گروه بین الملل:دولت روسیه اعلام کرد که ۲۰ دیپلمات جمهوری چک را در اقدامی متقابل از مسکو اخراج میکند. جمهوری چک ۱۸ دیپلمات روس را اخراج کرده بود.
سازمانهای اطلاعاتی جمهوری چک میگویند این دیپلماتها "عوامل اطلاعاتی" دولت روسیه و مظنون به دست داشتن در انفجار یک انبار مهمات در سال ۲۰۱۴ بودند.
مسکو بعد از اخراج دیپلماتهای چک به آنها یک روز فرصت داد خاک روسیه را ترک کنند.
وزارت خارجه روسیه تصمیم جمهوری چک را "بیسابقه" و "اقدامی خصمانه" توصیف کرد.این وزارتخانه در بیانیهای گفت: "دولت چک در تلاش برای جلب رضایت آمریکا و با پسزمینه تحریمهای ایالات متحده علیه روسیه، از اربابش در آن سوی اقیانوس هم پیشی گرفت."وزارت خارجه آمریکا پیشتر با تحسین "واکنش قاطع علیه اقدامات خرابکارانه روسیه در خاک چک" اعلام کرده بود که در کنار جمهوری چک میایستد.
روز ۱۶ اکتبر سال ۲۰۱۴ انفجار مهیبی در انبار تسلیحات و مهمات در جنگلی در جمهوری چک رخ داد که دو کشته به جا گذاشت. در آن زمان این انفجار به عنوان یک حادثه در نظر گرفته شد.
اما تحقیقات جدید انگشت اتهام را به سوی واحدی در اطلاعات ارتش روسیه (GRU) نشانه رفت که گفته میشود وظیفه سازمانی آن خرابکاری، براندازی و ترور است.
در این تحقیقات نام دو مظنون روس مطرح شد که قبلا در پرونده حمله به یک جاسوس سابق روسیه با ماده سمی نوویچوک در شهری در بریتانیا، به عنوان مظنونهای اصلی معرفی شده بودند.
پلیس چک نام این دو نفر را الکساندر میشکین و آناتولی چپیگوف اعلام کرد که گفته میشود هر دو مامور اطلاعات ارتش روسیه هستند.ماموران در جریان تحقیقاتشان درباره انفجار انبار سلاح به یک ایمیل دست یافتند که به شرکت ادارهکننده این انبار فرستاده شده بود.گفته میشود این ایمیل از گارد ملی تاجیکستان فرستاده شده بود و درخواست بازدید دو نفر از محل انبار در آن مطرح شده بود.
تصویر گذرنامه این دو نفر پیوست ایمیل بوده که یکی از آنها را روسلان تاباروف، از تاجیکستان و دیگری را نیکلای پوپا، شهرند مولداوی معرفی میکرده است.
ماموران اطلاعاتی جمهور چک عکس گذرنامه این دو نفر را با تصاویر دوربینهای مداربسته از مظنونان حمله با گاز سمی در بریتانیا مطابقت کردند.این دو نفر در ماه مارس سال ۲۰۱۸ با نامها روسلان بشیرف و الکساندر پتروف به بریتانیا سفر کردند.هر دو در تصاویر دوربینهای مدار بسته شهر سالزبوری شناسایی شدند و پلیس آنها را به عنوان مظنونهای حمله با گاز سمی به سرگئی اسکریپال، مامور سابق اطلاعات ارتش روسیه، معرفی کرد.
بعد از آن حمله اسکریپال و دخترش مدتها در بیمارستان بستری بودند و یک زن هم بعد از چند ماه در اثر قرار گرفتن در معرض گاز نوویچوک جانش را از دست داد.