جامعه رغبت چندانی به رأی دادن ندارد
نارضایتی مردم بر تعداد رأی تاثیر دارد
15 فروردين 1400 ساعت 11:52
گروه سیاسی: «تحریم»، «کرونا»، «سوءمدیریت» و ... موجب شده مردم به معنای واقعی دچار مشکل شوند، مشکلاتی که گویی از میان برداشتنشان به یک امر محال میماند.
این در حالی است که افکار عمومی در انتظار شروع دوباره مذاکرات برای احیای برجام هستند تا بلکه بعد از توافق احتمالی تحریمها تا حدودی برداشته شوند و اقتصاد ایران بعد از سه سال تنگینفس، بتواند نفس بکشد. قانونی نانوشته در سیاست میگوید، کشورها برای اینکه بتوانند در مواجهه با طرفهای خارجی دست بالا را داشته باشند باید از پایگاه بالای اجتماعی برخوردار باشند. به همین دلیل تعداد رأیهایی که قرار است ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ به صندوقهای رأی ریخته شود نسبت به آمار انتخابات قبلی مهمتر است. این «مهم» در شرایطی پیش روی نظام سیاسی ایران قد علم کرده که بخشی از جامعه این روزها رغبت چندانی به رأی دادن ندارند.
یك عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران، در گفتوگو با اعتمادآنلاین میگوید برای اینکه از قهر مردم با صندوق رأی جلوگیری شود، نیازمند این هستیم که حکومت به مطالبات مردم توجه بیشتری نشان دهد. در واقع بعضی از امور مستقیماً در مطالبات مردم مطرح میشوند، مثل وضع معیشتی که امروز دچارش هستیم.
فیضالله عربسرخی افزود:اساساً در کشورهایی که امنیت و اقتدار خودشان را از پیمانها و معاهدات بینالمللی و حمایت قدرتهای خارجی و به هر حال عوامل بیرونی تضمین و تامین میکنند، شاید تکیه بر میزان رأی مردم اهمیت تعیینکنندهای نداشته باشد؛ اما برای جمهوری اسلامی که به هر روی سیاستهایش به گونهای بوده که از بدو تاسیس به حمایت قدرتها تکیه نکرده و نمیکند و قدرت و تداومش بسته به حمایتهای مردم است- و معمولاً انتخابات عرصهای برای نمایش این حمایت است- مساله تامین و تضمین متفاوت است. به همین دلیل انتخابات برای ایران همیشه مهم است چون در حقیقت در ایران، حتی با وجود نقدهای وارده، منشاء تصمیمگیریها در داخل است و با استقلالی کامل در هر مورد به تصمیم میرسد. پس انتخابات برای ما مهم است چون رأی مردم نشان میدهد جامعه تا چه میزان از حکومت رضایت دارد. بنابراین انتخابات پیش رو هم مثل تمام انتخابات دیگر حائز اهمیت است.البته ممکن است برگزاری انتخابات در شرایطی که حکومت یا کشور درگیر گرفتاریهایی هستند جدیتر باشد. به هر حال کشور امروز با تهدیدهایی جدی از بیرون مواجه است. بنابراین معتقدم انتخابات ۱۴۰۰ و همه انتخابات گذشته و آینده، تا زمانی که کشور متکی به خودش و متکی به مردم است، بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: مشخص است وقتی مردم گرفتار مشکلات میشوند، نارضایتی آنها بر میزان حضورشان تاثیر خواهد داشت. به نظر من با توجه به عملکرد ضعیف ارکان مختلف و تحریمهایی که موجب شده مردم در تامین نیازهای اقتصادی و غیر اقتصادی خود در تنگنا قرار بگیرند، در چنین حالتی نارضایتیها شدت میگیرد و این مساله روی انتخابات و حضور مردم پای صندوقهای رای اثری منفی خواهد گذاشت.
این فعال سیاسی خاطر نشان كرد: منطق حکم میکند حکومت به اعتراضها و انتظارهای جامعه توجه کافی داشته باشد و سعیاش را به کار گیرد تا قبل از اینکه اعتراضها و انتظارها عمق بیشتری پیدا کند، بتواند با جلب رضایت افکار عمومی فضا را برای برگزاری انتخاباتی پررأی فراهم کند.
میزان حساسیت همه حکومتها بر مشارکت مردم یکسان نیست. یعنی حکومتهایی توانستهاند پاسخگوی مطالبات جامعه باشند و به مرزهایی از توسعه و تامین مطالبات عمومی رسیدهاند که در آن جوامع اعتراض جدیای نسبت به سیستم وجود ندارد. در واقع در آن حکومتها اگر میزان مشارکت پایین هم بیاید، به هیچ وجه نشانهای از نارضایتی عمومی نیست. اما وقتی که منشاء اقتدار و تداوم یک حکومت مردم هستند، طبعا میزان مشارکت بسیار حساس و تعیین کننده است که در چنین حالتی میزان و درصد مشارکت نباید پایین باشد تا به معنای تضعیف پایگاه اجتماعی حکومت قلمداد نشود.
عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی گفت:برای اینکه از قهر مردم با صندوق رای جلوگیری شود یا حداقل شدتش کم شود، نیازمند این هستیم که حکومت به مطالبات مردم توجه بیشتری نشان دهد. بعضی از امور مستقیما در مطالبات مردم مطرح میشوند، مثل وضع معیشتی که امروز دچارش هستیم. باز شدن گرههای معیشتی با ایجاد اصلاحات و تغییرات در مجموعه سیاستهای اقتصادی سیاسی اتفاق میافتد. تداوم سیاستهای موجود قادر به تغییر مهمی در وضعیت اقتصادی مردم نیست. وقتی بخش مهمی از مشکلات معیشتی مردم مستقیما به درآمد ارزی ربط پیدا میکند و در عین حال برای تامین و تحصیل درآمد ارزی با تحریمهای بینالمللی مواجهیم، بهبود درآمدهای ارزی که نتیجهِ قهری آن معیشت را تحت تاثیر قرار داده است، نیازمند اصلاح در ساختار سیاست خارجی و بعضا در سیاست داخلی و بعد سیاستهای اقتصادی است. چون تعدیل و اصلاح آنها میتواند جامعه را از بنبست اقتصادی خارج کرده و تا حدودی رضایت عامه مردم جلب شود.
از سوی دیگر ردصلاحیتها نباید به گونهای باشد که وقتی سلیقه سیاسی کسی را نمیپسندند او را از حضور در انتخابات محروم کنند. حکومت برای بهبود شرایط باید تمام تلاشش را بکار گیرد تا نمایندگان سلیقههای مختلف در انتخابات باشند و مردم در انتخابات قدرت انتخابِ بیشتری داشته باشند. چراکه قدرت انتخاب بیشتر میتواند به تامین نظر بخش هایی از جامعه کمک کند. همچنین در حوزه فرهنگی یا اجتماعی که منشاء نارضایتی هستند، میتوان با تصمیمهایی بهجا فضا را برای رضایت جامعه فراهم کرد.
کد مطلب: 264222