گروه اقتصادی: هادی حقشناس اقتصاددان در روزنامه آرمان ملی نوشت: نوسانات قیمت ارز در بازار ارز تابعی از متغیرهای واقعی اقتصاد و همچنین متغیرهای غیراقتصادی است. آنچه ما شاهد نوسانات نرخ ارز از سال ۹۷ تاکنون بودهایم، عمدتا ناشی از متغیرهای غیراقتصادی بوده است.
گرچه طی سه سال گذشته ما شاهد افزایش حجم پول بودهایم و در سال گذشته یعنی سال ۹۹ بالاترین رشد نقدینگی را داشتهایم. اولین عوارض رشد نقدینگی، افزایش نرخ تور است و بعد با یک مقطع زمانی منجر به افزایش نرخ ارز میشود و در این تردیدی وجود ندارد، اما متغیر سیاسی، منظور خروج آمریکا از برجام و محدودیت هم در عرضه ارز، هم در انتقال ارز و هم در تجارت خارجی منجر به نوسانات نرخ ارز شده است.
آنچه در این دو، سه هفته اخیر شاهد هستیم این است که به نظر میرسد یا حداقل اخبار اینگونه منتشر شده که ممکن است آمریکا و ایران و ۱+۴ به تفاهم برجام مجددا برگردند.اگر آمریکا به برجام برگردد، تجارت ایران به حالت عادی برگردد و نقل و انتقالات پولی هم عادی بشود، مفهوم ساده این فعلوانفعالات اقتصادی اینگونه خواهد بود که در سمت عرضه ارز، شاهد افزایش عرضه باشیم. طبیعتا وقتی در سمت عرضه، اخلال عرضه ارز حذف بشود، حداقل انتظار این است که قیمت ارز کاهشی شود.
اگر این موانع تجاری سریعتر برداشته شود، کاهش قیمت ارز هم با سرعت بیشتری انجام میگیرد و اگر غیر از این باشد، همین نوساناتی که در چند روز گذشته داشتهایم، باز در چند روز آینده شاهد خواهیم بود که این نوسانات در جهت کاهش نرخ ارز ادامه پیدا کند. در نهایت تا زمانی که رسما آمریکا به برجام برنگردد و همچنین مبادله تجاری ایران عادی نشود، ما شاهد این نوسانات خواهیم بود و پس از آن است که نرخ ارز به ثبات خواهد رسید.