کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

توزیع کالا‌ها به مکانیزم دهه ۶۰ بازمی‌گردد؟

16 مرداد 1400 ساعت 9:00


گروه اقتصادی:روزنامه اعتماد در گزارشی احتمال توزیع کالا‌های اساسی به مکانیزم دهه ۶۰ در دولت رئیسی را بررسی کرده.
 

آلبرت بغوزيان اقتصاددان در مورد احتمال توزيع كالابرگ و كوپن براي توزيع كالاهاي اساسي معتقد است؛ در صورتي كه ارز ۴۲۰۰ توماني براي كالاهاي اساسي درنظر گرفته شود كه اين اقدام فرقي با قيمت كالاهايي كه امروز هم در بازار هست، نمي‌كند اما اگر ارز نيمايي را جايگزين كنند قيمت‌ها افزايش پيدا مي‌كند و اگر قرار بر اين است تا دولت سفره مردم را پر كند پس ارز ۴۲۰۰ توماني نبايد حذف شود. اين اقتصاددان با بيان اينكه ضرورت دارد براي جامعه هدف كه دهك‌هاي پايين جامعه هستند برنامه درستي درخصوص تامين كالاهاي اساسي درنظر گرفته شود خاطرنشان كرد: اگر آقايان درنظر دارند كه كالاهاي اساسي را كوپني كنند بايد مشخص كنند كه آيا اين كوپن را به همه مردم مي‌دهند يا تنها گروه‌هاي هدف را درنظر مي‌گيرند.

در گذشته توزيع كالا با كوپن همراه با فساد بود
او افزود: متاسفانه در اين سال‌ها تجربه نشان داد كه تخصيص با نظارت در بخش ارز كالاهاي اساسي وجود نداشت و در گذشته حوزه كوپن هم همراه با فساد بود، ضمن آنكه اجناس كوپني براي مردم كافي نبود و مابقي كالا را بايد از بازار آزاد تهيه مي‌كردند. بغوزيان ادامه داد: براي جلوگيري از اين فساد بايد نهادهاي نظارتي را قوي كرد كه از اين طريق بتوان بر سيستم توزيع اشراف كامل داشته باشيم و در كنار اين قضيه كوپني كردن كالاها نيازمند سيستم توزيع هم هستيم و در هر مغازه‌اي بايد يك پليس حضور داشته باشد كه آيا اين اجناس به اندازه بين مردم توزيع مي‌شود يا خير. اين اقتصاددان تصريح كرد: در زمان جنگ ايران ۳۰ ميليون نفر جمعيت داشت. مردم هم توقع بالايي نداشتند و مصارف مردم هم در سطح منطقي بود و از توزيع ناعادلانه ثروت در ايران خبري نبود و فساد و احتكار و بي‌انصافي در اين سطح در جامعه نبود.

توزيع كوپن بايد آخرين راه‌حل باشد
بغوزيان افزود: توزيع كالا برگ يا كوپن در آخرين مرحله قرار دارد همانند زمان جنگ، در آن زمان اين مشكل وجود داشت كه ما در واردات محدوديت داشتيم و كشتي‌ها نمي‌توانستند از تنگه هرمز رد شوند و كالاها را تخليه كنند ضمن آنكه ما توان تخليه هم نداشتيم و حتي قاچاقچيان هم به راحتي نمي‌توانستند كالاها را به داخل ايران بياورند. او ادامه داد: اما در شرايط كنوني كه كشور در حال رياضت اقتصادي نيست و به راحتي در مغازه‌ها هر كالايي وجود دارد و مردم هم در صورت توان خود خريد مي‌كنند نياز به كوپن نيست اما مشكلي كه در حال حاضر وجود دارد اين است كه توزيع ثروت به صورت ناعادلانه است.

از زبان هيچ مسوولي چيزي در خصوص كاهش قيمت‌ها نشنيده‌ايم
اين اقتصاددان گفت: تنها راه‌حل در شرايط كنوني تخصيص ارز و كاهش قيمت‌هاست تا اينكه كالاهاي ضروري به موقع توزيع شود و به دست مردم برسد و هيچ راه ديگري وجود ندارد جز اينكه افزايش قيمت‌هاي نامعقول كاهش پيدا كند. اما متاسفانه تاكنون برنامه‌اي درخصوص كاهش قيمت‌ها از زبان هيچ مسوولي نشنيده‌ايم و اميدواريم وزراي جديد برنامه‌اي در اين خصوص داشته باشند. بغوزيان تصريح كرد: به جاي هزينه‌هاي بي‌مورد درخصوص كوپني كردن اجناس و درگير كردن عده‌اي براي توزيع كالابرگ بايد چند ناظر قابل اعتماد براي ارزهاي ۴۲۰۰ توماني درنظر گرفته شود تا اين مشكل هم حل شود. مشكل از جايي شروع مي‌شود كه با ارزهاي ۴۲۰۰ توماني زين اسب وارد كشور مي‌شود يا اين ارز را در بازار آزاد به فروش مي‌رسانند و... و اوضاع به‌هم مي‌ريزد.


کد مطلب: 286697

آدرس مطلب :
https://www.baharnews.ir/news/286697/توزیع-کالا-ها-مکانیزم-دهه-۶۰-بازمی-گردد

بهار نیوز
  https://www.baharnews.ir