گروه اقتصادی: تلاشها برای آزادسازی کشتی باری به گل نشسته در کانال سوئز بینتیجه مانده است. ممکن است باز شدن این کانال برای تردد کشتیها هفتهها طول بکشد. از زمان مسدود شدن این آبراه قیمت نفت به نحو قابل توجهی افزایش یافته است.
تصاویر ماهوارهای از کشتی "اور گرین" که از سه روز پیش کانال سوئز را مسدود کرده نشان میدهند که چگونه تا هشت یدککش تلاش میکنند که این کشتی ۴۰۰ متری را به سوی آبهای عمیقتری بکشند. اما با توجه به سیگنال جی پی اس کشتی، این کوششها تنها منجر به حداقل تغییر در موقعیت این کشتی میشود.
شرکت مالک اور گرین به دلیل مسدود کردن کانال سوئز از مسئولان اداره این کانال و کشتیرانی و حملونقل جهانی عذرخواهی کرده است. رئیس شرکت ژاپنی شوی کیسن گفت: «ما بسیار متاسفیم که باعث نگرانی شدید بارکشهای در حال تردد شدهایم.»
پس از حادثهای که روز سهشنبه برای کانتینر اور گرین در کانال سوئز پیش آمد این کشتی غولپیکر به دلایل ناشناختهای به سمت ساحل کشیده شده و با قرار گرفتن مورب در این کانال امکان تردد و جابجایی کشتیهای باری را "بسیار دشوار" کرده است.
کارشناسان هلندی در محل حضور دارند. آنها گفتهاند که در "بدترین حالت ممکن است باز کردن کانال هفتهها طول بکشد". کانال سوئز مهمترین راه آبی جهان محسوب میشود. از زمان این حادثه قیمت نفت به طور قابل رو به بالا رفته است.
"واحد نخبگان هلند" وابسته به شرکت هلندی بوسکالیسر نیز محل حضور دارد. واحد ویژه این شرکت و شرکت زیر مجموعه آن، اسمیت سالواژ در حوادث کشتیرانی تخصص دارند و اغلب مجبور هستند در طوفانهای شدید کار کند. خبرگزاری بلومبرگ از این واحد بینظیر متشکل از کارشناسان حتی به عنوان یک واحد از "نخبگان افسانهای" یاد کرده است. پتر بردوفسکی، رئیس شرکت بوسکالیس گفت که هنوز نمیتوان به درستی تخمین زد که کار بازگشایی کانال سوئز چقدر زمان میبرد. بردوفسکی در تلویزیون هلند گفت: «ما این موضوع را هم نمیتوانیم منتفی کنیم كه ممکن است این کار هفتهها به طول بیانجامد.» او افزود که "این کشتی مانند یک نهنگ غولپیکر به ساحل افتاده است".
رئیس شرکت بوسکالیس گفت که در مرحله بعدی باید سوخت کشتی را پمپ و به خارج هدایت کرد. علاوه بر آن کار تخلیه کشتی از بار نیز باید ادامه یابد. اداره کانال سوئز نیز این رویکرد را به عنوان گام بعدی اعلام کرده است. بردوفسکی همچنین از مشکلات وزش باد شدید و پایین بودن سطح آب در کانال سخن گفت.
همه این اقدامات منوط به مناسب شدن شرایط و بهتر شدن اوضاع آب و هواست. احتمال به راه افتادن تردد در کانال سوئز تا زمان مناسب بالا آمدن آب کانال، در روز یکشنبه ممکن نیست. نایک اسلون، مسئول گروه امداد دریایی آمریکا در این باره گفت که جزر و مد، سطح آب را در روز یکشنبه یا دوشنبه حدود ۴۶ سانتیمتر افزایش میدهد. اگر این تلاش ناموفق باشد، زمان مناسب بعدی ۱۲ تا ۱۴ روز دیگر خواهد بود.کشتی باربری "اور گرین" در سال ۲۰۱۸ ساخته شده و در هنگام بروز حادثه با پرچم پاناما از چین به مقصد بندر روتردام در هلند در حرکت بوده است
نایک اسلون در سال ۲۰۱۲ اسلون مسئول به راه انداختن کشتی تفریحی "کوستا کوندوریا"بوده است که در سواحل ایتالیا به گل نشسته بود. این کارشناس پیش از این نیز در بیش از صد عملیات نجات کشتیها، هواپیماها ، سکوهای نفتی و خطوط لوله شرکت کرده است.
سانحه کشتی کانتینری و مسدود شدن کانال سوئز و ایجاد ترافیک حمل و نقل در این آبراه در شرایطی اتفاق افتاده که تجارت جهانی به دلیل پاندمی کرونا اوضاع بسیار دشواری دارد. یافتن مسیر جایگزینی برای این شاهراه دریایی زمان زیادی را میگیرد و وقفه در رساندن مواد خام و اصلی برای ادامه کار تولید در شرکتهای صنعتی و خودروسازی اوضاع را دشوارتر خواهد کرد. اوضاع در بنادر نیز آشفتهتر خواهد شد و شبکه حمل و نقل جهانی از این حادثه خسارت زیادی خواهد دید. به عبارت دیگر مسدود شدن این شریان اصلی تجارت جهانی پیامدهای ویرانگری برای اقتصاد جهانی خواهد داشت.طبق گزارش مقامات کانال سوئز در سال گذشته حدود ۱۹ هزار کشتی از این آبراه عبور کردهاند، به طور متوسط تقریبا ۵۲ کشتی در روز. با توجه به افزایش روزانه کشتیها ترافیک دریایی دشوارتر خواهد شد. شرکتهای حمل و نقل تا کنون وضعیت بیش صد کشتی در حال انتظار را به گروه بیمه آلیانز گزارش کردهاند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که اگر این مشکل ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده حل نشود، مسیر دیگری را برای تردد کشتیها باید در نظر گرفت. این کشتی ها باید احتمالا مسیر دماغه امید نیک در جنوب آفریقا را طی کنند. این موضوع دستکم یک هفته به زمان حملونقل میافزاید.
اتحادیه صنایع آلمان نیز نگران اوضاع مغشوش فعلی در تردد این آبراه جهانی است. هولگر لوش رئیس این اتحادیه گفت که زنجیره مرکزی تولید صنایع این کشور به دلیل نرسیدن مواد لازم آسیب میبیند و سیستم حملونقل نیز متوقف خواهد شد و "این در حال حاضر تأثیر منفی بر روند تولید صنایع دارد." اتحادیه صنایع شیمیایی آلمان نیز اعلام کرد: «این اختلال در زمان بدی اتفاق میافتد.» این اتحادیه تاکید کرده که تحویل مواد خام از آسیا برای ادامه کار صنایع شیمیایی بسیار ضروری است.کانال سوئز که در سال ۱۸۶۹ افتتاح شد اروپا را به آسیا متصل میکند. حدود ۱۲ درصد حملونقل جهانی و حدود ۳۰ درصد از حجم کانتینرها در جهان از این راه عبور میکنند.