس از آغاز پاندمی کرونا و حدود دو ماه پس از آغاز واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ در برخی کشورها، برای بسیاری از شهروندان دوره انتظار تا فرارسیدن نوبتشان برای دریافت واکسن بسیار طولانی است.بر این اساس عجیب نیست که عدهای به هر دری میزنند تا زودتر به واکسن کرونا دست یابند و عده دیگری از این نیاز و تمایل شهروندان برای خود کیسهای دوختهاند.شبکه خبری ntv در گزارشی به نمونههایی از این تلاشها پرداخته و مثالهایی از چهار گوشه جهان را مرور کرده است.
این گزارش با مثالی از یک زن لبنانی آغاز میشود که قصد داشته برای دیدار خواهرش به شهر دبی در امارات متحده عربی سفر کند.در این سفر هنگامی که شرکتی که خواهر این شهروند لبنانی در آن مشغول به کار بوده از همکارانش برای واکسیناسیون دعوت میکند او نیز بخت خود را میآزماید: «آنها گذرنامههای ما را کپی و اطلاعات آن را در کامپیوتر ثبت کرد و بعد واکسینه شدیم.»
این زن ۵۰ ساله نه مقیم دبی بوده نه شهروند امارات و ظاهرا کاملا اتفاقی به واکسنی دست یافته که میلیونها نفر در سراسر جهان انتظار آن را میکشند.گذشته از این نمونه که حاصل یک اتفاق و خوششانسی بوده، برخی محافل و قشرهای پردرآمد و آژانسهای مسافرتی نیز به کاسبی واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به کرونا روی آوردهاند و عرضهکنندگان مشکوک واکسن در بازار سیاه هم فعال شدهاند.یکی از نمونههای عرضه "گردشگری واکسن" در ایالت فلوریدا مشاهده شده است. در این ایالت برای مدتی افراد غیرساکن در آن هم میتوانستند واکسینه شوند و به همین علت برای مدتی پای ثروتمندان از نیویورک و کالیفرنیا و حتی مسافران مرفهی از آرژانتین و مکزیک هم به فلوریدا باز شد.این موضوع با خشم و اعتراض شماری از شهروندان روبرو شد که دریافت واکسن خارج از نوبت برای ثروتمندان را ناعادلانه میدانند.روزنامه "وال استریت ژورنال" مدتی پیش خبر داد یک شرکت کانادایی به مشتریان خود سفرهای یک روز با جت خصوصی به فلوریدا برای دریافت واکسن ارائه میکند که قیمت آن بین ۲۰ تا ۶۵ هزار یورو است.اقدام یک زوج میلیونر کانادایی نیز که برای واکسینه شدن به یک منطقه مخصوص سکونت بومیان رفته و خود را شاغل در آنجا جا زده بودند با اعتراضهای زیادی روبرو شد که ظاهرا به ناکامی آنها منجر شده است.در بریتانیا شرکت نایتزبریج سیرکل که حق عضویت سالانه آن حدود ۲۸ هزار یورو است، از مدتی پیش برای اعضای خود سفرهای تفریحی به دبی و ابوظبی برای دریافت واکسن عرضه کرده بود. این شرکت از میانه ماه ژانویه "تعطیلات با واکسیناسیون" در هند هم به اعضای خود عرضه میکند.مدیر این شرکت میگوید خدمات واکسیناسیون فقط به اعضای بالای ۶۵ سال عرضه میشود و به خاطر "مسئولیت اخلاقی" شرکت، شامل بستگان سالمند اعضا هم میشود.
در هند نیز برخی آژانسهای مسافرتی از چند هفته پیش "سفر همراه با واکسیناسیون" را به مشتریان خود عرضه میکنند. این آژانسها سفرهایی به بریتانیا، آمریکا و روسیه عرضه میکنند که حداقل هزینه آن برای هر نفر ۲ هزار و ۸۰۰ یورو است.کوبا نیز اعلام کرده که پس از تائید نهایی واکسن کرونای شرکت فینلای این کشور، گردشگران خارجی هم میتوانند با آن واکسینه شوند. درباره هزینه این کار جزئیاتی منتشر نشده است. مدیر شرکت فینلای میگوید: ما یک شرکت چند ملیتی نیستیم که سودآوری محور اصلی فعالیت آن باشد، بلکه هدف اصلی ما افزایش سلامتی است.
رسانههای حکومتی کوبا تبلیغاتی را آغاز کردهاند که مطابق آن گردشگران خارجی میتوانند سفر تفریحی و تعطیلات خود را با واکسینه شدن پیوند زنند.در حال حاضر بسیاری از این برنامهها با مشکلاتی روبرو شدهاند. به عنوان مثال وزارت بهداشت امارات به تازگی اعلام کرده که گردشگران در این کشور واکسینه نمیشوند.شرکت بریتانیایی یاد شده در پاسخ به نشریه "گاردین" اعلام کرده که فقط آن دسته از اعضای این کلوپ که ساکن امارات باشند در آنجا واکسینه میشوند.شماری از کسانی که طاقت صبر کردن برای فرارسیدن نوبت واکسیناسیون را ندارند به بازار سیاه روی میآورند. وبسایتهای بسیاری در فضای مجازی واکسنهای شرکتهای فایزر- بیونتک، مدرنا و آسترازنکا را به قیمتهایی بین ۱۲۵ تا ۱۸۳ یورو عرضه میکنند.
یک شرکت آمریکایی- اسرائیلی امنیت سایبری میگوید در ماه ژانویه ۳۴۰ عرضهکننده واکسن کرونا در اینترنت را زیر ذرهبین قرار داده و به این نتیجه رسیده که قیمتها گاهی به ۸۴۰ یورو هم میرسد، اما این احتمال منتفی نیست که خریدار پس از پرداخت هزینه هیچ چیز دریافت نکند.