کاسنی گیاهی دارویی است که گونههای مختلفی ازجمله دو گونه گلخانهای و شش گونه وحشی دارد که گونههای وحشی کاسنی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.کاسنی بهدلیل ارزش دارویی بالایی که دارد از تمام اجزای آن از جمله برگ، ریشه و تخم آن استفاده پزشکی و درمانی میشود. گیاه کاسنی اصطلاحاً طبع سردی دارد و به واسطه همین طبع سرد و خنک، مناسب فصول گرم سال است.
عرق کاسنی موجب کاهش میزان کلسترول خون میشود و در عین حال به پاکسازی کبد و بدن از سموم و مواد زائد کمک میکند. عرق کاسنی زمینه دفع آسانتر صفرا از بدن را فراهم میکند، زردی را میزداید و بهطور کلی و در اصطلاح عامیانه بار کبد را سبک میکند. هر چه این عرق تلختر باشد، فایده آن بیشتر است و در التیام امراض کبدی مؤثرتر عمل میکند. عرق کاسنی نقش بسزایی در تولید و ترمیم سلولهای کبدی ایفا میکند. عرق کاسنی منبعی سرشار از ویتامین C بوده و تمام بیماریهای مزمن کبدی را برطرف میکند. علائمی همچون زردی پوست و خستگی ناگهانی و مفرط میتواند از علائم قطعی بروز مشکل در کبد باشد. مشکلات کبدی و همچنین تنبلی کبد نشان از وجود بیماریهای دیگر در بدن دارد که با مصرف صحیح و بهموقع کاسنی و فرآوردههای آن میتوان فعالیت کبد را به حد اعتدال رساند. این عرق گیاهی، برای ماههای گرم سال، عطشبری قوی بهحساب میآید و طبق توصیه طبیبان سنتی از قویترین داروهای رفع جوش است و به پاکسازی پوستتان کمک میکند.
شاتره نیز از سری گیاهانی است که فواید خاصی برای کسانی دارد که طبع گرم دارند. مصرف شاتره در هوای گرم عالی و لذتبخش است. شاتره نام علفی است، دارای ساقههای نازک، از نظر مزه تلخ و در دامنههای زاگرس رویش دارد. یکی از گیاهان خودرو است و خاصیت درمانی بالایی دارد. در درمان ناراحتیهای پوستی بهکار میرود.
در طب سنتی توجه ویژهای به این گیاه شده و در دستورات درمانی قرار گرفته است. تقویتکننده معده و امعا و احشا است. عرق شاتره نه گرم است و نه سرد و دارای طبیعت معتدل است. اصولاً عرق شاتره و کاسنی را در کنار هم مصرف میکنند. هر دوی این گیاه را با هم ترکیب کنید و قبل از مصرف هر وعده غذایی یک استکان میل کنید.