۶ راهکار ساده برای جلوگیری از نفخ شکم
24 ارديبهشت 1400 ساعت 10:24
گروه علمی: نفخ شکم یک پدیده رایجی است که ما پس از مصرف یک وعده غذایی سنگین آن را تجربه میکنیم. نفخ زمانی بروز میکند که شکم پس از مصرف حجم بالایی از مواد غذایی و نوشیدنی، دچار تورم میشود.به طور عمومی این امر زمانی رخ میدهد که در حرکات ماهیچههای دستگاه گوارش اختلال ایجاد شده و یا گازهای اضافی در فرآیند هضم غذا تولید شود. با این حال، برخی بیماریها مانند بیماری سلیاک (بیماری خودایمنی عدم تحمل گلوتن) و یا سندرم روده تحریک پذیر نیز میتواند باعث بروز نفخ شکم شود.
تحقیقات در انگلیس نشان داده است ۱۶ تا ۳۰ درصد مردم این کشور به صورت دائمی از نفخ شکم که به صورت گاز، و فشار در دستگاه گوارش است گلایه دارند. با این حال، متخصصان انگلیسی راهکارهای سادهای برای جلوگیری از حالت خجالت آور نفخ شکم مطرح کرده اند که مهمترین آنها شامل موارد ذیل میشود:
۱- اجتناب از استرس
دستگاه گوارش انسان به عوامل استرس زا همانند یک خطر واقعی پاسخ میدهد؛ بنابراین زمانی که این دستگاه در حال هضم وعده غذایی است، ترشح هورمونهای استرس در خون بدان معناست که جریان خون از دستگاه گوارش به سمت ماهیچهها منحرف خواهد شد. نتیجه این امر چیزی جز نفخ شکم، درد، حالت تهوع، و در برخی موارد سندرم روده تحریک پذیر نخواهد بود.
۲- از حمام اپسوم لذت ببرید
منیزیم یک عنصر طبیعی آرامش بخش است و در برخی موارد یبوست به دلیل سطح پایین منیزیم بروز میکند. تلاش کنید از رژیم غذایی غنی از منیزیم شامل سبزیجات با برگهای سبز و عدس استفاده کرده و از حمام اپسوم بهره بگیرید. در این حالت وان را از آب پر کرده و نمک اپسوم که حاوی سولفات منیزیم است را به آن بیافزایید. بدن توانایی جذب منیزیم را از طریق پوست دارد. این امر باعث بهبود نفخ شکم میشود.
۳- اجتناب از خوردن فیبر زیاد
گرچه فیبر دارای خواص بی شماری است و افرادی که از مشکلات گوارشی رنج میبرند باید به مصرف آن توجه ویژهای داشته باشند، اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. فیبر از جمله مواد دیر هضم در دستگاه گوارش است و از آنجایی که باکتریهای روده وظیفه تجزیه آن را دارند، این امر با تولید گاز همراه خواهد بود. توصیه میشود در گنجاندن فیبر در رژیم غذایی خود اعتدال را رعایت کنید.
۴- از باکتریهای مفید استفاده کنید
باکتریهای مفید به هضم مواد غذایی در دستگاه گوارش کمک کرده و تاثیرات منفی باکتریهای مضر را خنثی میکنند. تحقیقات متعدد نشان داده است مصرف باکتریهای مفید باعث کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر شامل درد، تولید گاز، و نفخ شکم میشود.امروزه کپسولهای خاصی در این زمینه وجود دارند. همچنین استفاده از رازیانه و نعنا توصیه میشود. ماستهای حاوی پروبیوتیک نیز در این زمینه مناسب است.
۵- چرخه هورمونی خود را بررسی کنید
بسیاری از زنان در دوره قاعدگی و یا در زمان بارداری دچار نفخ شکم و یبوست میشوند. این موارد زمانی بروز میکند که هورمون پروژسترون خون به بیشترین میزان افزایش مییابد. در این شرایط فرآیند هضم غذا کند میشود. در این زمان داشتن تحرک کافی باعث حفظ حرکات طبیعی دستگاه گوارش میشود. توصیه میشود زنان در این دوره از رژیم غذایی سالم و آب کافی بهره ببرند.
۶- آب کافی بنوشید
نیازی به تاکید ندارد که یکی از دلایل بروز یبوست به دلیل ننوشیدن آب کافی است. یبوست خود از دلایل اصلی نفخ شکم محسوب میشود. در این حالت حرکات مدفوع در طول روده کند شده و به دستگاه گوارش فشار وارد میشود. توصیه میشود برای جلوگیری از یبوست روزانه دستکم یک و نیم لیتر آب بنوشید و از مواد غذایی مانند کافئین، نوشیدنیهای الکلی، نوشابههای گازدار و شیرین که باعث دفع بیشتر آب از بدن میشوند اجتناب کنید.
کد مطلب: 271822