گروه اقتصادی: صفهای طولانی خرید مرغ به سال ۱۴۰۰ هم رسید. این نگرانی تا جایی است که در صورت عدم تأمین به موقع نهادههای دامی گرانی و کمبود مرغ کوتاه نخواهد آمد. تصمیمات نادرست از سوی تصمیم گیران و نبود نگاه آیندهنگر در حوزه تامین کالاهای اساسی باعث شده سیاستهای حمایتی که دولت دوازدهم به آن میبالید نتواند تأثیر مثبتی بر بازارسال ۹۹ داشته باشد و تولیدکننده و مصرفکننده هردو متضرر شوند.حتی در روزهای پایانی سال که انتظار میرفت دولت کمی به فکر جیب و معیشت مردم باشد گرانی مواد پروتئینی داد مصرفکنندگان را درآورد.هر چند طبق آمارهای رسمی، گوشت قرمز و حتی مرغ و ماهی نیز در سال ۹۹ از بیشتر سفرههای مردم برچیده شد، اما این محصولات جزء گروه اصلی مواد غذایی در برنامه تغذیه روزانه بسیاری از خانوادهها میباشد و قرار بود متولیان تنظیم بازار این محصولات، وعده کاهش قیمت و فراوانی را تا قبل ازسال ۱۴۰۰ اجرایی کنند.
حوالههای بدون پشتیبانی
باید مقصر اصلی گرانی مرغ را به مردم معرفی کنند نه اینکه تولید کننده را متهم اصلی نشان دهند. محمدعلی کمالی سروستانی سرپرست اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران با اشاره به سیاستهای دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی گفت: در سال ۹۹ پس از اعلام جوجه ریزی، مرغداران نیاز به تأمین مواد غذایی و نهاده جوجه دارند و در این زمان تنها موضوعی که جهت تأمین نیاز تولید اهمیت دارد تسریع در رساندن نهادههای دامی به مرغداریهاست که متأسفانه این اقدام با داشتن حوالههای بدون پشتوانه قابل اجرا نبوده است.کمالی سروستانی با انتقاد از وضعیت تأمین نیاز مرغداران برای تولید مرغ میگوید: در ۶ ماه نخست سال ۹۹ واردات و توزیع نهادهها، متولی مشخصی نداشت و تولید کنندگان سردرگم به دنبال نهادههای دامی مورد نیاز تولید بودند هر چند پس از گذشت این زمان هنوز بین سامانه بازار، انبارها و گمرک انسجام وجود ندارد و این مشکل همچنان پابرجاست.
به گفته این فعال صنفی؛ کمبود نهاده حتی به مدت ۵ تا ۱۰ روز موجب میشود مرغ به رشد نهایی نرسد و مرغ با وزن کم راهی بازار شود. چه برسد به اینکه در مدت زمان طولانی، نهاده مورد نیاز تولید به مرغدار نمیرسد.
وی ادامه داد: کاهش واردات کنجاله و دانههای روغنی که یکی از عناصر اصلی نهادههای مرغ است روند درست و یکنواختی نبوده است و التهاب در واردات نهادهها به التهاب در بازار فروش منجر میشود.وی تصریح داشت: از این رو میتوان ادعا داشت یکی از دلایل گرانی و کمبود مرغ، پیش بینی نادرست تهیه نهادههای دامی جهت تنظیم تولید و توزیع مرغ است هرچند تا قبل از روزهای پایانی سال از سوی تولید کننگان این هشدار مکرر اعلام شده بود.
کمالی سروستانی با بیان اینکه در ماه آخر سال ۹۹ حواله نهاده از ۴۰ روز به ۴۵ روز افزایش یافت ادامه داد: مرغدارها حدود ۱۳۰ میلیون جوجه را برای اسفندماه جوجه ریزی کردند. با توجه به افزایش زمان حوالهها عملاً میزان جوجهریزی و میزان نهاده نسبت به بهمن ماه افزایش داشت که با این محاسبه باید ۳۰ هزار تُن اضافهتر وارد بازار میشد، اما با وجود تشکیل صفهای طولانی این موضوع به شکل دیگری نشان داده شد در صورتی که تولید کننده با توجه به حد تعیین شده تولیدات خود را به بازار تحویل داده است.
تولید هست چرا صف تشکیل میشود؟
وی ادامه داد: جای تعجب است که تنها در اسفندماه حدود ۲۳۰ هزار تن گوشت مرغ تولید شده پس با این حجم از تولید نباید این صفها و قیمتها تشکیل شود! چرا که مرغدارها موظف هستند کشتار خود را به مراکز اعلام شده ارسال کنند در غیر این صورت به تعزیرات معرفی خواهند شد.به گفته کمالی سروستانی؛ بعد از اینکه مرغ از مزارع خارج میشود و توسط کشتارگاهها، کشتارکُن یا پَرکن خریداری میشود و مسیر خود را طی میکند تا به دست مصرف کننده برسد دولت باید نظارت در توزیع را به طور جدیتر ادامه دهد تا مردم با این سختی مرغ خریداری نکنند.
سرپرست اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران در پاسخ به این سوال که سرانه مصرف مرغ در تهران چقدر است؟ ، گفت: ۱۲۰۰ تن مرغ مصرف روزانه استان تهران است این میزان بخشی از داخل استان تهران و بخش زیادی از استانهای شمالی، مرکزی، کردستان تأمین میشود.کمالی سروستانی با تأکید بر اینکه در صنعت مرغ حدود ۲۳ هزار مرغداری فعال هستند گفت: مرغدار موظف است بابت حواله نهادهای که تحویل میگیرد مرغ راب ه کشتارها تحویل و یا درصد کمی از آن را زنده به فروش برساند چرا که غیر از این دو، هیچ اقدام دیگری نمیتواند انجام دهد.
سرپرست اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران تأکیدداشت: تولید مرغ به اندازه کافی است، اما گلوگاههایی در توزیع این محصول وجود دارد که مانع دسترسی مردم به مرغ با قیمت مناسب است. وی تصریح داشت: هر روز قیمت نهادهها و سایر ملزومات تولید توسط دولت افزایش مییابد، اما در بطن آن مقصر اصلی را تولید کننده میدانند در حالی که مرغداران طبق مصوبه اعلام شده مرغ تولید میکنند و به دست زنجیره بعدی یعنی کشتارگاهها میرسانند.سرپرست اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی گفت: قیمتهایی که ستاد تنظیم بازار برای مرغ تعیین میکند مصلحتی است چرا که در واقعیت و با توجه به اینکه هر روز بر قیمت نهادههای دامی افزوده میشود تولید بسیارمتضرر خواهد شد.