گروه علمی: مسمومیت غذایی از موارد رایجی است که پس از خوردن غذای آلوده در انسان بروز میکند.در برخی موارد مردم به اشتباه تصور میکنند که مسمومیت غذایی ناشی از زیاده روی در خوردن غذاست. با این حال، باید بدانید که این تصور به طور کامل اشتباه است. مسمومیت غذایی در واقع ناشی از خوردن غذا و نوشیدنیهای آلوده به میکروارگانیسمهایی مانند ویروس ها، باکتری ها، انگل ها، قارچ ها، و یا جلبکها و یا ورود سم آنها به بدن است.راههای زیادی برای مسمومیت غذایی وجود دارد که مهمترین آنها شامل موارد ذیل میشود:
۱- مواد غذایی آلوده شده به وسیله یک فرد آلوده و یا مشارکت وی در فرآیند پختن غذا
۲- بی توجهی به بهداشت آشپزخانه
۳- آلوده شدن غذا به وسیله ارتباط با اشیاء دیگر مانند ظروف و سطوح آلوده
متخصصان میگویند دلیل بروز مسمومیت غذایی میتواند ناشی از طیف گستردهای از عوامل بیماری زا باشد که مهمترین آنها شامل:
۱- نورو وایرس: رایجترین عامل بیماری زای غذایی که میتواند باعث مشکلات گوارشی شود.
۲- سالمونلا: باکتری است که به وفور در برخی مواد غذایی خام و نیمه پخته مانند گوشت ها، تخم مرغ، و سبزیجات مشاهده میشود.
۳-ای کولی: باکتری است که به طور طبیعی در سیستم گوارش انسان وجود دارد و معمولاً ایجاد مشکل نمیکند. با این حال، برخی انواع این باکتری باعث بروز مسمومیت غذایی در بیمار میشود.
۴- لیستریا: باکتری است که در شیر و برخی پنیرهای خاص به ویژه لبنیات غیرپاستوریزه، ماهی دودی و گوشتهای آماده طبخ یافت میشود.
مسمومیت غذایی از آن دسته مواردی است که آشکارا علائم خود را نشان میدهد. از رایجترین علائم مسمومیت غذایی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱- حالت تهوع
۲- استفراغ
۳- گرفتگی و درد شکم
۴- اسهال و در برخی موارد اسهال خونی
۵- احساس کسالت و ناراحتی عمومی
۶- بی حالی و ضعف
۷- تب
علائم ذکر شده میتواند به ندرت با علائم دیگر مانند سبکی سر، گیجی، تاری دید و دیگر مشکلات عصبی همراه باشد. بسته به شدت مسمومیت، فرد میتواند برای ساعت ها، چند روز و یا حتی چند هفته درگیر این موضوع باشد.
بسیاری از مسمومیتهای غذایی به مرور زمان بهبود مییابند. با این حال میتوانید اقدامات ذیل را برای سرعت بیشتر در التیام علائم بیماری انجام دهید:
۱- استراحت کنید و به میزان کافی بخوابید
۲- به اندازه کافی مایعات بنوشید. بهترین مایعات در این زمان آب است.
۳- اگر از اسهال و استفراغ شدید رنج میبرید استفاده از پودرهای او آر اس و دیگر داروهای بازجذب کننده آب که در داروخانههای وجود دارد، توصیه میشود.
۴- به متخصص رجوع کنید. پی بردن به عامل اصلی مسمومیت غذایی میتواند روند درمان را تسهیل کند.