دسترسیهای تکمیلی آژانس متوقف شد
دیگر چیزی به نام تعهدات فراتر از پادمان نداریم
5 اسفند 1399 ساعت 15:55
گروه سیاسی: سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین اعلام کرد که بر اساس قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها تمام دسترسیهای تکمیلی آژانس از بامداد سه شنبه متوقف شد.
«کاظم غریب آبادی»افزود:دیگر چیزی به نام تعهدات فراتر از پادمان نداریم ودستورات لازم به تاسیسات هستهای صادر شده است.
این تحول در حالی صورت میگیرد که مجلس شورای اسلامی ۱۱ آذرماه گذشته با تصویب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها دولت را مکلف کرد که در صورت ادامه تحریمهای آمریکا، همکاری با آژانس را محدود کرده و گامهای بیشتری را در خصوص کاهش تعهداتش ذیل برجام بردارد.بر اساس ماده ۶، «دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، ظرف مدت ۲ ماه از تصویب این قانون، دسترسیهای نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.»
غریب آبادی دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد که نامه توقف اجرای اقدامات داوطلبانه ایران تحت برجام را تحویل مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی داده است.
به گفته او، این اقدام در اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران و در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و به علت عدم پایبندی طرفهای مقابل به تعهدات خود در جهت رفع تحریمهای غیرقانونی، صورت گرفته و از آژانس خواسته شده تا در اسرع وقت اقدامات لازم را برای اجرای درخواستهای ایران جهت توقف اقدامات مختلف داوطلبانه، شامل اجرای پروتکل الحاقی، به عمل آورد.
این دیپلمات ارشد تصریح کرد که از این پس، همکاریهای ایران و آژانس صرفا بر مبنای تعهدات پادمانی ادامه خواهد یافت تا زمانی که با لغو تحریمها به صورت عملی و ملموس، زمینه برای بازگشت ایران به اجرای مجدد این اقدامات فراهم گردد.غریب آبادی درباره جزئیات اقدامهای ایران هم توضیح داد که از پنجم اسفند مفاد پروتکل الحاقی؛ کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته ای به آژانس)؛ استفاده از فناوریهای مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران؛ اقدامات شفاف ساز در رابطه با کیک زرد؛ اقدامات شفاف ساز در رابطه با غنی سازی؛ دسترسیها پیرو مفاد برجام؛ نظارت و راستی آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه؛ و اقدامات شفاف ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ متوقف خواهد شد.
در همین پیوند مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رافائل گروسی روز یکشنبه در تهران با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه کشورمان پیرامون آخرین تحولات برجام گفتوگو کرد. این دیدارها منجر به صدور بیانیهای مشترک بین ایران و آژانس شد که بر اساس آن فعالیتهای ضروری نظارت و راستی آزمایی آژانس تا سه ماه ادامه در ایران پیدا کند.
غریب آبادی در این باره میگوید: مقصود از تداوم راستی آزمایی و نظارت ضروری که در بند ۲ بیانیه آمده این است که ایران به مدت ۳ ماه اطلاعات برخی فعالیتها و تجهیزات نطارتی را که در پیوست مشخص شده ضبط کرده و نزد خود نگه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه «در این مدت، آژانس به این اطلاعات هیچ دسترسی نخواهد داشت و اطلاعات منحصرا نزد ایران باقی می ماند» افزود: چنانچه ظرف ۳ ماه تحریمها به طور کامل لغو شد، ایران این اطلاعات را در اختیار آژانس می گذارد، در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.
واشینگتن منتظر پاسخ ایران است
یک مقام آمریکایی در واکنش به اظهارات رهبر انقلاب اسلامی درباره احتمال «غنیسازی ۶۰ درصدی» اورانیوم توسط ایران، گفت که تهران هنوز چنین گامی برنداشته و واشینگتن همچنان منتظر است ببیند آیا ایران به مذاکرات باز میگردد یا نه.
این مقام ارشد آمریکایی گفت هر چند اظهارات رهبر معظم ایران «نگرانکننده است» اما ایران هنوز چنین گامی برنداشته است.
«مقام بلندپایه» دولت آمریکا، که بعد از اظهارات رهبر انقلاب اسلامی با خبرگزاری رویترز گفتوگو کرده، گفت: طبیعی است تا زمانی که مذاکرات از سرگرفته شود، طرفین برای بالا بردن نرخ، سخنانی بیان خواهند کرد اما بهتر است صبور بود و دید آیا ایران نمایندگان خود را به میز مذاکرات باز میگرداند یا نه.
با این حال، این مقام آمریکایی گفته است «شکی نیست که اگر تفاهم بهدست نیاید، ایران به گسترش برنامه هستهای خود ادامه خواهد داد؛ چه غنیسازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصدی باشد که رهبر ایران از آن سخن گفته یا اقدامی دیگر».
رایزنی جدی برای امکان بازگشت آمریکا به برجام
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که تماسهای دیپلماتیک مهمی با همه طرفهای توافق هستهای ایران از جمله ایالات متحده آمریکا در جریان است تا بررسی شود آیا امکان بازگشت آمریکا به برجام وجود دارد یا خیر.
جوزپ بورل با اشاره به خروج آمریکا از برجام در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ اضافه کرد که به عقیده او «این(برجام) راهی برای بازگشت ایران به انجام تعهدات هستهای است.»
توافق هستهای ایران که تحت عنوان برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) شناخته میشود در سال ۲۰۱۵ به امضای ایران، آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا رسید.
کد مطلب: 258223