گروه سیاسی: خبرنگار والاستریت ژورنال در حساب کاربری رسمی خود در توئیتر به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن نمیتواند تضمین کند که خروج از برجام بار دیگر اتفاق نخواهد افتاد.
این مقام آمریکایی که خبرنگار والاستریت ژورنال به نامش اشاره نکرده، در خصوص پافشاری طرف ایرانی بر اینکه آمریکا باید تضمین بدهد که بار دیگر از برجام خارج نخواهد شد، گفت: «چیزی تحت عنوان تضمین در اینجا وجود ندارد. ما این را میدانیم و ایران هم میداند. بهترین تضمین این است که به برجام بازگردیم و آن را صادقانه اجرا کنیم.»
پیشتر روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده بود که یکی از موانع اصلی در روند احیای برنامه جامع اقدام مشترک درخواست ایران برای تعهدنامه کتبی از سوی واشنگتن است که هیچ دولت بعدی آمریکا نتواند همانند «دونالد ترامپ»، از توافق خارج شود.
او در خصوص روند مذاکرات احیای برجام در وین نیز با اعلام اینکه هنوز برخی اختلافات جدی حلوفصل نشده است، گفت: «موضوعات اساسی مانند گامهای هستهای، تحریمها، توالی زمانی گامها همچنان باقی ماندهاند. ما هنوز چیزی را قطعی و مکتوب نکردهایم. مسائل بسیار مهمی هستند که باید حلوفصل شوند.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا در خصوص اینکه اگر توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای ادامه نظارت مشروط آژانس برای فعالیتهای هستهای ایران تمدید نشود، اعلام کرد: «ایالات متحده به ایرانیها گفته است که اگر تمدیدی صورت نگیرد، وضعیت بازگشت به توافق بسیار پیچیده خواهد شد.»
این مقام وزارت خارجه آمریکا همچنین در واکنش به اظهارات اخیر ابراهیم رئیسی، پس از پیروزی در انتخابات ۲۸ خردادماه، گفت: «صحبتهای این مقام ایرانی تفاوت چندانی با سایر مقامهای ارشد ایران نداشت».این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در عین حال درباره گفتههای ابراهیم رئیسی در مورد اینکه ایران درباره سایر مسائل حاضر به مذاکره نیست گفت که برای ایالات متحده، بازگشت به برجام یک پایان نیست بلکه آغاز راه است و واشنگتن میخواهد درباره سایر مسائلی که موجب نگرانیاش است با تهران مذاکره کند.
او درباره مواضع اسرائیل در خصوص برجام هم اظهارنظر کرد. مقام وزارت خارجه آمریکا گفت اسرائیل دیدگاه متفاوتی درباره توافق هستهای دارد اما گفتوگوهایی در جریان است تا واشنگتن و تلآویو تا آنجا که ممکن است همسو و هماهنگ باشند.
این مقام ارشد هشدار داد که تهران نباید با «سیاست قبول مخاطره» بازی کند، چرا که «در غیاب چنین توافقی بازگشت به برجام بسیار سختتر میشود».به گفته او، طرفین برای بازگشت به این توافق به میزان معینی از اطلاعات در زمینه برنامه هستهای ایران نیاز دارند.مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد که در شش دور مذاکره در وین پیشرفتهایی حاصل شده است و دور هفتم بعد از «مشورتها در تهران»، در آینده نزدیک برگزار میشود اما تاریخ دقیقی برای آن تعیین نشده است.
این دیپلمات آمریکایی همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه تا چه زمان این مذاکرات بدون دستیابی به نتیجه ادامه مییابد گفت :«مسلما زمان یک فاکتور مثبت نیست و این روند مذاکره نمیتواند برای همیشه باز بماند».او در عین حال تاکید کرد « اگر ما فکر نمیکردیم که دستیابی به توافق ممکن نیست، به وین باز نمیگشتیم».
او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا برخی کشورهای عضو برجام مانند روسیه، مخالف گفتوگوی بیشتر با ایران پس از برجام هستند گفت مقامهای آمریکایی، گفتوگوهای متعددی با طرف روس داشتهاند و «بسیاری کشورها قبول دارند که خواستار دیپلماسی بیشتر با ایران برای رسیدگی به برخی دیگر از مسائل مانند مسائل منطقهای هستند و روسیه هم یکی از طرفهایی بوده که ایدههایی ارائه کرده است که دیپلماسی چگونه میتواند پی گرفته شود».
پرسش دیگر در زمینه گفتوگو در آینده، پیرامون مطرح کردن مسائل مربوط به حقوق بشر بود که این دیپلمات ارشد گفت هیچ موضوعی از قلم نخواهد افتاد اما نحوه پرداختن به موضوعات متفاوت است و «برخی از مسیرهای رسمی و برخی از طرق دیگر» پیگیری میشود. او توضیح بیشتری در این زمینه نداد.
این مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در عین حال به موضوع زندانیان آمریکایی در ایران اشاره کرد و گفت مذاکرات برای آزاد کردن این افراد همچنان اولویت دارد و از طریق غیرمستقیم دنبال میشود و در زمان حضور هیئت آمریکایی در وین این مذاکرات غیرمستقیم «با سرعت بیشتری» پیش میرود.
وی با اشاره به اینکه پیشرفتهایی در این زمینه به دست آمده است گفت نمیخواهد درباره میزان پیشرفت در این مذاکرات صحبت کند و امید واهی به خانوادههایی بدهد که «تا امروز به اندازه کافی زجر کشیدهاند».