گروه علمي: رییس واحد بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تغذیه را از ارکان اصلی سلامت خواند و گفت: در حال حاضر چاقی و اضافه وزن در درصد بالایی از جمعیت کشور وجود دارد که خود زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و انواع سرطانهاست.
دکتر زهرا عبداللهی در نخستین همایش کشوری تغذیه سالم گفت: دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در راستای برنامه ارتقای فرهنگ سواد تغذیهای جامعه که از اولویتهای برنامههای نظام سلامت کشور است، اجرای برنامههای بسیجگونه آموزش همگانی تغذیه را در کنار برنامههای جاری آموزش تغذیه در دستور کار قرار داده و در طی برنامه پنجم توسعه هر سال به مدت یک هفته در سطح کشور با همکاری وزارت آموزش و پرورش، شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما، اداره کل سلامت شهرداری و ... اجرا کرده است و در سال جاری نیز این برنامه از 14 تا 20 دی ماه برگزار شد. وی هدف از اجرای این برنامه را حساسسازی و اطلاعرسانی در زمینه اهمیت تغذیه صحیح و حفظ سلامت مردم دانست و گفت: تغذیه از ارکان اصلی سلامت به شمار میرود و روند توسعهای کشور در گرو پرورش افرادی است با توانمندیهای ذهنی و جسمی که بیشک تغذیه صحیح در آن نقش مهمی دارد. عبداللهی ادامه داد: در حال حاضر چاقی و اضافه وزن در درصد بالایی از جمعیت کشور وجود دارد که خود زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و انواع سرطانهاست و از دلایل عمده آن تغییر الگوی مصرف غذایی و رفتارهای نامطلوب تغذیهای است.
وی افزود: از سوی دیگر در زمینه بروز سوء تغذیه در کودکان و کمبود ریزمغذیها در جامعه نیز باورها و رفتارهای غذایی مردم و ناآگاهیهای تغذیهای جامعه یکی از عوامل اساسی است. تغییراتی که به دنبال زندگی شهری و مدرنیسم، در الگوی مصرف غذایی ایجاد شده است؛ از جمله مصرف غذاهای شور و پرنمک، مصرف کم سبزیها و میوهها، مصرف زیاد مواد قندی و ... همگی افزایشدهنده خطرند. وی افزود: از طرف دیگر گرایش به سمت مصرف غذاهای خارج از منزل مانند انواع فستفودها و به ویژه افزایش آن در جوانان و به ویژه اگر با کم تحرکی همراه شود، بروز اضافه وزن و چاقی و احتمال ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مرتبط با تغذیه را افزایش میدهد. به این ترتیب احتمال آن که نسل کنونی در سنین پایینتر از نسل قبلی به این بیماریها مبتلا شوند، بیشتر میشود. رییس واحد بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: مصرف نمک در کشور در حال حاضر دو برابر میزان توصیه شده است.
مطالعات انجام شده نشان میدهد که با کاهش میزان نمک به میزان شش گرم در روز، سکتههای قلبی تا 24 درصد و بیماریهای قلبی عروقی تا 18 درصد کاهش مییابند؛ یعنی جلوگیری از روزانه 2.5 میلیون مرگ در جهان. وی افزود: بر اساس نتایج بررسیهای آگاهیهای تغذیهای خانوارهای کشور که در سال 91 انجام شده، حدود 80 درصد خانوارها به صورت دائمی یا گاهگاهی از نمکدان هنگام صرف غذا استفاده میکنند که بیتردید این موضوع یکی از عوامل فشار خون بالاست. همچنین 57 درصد زنان و 36 درصد مردان بزرگسال 60-45 سال کشور مبتلا به فشار خون هستند و روغن مصرفی 31 درصد بیش از میزان توصیه شده در سبد غذایی مردم است.