دولت روحانی قوی ظاهر نشد
4 ارديبهشت 1400 ساعت 14:44
گروه سیاسی: یک نماینده مجلس دهم گفت: دولت آقای روحانی، دولتی قوی ظاهر نشد و نتوانست حتی از حقانیت خودش دفاع کند. الان هم معتقدم دیپلماسی عمومی دولت خیلی ضعیف است در حالی که باید واقعیات را شفاف بیان کنند.
حشمت الله فلاحت پیشه، ن با اشاره به مذاکرات برجامی اظهار کرد: موضوع اختلافی در روند مذاکرات وجود ندارد آن میزان که در ایران آن را به سطح یک تقابل سیاسی ارتقا میدهند شاید در آمریکا موضوع مذاکرات خیلی بیشتر محل اختلاف باشد تا در ایران. با وجود مسایل اختلافی و تحریمهایی که ترامپ وضع کرد علیه ایران و تحریمهایی که تحت عناوین دیگر وضع کرد، در ایران مسیر و چارچوب مشخص است. شورای عالی امنیت ملی خطوط قرمز و چارچوب مذاکرات را مشخص میکند و مذاکره کننده هر کسی باشد در تماس دائم با شورای عالی امنیت ملی کار را پیش میبرد و الان مسئولان از مذاکرات وین برگشتند که متن قابل توافق را به نظر مسئولان عالی کشورشان برسانند تا در صورت توافق بر سر آن مذاکرات به مراحل بعد در سطح وزیران خارجه کشورهای عضو برجام منتقل شود. وی گفت: گفته میشود آمریکاییها سه نوع تحریم قابل لغو، قابل تعلیق و غیرقابل رفع را مطرح کردند و اتفاقا چالش اصلی بر سر نوع سوم است که بخش اعظم تحریمهای ثانویه که باعث میشود حتی اگر برجام احیا شود ایران مزیت دسترسی به منافع مالی اش را پیدا نکند. در هر حال الان به مرحله تدوین پیش نویس رسیدند، اگر ایران وآمریکا بتوانند امضای مسئولان عالی شان را بگیرند، طبیعی است که در جلسه بعد وزیران حضور پیدا میکنند و تفاهم نهایی میشود.
این نماینده پیشین مجلس اظهار کرد: مسایل اختلافی ناشی از سه نوع دغدعه در ایران است، اول در میان کسانی است که تاریخی اعتماد به آمریکا ندارند و اقدامات ترامپ موضع آنها را تقویت کرد و نگاه دلسوزانه دارند اعم از اصولگرا و غیراصولگرا و معتقدند نباید اعتماد کرد و باید برای بازگشت به تعهدات طرف مقابل هزینه دهد و ایران نباید فریب بخورد و طرفدار یک توافق محکم هستند. دسته دوم کسانی هستند که با دید سیاسی مساله را میبینند و نگاه جناحی دارند و میخواهند دولت روحانی در هر موضوعی شکست خورده تلقی شود و این مساله به گروههای طرفدار روحانی تسری یابد و مساله را انتخاباتی میبینند، اگر با دید سیاسی به این افراد نگاه شود معتقدم با همان دید سیاسی هم باید پاسخ شان را داد. دسته سوم که همان لایه پنهان هستند که کاسبان تحریمند و اوضاع بی سامان اقتصادی کشور برای آنها سود کلانی داشته است، رانت خوار هستند و عادت به کار اقتصادی سالم ندارند و رانت خوار غیرمولد هستند، یعنی کسانی که فقط خودشان را میبینند. از این رو هر چه روابط سیاسی و اقتصادی کشور شفاف شود و سیاستهای تعامل سازنده با دنیا و تنشزدایی در پیش گرفته شود اینها را ناراحت میکند. اینها دنبال شکست دیپلماسی هستند.
فلاحت پیشه تصریح کرد: معتقدم یکی از دلایل که این بحثها در جامعه شکل گرفته است ناشی از ماهیت دولت آقای روحانی است که دولتی قوی ظاهر نشد و نتوانست حتی از حقانیت خودش دفاع کند. الان هم معتقدم دیپلماسی عمومی دولت خیلی ضعیف است در حالی که باید واقعیات را شفاف بیان کنند. واقعیت این است که در عرصه بین الملل دیپلماسی یعنی کوتاه کردن سنگرهای جنگ و عقب نشاندن توپخانههای متقابل. در برجام هم هیچ یک از طرفها به حد مطلوب نرسیدند، اما طرفها به حد مقدور خواستههایشان رسیدند. بعد از ضرباتی که به برجام وارد شد و ایران نیز از تعهداتش برگشت، فضای بی اعتمادی شدت یافت و معتقدم طرفها نمیتوانند با خواستههای حداکثری شان به نتیجه برسند. رسیدن به توافق بر اساس حد مقدور قابل توجه و توجیه است. ایران میتوانست به عنوان خواسته حداکثری اعلام کند که باید خسارات ناشی از عدم اجرای تعهدات از سوی آمریکا اول پراخت شود تا به تعهدات بازگردد اما ایران اعلام کرد برجام و برداشتن تحریمها را قابل راستی آزمایی میخواهیم و این حد مطلوبی است که از سوی ایران دنبال میشود.
فلاحت پیشه خاطرنشان کرد: اگر روند مذاکرات و چشم انداز آن به سمت رفع تحریمها و شکست سد تحریمها باشد میتوان به تفاهم اولیه رسید و در یک زمان مشخص درباره جزییات بحث کرد. معتقدم اگر ساختار تحریم بشکند و به یک باره شرایط بعد از اجرای برجام در سال ۱۳۹۴ ایجاد شود، گشایش بزرگ اقتصادی، روابط خارجی و منطقه ای ایران شکل میگیرد که اثرات زیادی در کشور و نیز سطح منطقه خواهد داشت. نباید کشور را به نگاههای محدود و سیاستهای تنگ نظرانه اداره کرد و در این مسیر باید با رویکرد رو به جلو برخورد داشت.
کد مطلب: 268064