گروه علمی: یک مسئول آژانس دارویی اروپا امروز سهشنبه تایید کرد که ارتباطی میان واکسن آسترازنکا و موارد گزارش شده خونلختگی در میان برخی دریافت کنندگان این واکسن وجود دارد.
مارکو کاوالری، مسئول سیاستگذاری واکسیناسیون در آژانس دارویی اروپا در گفتگویی با روزنامه ایتالیایی «ایل مساگرو» ضمن تایید ارتباط میان دریافت واکسن تولیدی دانشگاه آکسفورد و شرکت سوئدی آسترازنکا با موارد گزارش شده خونٰلختگی در برخی کشورهای اروپایی تصریح کرد: «ما از این پس میتوانیم این ارتباط را تایید کنیم. این مسئله به وضوح روشن است.» وی در ادامه گفت: «با این وجود ما هنوز نمیدانیم که این واکنش به چه علت ایجاد میشود. به طور خلاصه، طی چند ساعت آینده خواهیم گفت که ارتباطی در این میان وجود دارد، اما همچنان باید به نحوه شکلگیری آن پی ببریم.»
مسئول سیاست راهبردی واکسن در آژانس دارویی اروپا همچنین یادآور شد: «ما در حال تلاش برای به دست آوردن یک تصویر درست از آنچه در حال وقوع است، هستیم و سعی داریم به شکلی دقیق مشخص کنیم که این سندرم ناشی از واکسن چگونه شکل میگیرد. در میان افراد واکسینه شده (با آسترازنکا) تعدادی مورد خونلختگی در افراد جوانتر گزارش شده که بیشتر از حد انتظار ما است. این مسئلهای است که باید گفته شود.» دهها مورد خونلختگی پیشتر در برخی دریافت کنندگان واکسن آسترازنکا گزارش شده بود که متاسفانه چند تن از مبتلایان به این عارضه جان خود را از دست دادند.
در بریتانیا، کشوری که یکی از دانشگاههای آن در ساخت واکسن آسترازنکا مشارکت داشته ۳۰ مورد خونلختگی و هفت مورد مرگ ناشی از این عارضه در میان بیش از ۱۸ میلیون دریافت کننده واکسن گزارش شده است. این نخستین بار است که یک مقام مسئول در آژانس دارویی اروپا از قطعی بودن ارتباط میان دریافت واکسن آسترازنکا و بیماری خونلختگی سخن میگوید که بر اساس موارد گزارش شده تاکنون جان چند شهروند اروپایی را گرفته است.این موضع تازه و مغایر با بیانیههای پیشین سازمان ناظر بر وضعیت دارو و واکسن در اروپا در حالی مطرح شده که نهادهای تنظیم کننده مقررات بهداشتی و دارویی در اروپا و نیز سازمان جهانی بهداشت پیش از این بر «ایمن و موثر» بودن واکسن آکسفورد/آسترازنکا تاکید کرده بودند.
آژانس دارویی اروپا اوایل ماه مارس با صدور بیانیهای اعلام کرد که بررسیهای به عمل آمده نشان میدهد که واکسن آسترازنکا خطر ترومبوآمبولیک یا لختگی خون را افزایش نمیدهد. ایمر کوکه، مدیر اجرایی آژانس دارویی اروپا نیز در این خصوص تاکید کرده بود که کمیته ایمنی مامور تحقیق روی اثرات جانبی واکسن آسترازنکا به یک نتیجه علمی روشن دست یافته و آن «ایمن و موثر» بودن این واکسن است. گفتنی است که دانمارک به همراه اتریش و نروژ از جمله نخستین کشورهایی بودند که پس از گزارش موارد مشکوک مرگ و لختگی خون در میان چند شهروند دریافت کننده واکسن آسترازنکا، استفاده از این واکسن را به صورت موقت به حال تعلیق درآوردند.
پس از تردیدهای مطرح شده بسیاری از کشورهای بزرگ اروپایی از جمله هلند،ایرلند،آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و سوئد نیز همین مسیر را در پیش گرفتند اما برخی از آنها پس از تایید مجدد ایمنی واکسن آسترازنکا توسط سازمان جهانی بهداشت و آژانس دارویی اروپا واکسیناسیون با این محصول را از سر گرفتند. رخی کشورها نظیر فرانسه نیز که استفاده از واکسن آسترازنکا را به حال تعلیق درآورده بودند به موجب تایید نهادهای ناظر بر وضعیت بهداشت و دارو در قاره بار دیگر استفاده از این محصول را از سرگرفتند؛ با این تفاوت که شهروندان بالای ۵۵ سال از این پس در فرانسه مجاز به دریافت واکسن آسترازنکا هستند. مسئولان شرکت آسترازنکا پس از تردیدهای طرح شده و بنا به درخواست نهادهای تنظیم کننده مقررات دارویی در ایالات متحده اقدام به به روز رسانی مجدد دادههای مرتبط با پروژه تولید واکسن خود کردند که بر اساس آن میزان ایمنی واکسن آسترازنکا برابر ویروس کرونا به صورت رسمی ۷۶ درصد اعلام شد.