گروه جامعه:کودکان و نوجوانانی که با عملکرد نامناسب خود در جامعه، آینده خود را به خطر میاندازند.احسان عابدین وکیل دادگستریدرباره سوالی مبنی بر کاهش سن مجرمان و عوامل تاثیر گذار بر آن اظهار کرد: امروزه در کشور علاوه بر اینکه شاهد افزایش تعداد مجرمان هستیم، با موضوع مهمتری به نام کاهش سن مرتکبین به جرائم مواجه شدهایم. کودکان و نوجوانانی که به جای تحصیل و یا فراگرفتن یک تخصص سراغ ارتکاب جرائم میروند و پس از دستگیری راهی زندان شده و بهترین سالهای عمر خود را پشت میلههای زندان سپری کرده یا با مجازاتهای دیگری همچون شلاق روبهرو هستند.
جرائم مالی بیشترین آمار کودکان و نوجوانان
عابدین در خصوص اینکه کودکان بیشتر چه جرمی را مرتکب میشوند، بیان کرد: متاسفانه آمار دقیقی از تعداد مجرمان کودک و نوجوان وجود ندارد، ولی آنچه مشخص است، اکثر جرائم ارتکاب یافته از سوی آنها، جرائم مالی مانند سرقت، جیب بری و حمل مواد مخدر است.
خانواده تاثیرگذارترین نهاد اجتماعی برای تربیت کودکان و نوجوانان
وی در خصوص دلایل کاهش سن مجرمان گفت: خانواده نخستین نهاد اجتماعی و مهمترین رکن تاثیرگذار بر تربیت کودکان و نوجوانان بوده و میتواند نقش بسزایی در کاهش و افزایش جرائم داشته باشد. دلایل دیگری مانند محیط زندگی، دوستان و همسالان در این خصوص نقش دارند.
کاهش نظارت بر کودکان برابر با کاهش سن ارتکاب جرم
این وکیل ادامه داد: یکی از مهمترین دلایل کاهش سن ارتکاب جرائم، نبود نظارت و کنترل والدین بر فرزندان خود و آموزشهای نادرست به آنها است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و با وجود تلفنهای هوشمند امکان نظارت بر کودکان کاهش پیدا کرده و فرزندان میتوانند با وصل شدن به دنیای اینترنت به محتواهایی که ممکن است آنها را به سوی ارتکاب جرائم سوق دهد دسترسی آسان داشته باشند.
دوز زیاد شکاف طبقاتی و فقر در رخ دادن جرم، از طرف کم سن و سالها
عابدین درمورد اینکه شکاف طبقاتی و فقر تا چه میزان میتواند در ارتکاب جرم کم سن و سالان تاثیرگذار باشد، مطرح کرد: یکی دیگر از مهمترین دلایل کاهش سن ارتکاب جرم، شکاف طبقاتی و فقر است. فاصله طبقاتی باعث بروز و ظهور آثار فقر میان جامعه میشود. جوانی که در خانواده فقیر متولد میشود یا در محیطی پرورش پیدا میکند که نیازها و حوایج اولیه وی برآورده نمیشود، در جامعه خودش را با سایر جوانان دیگر که در وضع بهتری هستند، مقایسه میکند و در پی علت و رفع این فاصله طبقاتی نیز ممکن است به سمت ارتکاب جرم رود.
متولیان تعلیم و تربیت جامعه در کاهش سن جرم دخیل هستند
وی ادامه داد: در درجه اول عوامل ظهور و بروز بزهکاری در نوجوانان و جوانان در جامعه، مربوط به خانواده است که در این زمینه بایستی از طریق بالا بردن فرهنگ عمومی جامعه، اطلاعات لازم را در تشکیل و استمرار خانواده بر اساس مهر و محبت به نسلهای جدید آموزش داد.همچنین از عوامل دیگر بزهکاری، نبود تربیت صحیح است که وظیفه متولیان تعلیم و تربیت جامعه است تا شناخت کافی نسبت به پذیرش و کسب هنجارهای اجتماعی به افراد ارائه کنند.این وکیل افزود: دولت میتواند در تمام زمینه ها، از جمله استقلال اقتصادی افراد و ایجاد اشتغال، نقش اساسی ایفا کند که عامل مهمی در پیشگیری از بزهکاری است. دلیل دیگر، مشکلات اقتصادی بوده که حس انتقامجویی و کینه را در کودکان و نوجوانان ایجاد کرده و باعث بروز آن به شکل ارتکاب جرائمی همچون سرقت میشود.
صرفا، فقر و تهی دستی عامل کاهش سن جرم نیست
عابدین گفت: بنابراین عامل اقتصادی یکی از عوامل پیدایش انحرافات اجتماعی و ارتکاب جرائم است و در بزهکاری افراد مؤثر است. ولی فقر و تهیدستی را نیز نمیتوان تنها عامل آن دانست؛ چراکه اگر فقر با بزهکاری ملازمه داشته و تنها عامل آن باشد در این صورت، باید قبول کرد تمام افراد فقیر بزهکارند. ولی واقعیت این است که چنین فرضی صحت ندارد و افراد زیادی وجود دارند که در نهایت فقر زندگی میکنند، ولی مرتکب بزهی هم نمی شوند، در عین حال، برخی از خانوادههای ثروتمند با پول کافی که در اختیار دارند، برای خوشگذرانی مرتکب جرایم مختلف می شوند.