داستان این رمان از حضور قهرمان داستان در مراسم تشییع پیکر شهدای غواص آغاز می شود و برخورد مخاطب با خانواده ای که سالهاست دو عضو از آنها در جریان جنگ تحمیلی مفقودالاثر شده اند و در ادامه آشنایی و علاقهمندی قهرمان داستان به دختر این خانواده او را به ماجرای کشف ماهیت و سرنوشت دو عضو مفقودالاثر این خانواده هدایت می کند.بازگشته رمانی است با شیوه روایت ساده و با زاویه دید اول شخص. زبان روایت در این داستان در خدمت پیشبرد داستان قرار گرفته است و نویسنده بیش از هر چیز سعی در بیان جزئیات و توصیفاتی داشته که داستان را به پیش می برد. چالش های متعدد نویسنده با خود و خانواده و پیشینه اش و درگیری های ذهنی که او را به تغییر ساختار زندگی اش نیز هدایت کرده است در این داستان به شکلی در خور توجه ترسیم می شود.
نثر بی تکلف و بهره مندی از ریزقصه های متعدد در داستان و نیز بن مایه مستند این اثر مهمترین ویژگی هایی است که این داستان بلند را خواندنی کرده است.«بازگشته» که نویسنده آن به چشم های منتظر مادران سرزمینش تقدیم کرده است جدای از این داستانی است که نیمی از آن در فضای سفر و روایت جاده ای رقم می خورد و از این منظر نیز اثری پرتعلیق و پرفراز و نشیب به شمار می رود. قهرمان این رمان در جای جای آن بی تاب رسیدن به فرجامی است که هیچ تصوری از آن ندارد و در نهایت نیز در پایان داستان با اتفاقی غیرمنتظره همراه می شود
نویسنده در این زمینه عنوان کرده است که بن مایه اصلی داستان را از شخصیتی الهام گرفته که در مراسم تشییع پیکر شهدای غواص از نزدیک دیده است و تصویر حک شده از او در ذهن وی پیرنگ این قصه را شکل داده است. نورشمسی که پیش از رمان «دایرهها» از وی منتشر شده است طی یک دهه گذشته به عنوان خبرنگار و روزنامهنگار ادبی با رسانهها همکاری داشته است و بنمایه شخصیت اصلی این داستان را با تاسی از همین موضوع انتخاب و پرورانده است.