آمریکا : قرار نیست تمام تحریمهای ترامپ را رفع کنیم
موفقیت برجام به موضع ایران ربط دارد
5 تير 1400 ساعت 8:49
گروه سیاسی: نماینده ویژه آمریکا در امور ایران تصریح کرد که واشنگتن تمام تحریمهای اعمالی دولت ترامپ علیه ایران را رفع نخواهد کرد.
رابرت مالی در خصوص مذاکرات وین اظهار کرد: ما شش دور مذاکرات داشتهایم ولی تاکنون توافقی حاصل نشده است. این کار سختی است اما همچنان اعتقاد داریم که شدنی است. دلیلی وجود ندارد که نتوانیم به توافق برسیم اما باز همه چیز به موضعی که ایران میخواهد اتخاذ کند ربط دارد.
وی در ادامه گفت: ما از ایران میخواهیم که به توافق هستهای ۲۰۱۵ بازگردد. ایران باید اقداماتی را اتخاذ کند تا ما از برنامه هستهای آنها اطمینان حاصل کنیم و مطمئن شویم که به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد. ما میخواهیم منافع عدم اشاعه هستهای که در سال ۲۰۱۵ به آنها رسیده بودیم را داشته باشیم.
رابرت مالی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دولت ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد. ایران از آن زمان اورانیوم بیشتری و در سطح بالاتری غنی کرده، سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتری دارد و نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فعالیتهای این کشور کاهش یافته است. ما از آنها میخواهیم به جایی که در سال ۲۰۱۶ بودند بازگردند و میزان غنیسازی، انباشت و نوع سانتریفیوژهایی که آنها میتوانند استفاده کنند محدود شود. ما همچنین میخواهیم که بازرسان هستهای آژانس اتمی توانایی بازرسی از هر آن چه امروز در جریان است را داشته باشند. فکر نمیکنم ما به نقطهای رسیده باشیم که آنها (طرف ایرانی) حاضر باشند گامهایی را اتخاذ کنند تا ما اطمینان خاطر لازم را داشته باشیم.نماینده ویژه آمریکا ادامه داد: آنها گفتهاند که از ما میخواهند تمامی تحریمهایی که ترامپ از سال ۲۰۱۸ اعمال یا بازاعمال کرده را رفع کنیم. این خواسته زیادی است. ما گفتهایم که حاضریم تحریمهایی که برای بازگشت به برجام نیاز است را رفع کنیم اما قرار نیست تمام تحریمهایی که دولت ترامپ اعمال کرده را رفع کنیم. ما بیشتر از ایران برای رسیدن به توافق مستاصل نیستیم. توافقی که ایران پیشنهاد داده، توافقی نیست که با منافع ما مطابق باشد.
وی تصریح کرد: اگر ما فکر نمیکردیم که رسیدن به توفق ممکن باشد به وین بازنمیگشتیم. از نظر من پنجره حال حاضر تا ابد بازنخواهد ماند. بالاخره در یک نقطه به این نتیجه میرسیم که گفتوگوها نتیجه نمیدهند. البته ما فعلا همچین عقیدهای نداریم. از نظر ما حصول توافق ممکن است. به گمان ما توافق در راستای منافع ما و همچنین ایران است اما آنها باید خود این تصمیم را بگیرند.
رابرت مالی ضمن خودداری از اظهار نظر درخصوص فعالیتهای رژیم صهونیستی علیه ایران بیان کرد: ما رایزنیهای نزدیکی با اسرائیل داریم. ما هدف مشترکی داریم و این هدف مشترک عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است. این را پنهان نمیکنیم که آنها نگاه دیگری به توافق هستهای دارند. ما مذاکراتی ما با دولت نخست وزیر نتانیاهو داشتیم و حالا مذاکراتی با دولت نخستوزیر بنت داریم. چند روز دیگر وزیر خارجه آنتونی بلینکن دیداری با همتای اسرائیلی خود آقای لاپید خواهد داشت. ما پشت درهای بسته اختلافاتمان به صورت شفاف ابراز میکنیم و سعی میکنیم اختلافات را به حداقل برسانیم.رابرت مالی همچنین در مصاحبه خود تصریح کرد که هیات اعزامی آمریکا به وین هیچگونه دیداری با هیات ایرانی نداشته است.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و رئیس هیات مذاکرهکننده آمریکایی در وین در این رابطه گفت: اگر ما دیدار داشتیم میتوانیم کارهای بیشتری را در زمانی کمتر به انجام برسانیم و از ایجاد سوتفاهم جلوگیری کنیم اما موضع آنها این است که تا زمانی که به برجام بازنگردیم، دیداری در کار نخواهد بود. این بازگشت به توافق را پیچیدهتر میکند اما ما نمیخواهیم موضع آنها را تضعیف کنیم.نماینده واشنگتن در مذاکرات وین همچنین اعلام کرد که دوتابعیتیها ایرانی - آمریکایی که در ایران در حبس به سر میبرند در اولویت آمریکا قرار دارند.
وی در پاسخ به این سوال که آمریکا «تبادل» را در نظر میگیرد، گفت: ما از طریق همتایان اروپاییمان در حال گفتوگو با ایران هستیم تا درباره چگونگی بازگرداندن آنها به خانهشان به توفق برسیم اما ما هر کاری که لازم باشد برای بازگرداندن هرچه سریعتر آنها انجام خواهیم داد.
مالی با اشاره به این که یکی از خواستههای ایران آزادی زندانیان ایرانی در آمریکا است، گفت: من نمیخواهم گفتوگوهایی که همین حالا نیز پیچیده هستند را پیچیدهتر کنم. بیشتر از این چیزی نمیگویم اما ما به گفتوگو تا زمان بازگرداندن آنها به خانه ادامه خواهیم داد.
ایران و ضرورت اتخاذ تصمیمهای سخت
وزیران خارجه آمریکا و فرانسه برای نخستین بار پس از ورود جو بایدن به کاخ سفید در پاریس دیدار و درباره مسائل مختلف، از جمله توافق هستهای و مذاکرات وین برای احیای آن گفتوگو کردند.
آنتونی بلینکن و ژان ایو لودریان در یک نشست خبری مشترک به تهران هشدار دادند که فرصت برای بازگشت به اجرای تعهداتش مطابق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بسیار محدود است.
آنها ابراز نگرانی کردند که در صورت به درازا کشیدن مذاکرات احیای برجام در وین "فعالیتهای حساس اتمی" جمهوری اسلامی میتواند بیشتر پیش رود.
نمایندگان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) سال ۲۰۱۵ پس از یک دوره مذاکرات فرسایشی و طولانی به توافقی دست یافتند که مطابق آن ایران در ازای به حالت تعلیق درآمد قطعنامههای تحریمی شورای امنیت و بخشی از تحریمهای یکجانبه ایالات متحده به محدودیتهایی در برنامه و فعالیتهای اتمی خود تن داد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده اردیبهشت ۹۷ فرمان خروج آمریکا از توافق هستهای را امضاء کرد و پس از آن تحریمهای تعلیق شده ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شدند.جمهوری اسلامی در واکنش به این تصمیم ترامپ از نخستین سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای اجرای تعهدات برجامی خود را در پنج مرحله کاهش داد و این روند را در ادامه تشدید کرده است.بازگشت به توافق هستهای یکی از وعدههای انتخاباتی جو بایدن بود که آمریکا برای تحقق آن حاضر شده به صورت غیرمستقیم در مذاکرات وین مشارکت کند.
هدف از این مذاکرات بازگشت آمریکا به توافق و از سرگیری اجرای کامل تعهدات برجامی توسط ایران عنوان میشود اما دو طرف معتقدند طرف مقابل باید گام اول را بردارد.
وزیران خارجه آمریکا و فرانسه در نشست خبری مشترک خود تاکید کردند که در صورتی که ایران از خود انعطاف نشان ندهد تحقق وعده بایدن برای بازگشت به توافق هستهای با خطر روبرو خواهد شد.
مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین از میانه فروردین ماه آغاز شده و تا کنون شش دور آن برگزار شده است. عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و سرپرست هیئت مذاکرهکننده ایران به تازگی گفته بود تمام اسناد توافق نهایی تقریبا آماده شده و اکنون زمان تصمیمگیری طرف مقابل فرارسیده است.آنتونی بلینکن میگوید ایران و آمریکا هنوز "اختلافهای جدی" دارند و ابراز امیدواری میکند در دور هفتم مذاکرات بتوانند از این احتلافها عبور کنند.وزیر خارجه آمریکا هشدار داد این احتمال وجود دارد به نقطهای برسیم که در آن بازگشت به استانداردهای تعریف شده در برجام بسیار دشوار شود.او افزود :دو طرف هنوز به این نقطه نرسیدهاند و نمیتواند تاریخ دقیقی برای آن تعیین کند اما این مسئلهای است که آمریکا از آن آگاه است.بلینکن هشدار داد اگر ایران به "چرخش سانتریفیوژهای پیشرفته" و غنیسازی اورانیوم با غنای بالا ادامه دهد به طرز خطرناکی به زمان "گریز" برای تولید بمب اتمی نزدیکتر میشود.
او تاکید کرد که جو بایدن همچنان از بازگشت به توافق هستهای حمایت میکند مشروط بر این که جمهوری اسلامی به اجرای تعهدات هستهای خود مطابق برجام بازگردد.
بلینکن اجرای برجام را در جهت تامین منافع ملی آمریکا عنوان کرد و افزود اگر جمهوری اسلامی به بمب اتم یا امکان تولید آن در زمانی کوتاه دست یابد به مراتب خطرناکتر از امروز خواهد بود.
وزیر خارجه فرانسه در نشست خبری مشترک با همتای آمریکایی خود گفت ما از مقامهای جمهوری اسلامی انتظار داریم تصمیم نهایی، که بیشک تصمیم سختی خواهد بود را بگیرند تا دست یافتن به یک توافق در وین ممکن شود.
کد مطلب: 279694