گروه جامعه: یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی درخصوص شایعترین علائم کم خونی و راهکارهای درمان آن توضیحاتی را ارائه کرد.کوروش صمدپور متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: یکی از رایجترین بیماریهای دنیا مربوط به آنمی یا فقر آهن است. وقتی صحبت از کمخونی میشود، منظور ما نرسیدن اکسیژن به اعضای بدن است. در واقع هموگلوبین که مسئولیت اکسیژنرسانی به تمام اعضای بدن را عهدهدار است، نیاز شدید به آهن دارد و زمانی که میزان آهن در بدن کاهش پیدا کند، اکسیژنرسانی با اختلال روبهرو خواهد شد.
او در ادامه افزود: کمخونی دلایل مختلفی مانند وراثت، کمبود ویتامین B۱۲ و فقر آهن دارد. نبود تغذیه سالم یا کم، عادت ماهیانه در بین خانمها، بیماریهای التهاب روده و شروع تودههای دستگاه گوارش در افراد بزرگسال باعث کاهش میزان آهن در بدن میشود.
شایعترین علائم کمخونی کدامند؟
صمدپور بیان کرد: احساس خستگی و زود خسته شدن در بین افراد از مهمترین علائم کمخونی محسوب میشود. این افراد حتی تمرکز نسبت به کار و فعالیت خود ندارند. رنگپریدگی از دیگر علائم کمخونی است که نسبت به شدت آن دست و صورت این افراد به صورت رنگ پریده ظاهر میشود.او افزود: سردرد و سرگیجه یکی از علائم شایع فقر آهن است که به دلیل کمبود اکسیژن، عروق دچار تورم میشوند و در نهایت سردرد را ایجاد میکند. کمبود اکسیژن و مسئولیت قلب برای خونرسانی در افراد مبتلا به آنمی، تپش قلب را ایجاد میکند.
این متخصص تغذیه مطرح کرد: علائم دیگری در موارد شدیدتر آنمی مانند تغییر شکل ناخنها، خشک شدن دهان، پاهای بیقرار بهخصوص در ناحیه ساق پا را مشاهده میکنیم. تغییرات خلقی مانند افسردگی و تمایل به خوردن خاک و کاغذ در برخی افراد مبتلا به کمخونی به صورت محدود نیز دیده میشود. از دیگر علائم آنمی میتوان به پوست خشک و موهای شکننده هم اشاره کرد.
برای درمان و کنترل کمخونی چه اقداماتی بکنیم؟
صمدپور گفت: در مرحله اول باید علت کمخونی مانند دریافت کم یا از دست دادن خون را شناسایی کنیم. بهترین کار این است که با پزشک خود مشورت کنید. اما نقش تغذیه در کنترل و درمان کمخونی بسیار حائز اهمیت است. آهن در گوشت، مرغ و ماهی بهخصوص گوشت قرمز یافت میشود.
صمدپور در پایان تصریح کرد: حبوبات و تخممرغ نقش مهمی در تامین میزان آهن بدن دارند. باید دقت کنید در مواردی که منبع تامین آهن از گیاهان و سبزیجات است در بعضی از مواد غذایی دیگر تداخل ایجاد میکند. به عنوان مثال در صورتی که چای با مواد غذایی حاوی آهن مصرف شود، در بدن تداخل ایجاد میشود و جذب کامل آهن انجام نمیشود. همچنین سبوس زیاد باعث ایجاد تداخل در جذب آهن میشود. در صورتی که استفاده از گوشت امکانپذیر نیست میزان حبوبات در برنامه غذایی خود را افزایش دهید.