گروه سیاسی: روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:همزمان با برگزاری مذاکرات برجام در وین، سران پیمان آتلانتیک شمالی در بیانیه پایانی خود در بروکسل از احیای توافق هستهای حمایت کرده و این توافق را راه اطمینان یافتن از ماهیت صرفا صلحآمیز برنامه هستهای ایران توصیف کردند. همزمان ۲۲ قانونگذار آمریکایی در نامهای به وزیر امورخارجه این کشور خواستهاند که دولت پس از حصول هرگونه توافق هستهای با ایران، آن را جهت بازبینی و ارزیابی به کنگره ارائه کند.
دور ششم مذاکرات احیای برجام از روز شنبه ۲۲ خرداد در گرند هتل وین از سر گرفته شده است و طرفین یک گام دیگر به توافق نزدیکتر شدهاند.
در همین ارتباط، سران ناتو پس از پایان نشست روز دوشنبه در بروکسل در بخشی از بیانیه پایانی خود به برنامه هستهای ایران و برنامه جامع اقدام مشترک و مذاکرات کنونی برای احیای برجام در وین اتریش پرداختند. به گزارش خبرگزاری فارس در این بیانیه آمده است: «ما متعهد هستیم که این اطمینان حاصل شود ایران هرگز یک سلاح هستهای را توسعه نخواهد داد.» سران ناتو در این بیانیه با اعلام حمایت از برجام تاکید کردند: «ما از مذاکرات میان اعضای برنامه جامع اقدام مشترک و به صورت جداگانه با آمریکا برای دستیابی به بازگشت مشترک به اجرای برجام توسط آمریکا و ایران استقبال میکنیم.»
در این بیانیه آمده است: «ما از هدف احیای مزایای عدم اشاعه هستهای برنامه جامع اقدام مشترک و اطمینان یافتن از ماهیت صرفا صلحآمیز برنامه هستهای ایران حمایت میکنیم.» سران ناتو در این بیانیه گفتهاند: «این موضوع بسیار حیاتی است که ایران با جلوگیری از هرگونه تشدید بیشتر، فضای این بحثها را حفظ کند.»
سران ناتو در این بیانیه ضمن حمایت از آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کردند: «ما از فعالیت نظارتی و راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی حمایت میکنیم و این اقدام به اطمینان یافتن از پایبندی ایران به مقررات پادمان مربوط به پیمان منع گسترش و دیگر تعهدات کمک میکند.»
در این بیانیه آمده است: «احیا و اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک میتواند مسیر را برای پرداختن به نگرانیهای امنیتی و منطقهای از جمله حمایت از رژیم عدم اشاعه هموار کند.» سران ناتو در این بیانیه با مداخله در امور داخلی ایران، حمایت تهران از گروههای مقاومت در منطقه را محکوم کردند.
همزمان با بیانیه ناتو، ۲۲ قانونگذار آمریکایی نیز در نامهای به وزیر امورخارجه این کشور خواستهاند که دولت پس از حصول هرگونه توافق هستهای با ایران، آن را جهت بازبینی و ارزیابی به کنگره ارائه کند. مارک گرین، سناتور آمریکایی نامهای را در صفحه توییترش منتشر کرد که با حمایت ۲۲ قانونگذار آمریکایی به آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا درباره توافق هستهای نوشته شده است.در این نامه آمده است: با تداوم مذاکرات آمریکا در وین درباره توافق هستهای، ما این نامه را نوشتهایم تا یادآوری کنیم که دولت طبق تعهدات قانونیاش باید فرصتی برای کنگره فراهم بیاورد تا بتواند هرگونه توافق هستهای را که شما با ایران به آن دست بیابید، بازبینی و ارزیابی کند.
در این نامه همچنین مطرح شد: قانون رئیسجمهور را ملزوم میکند که ظرف پنج روز هر گونه توافق حاصل شده با ایران و همچنین گزارش شامل ارزیابی راستیآزمایی مفصل و گواهی آن را به کنگره ارائه کند. در بخش پایانی این نامه مطرح شده که ما منتظر بازبینی چنین توافقی هستیم تا اطمینان حاصل کنیم به آنچه تهدید هستهای و دیگر تهدیدهایی که ایران برای آمریکا و متحدان و شرکایش ایجاد میکند، عنوان شده بپردازیم.
در این نامه که به ابتکار «مایکل مککال» نماینده ارشد جمهوریخواه در کنگره آمریکا نوشته شده، ادعا شده که بهدلیل نقض گسترده برجام توسط ایران، امکان بازگشت ساده واشنگتن به آن وجود ندارد زیرا آن اقدامات تهران غیرقابل بازگشت هستند. این نمایندگان آمریکایی بهصورت تلویحی این تمایل را که ایران حتی نباید دانش هستهای نیز داشته باشد، تکرار کرده و گفتند، حتی اگر تهران به صورت فیزیکی اقداماتی را که انجام داده به عقب بازگرداند، اما به هیچ روشی نمیتوان دانش و توانمندی فنی که از فعالیتهای اخیر خود بهدست آورده، نابود کرد.
دور ششم مذاکرات احیای برجام از روز شنبه ۲۲ خرداد در گرند هتل وین از سر گرفته شده است و طرفین یک گام دیگر به توافق نزدیک شدهاند. پنجمین دور مذاکرات وین نیز از چهارم تا ۱۲ خرداد در وین برگزار شد. عراقچی معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران چهارشنبه ۱۲ خرداد و پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در گفتوگویی با بیان اینکه منطقا دور آینده میتواند دور پایانی مذاکرات وین باشد، یادآور شد: در مذاکرات دیپلماتیک هیچ چیزی قابل پیشبینی نیست. پیش از این، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین و نماینده این کشور در مذاکرات احیای برجام، با در دسترس دانستن توافق برای احیای برجام، اما گفت که نمیتوان در هفته جاری انتظار نهایی شدن پیشنویس سند توافق را داشت.