یخ زدن تخم مرغ در یک چشم برهم زدن
9 دی 1392 ساعت 8:23
گروه فناوری: محققان با استفاده از یک مایع برودتی، یخ زدن آنی تخممرغ را به تصویر کشیدهاند.
یخ خشک (dry ice) در حقیقت دیاکسید کربن یخ زده است. یخ خشک، آب نمیشود و به صورت مستقیم از حالت جامد به گاز تبدیل میشود. دیاکسید کربن در دمای منفی 78 درجه سانتیگراد یخ میزند و میتوان از آن برای ساخت یک محلول برودتی موقت استفاده کرد. در یک آزمایش، محققان فرآیند یخ زدن سریع تخممرغ را با کمک یک مایع برودتی نشان میدهند.
یخ زدن تخممرغ درون این مایع با چنان سرعتی روی میدهد که زرده و سفیده حالتی بلوری پیدا کرده و شکل عجیبی ایجاد میکنند. این مایع برودتی در حقیقت ایزوپروپیل الکل است که به وسیله یخ خشک به شدت سرد شده است. ایزوپروپیل الکل، نزدیکترین حالت به الکل خالص است که 91 درصد الکل و 9 درصد آب است.
ایزوپروپیل الکل تا دمای منفی 89 درجه سانتیگراد یخ نمیزند، اما با غوطهور کردن مقدار کافی یخ خشک در ایزوپروپیل الکل یک مایع برودتی مناسب به دست میآید که از سرمایی مشابه یخ خشک برخوردار است. به محض شکسته شدن تخممرغ و تماس آن با این مایع برودتی، زرده و سفیده در یک چشم برهم زدن یخ میزند. انجام این آزمایش در محیط منزل یا بدون حضور افراد متخصص اکیدا توصیه نمیشود.
کد مطلب: 26356