گروه علمی: ناسا ۹ سال وقت و ۲ میلیارد دلار هزینه صرف حفاری و جمعآوری نمونه از سنگ مریخ کرده است. مریخنورد استقامت آماده بود تا در روز جمعه این هدف را محقق کند. این مریخنورد سنگی از بستر دریاچه باستانی مریخ که میتواند حاوی نشانههایی از حیات بیگانه باشد انتخاب و شروع به حفاری آن کرد. اما اتفاقی عجیب رخ داد این نمونه به طرز عجیبی ناپدید شد و هیچ آثاری از آن باقی نماند.
به گزارش ایسنا، سوراخی به اندازهی یک انگشت روی این سنگ ایجاد شده است و قرار بود نمونهها از این بخش برداشته شوند اما هیچ نمونهای از سنگ و خاک درون لولههای آزمایشی "استقامت" نیست و خود هسته این سنگ نیز در نزدیکی حفره ایجاد شده قرار ندارد و به طرز عجیبی ناپدید شده است.ناسا برای درک اتفاقی که رخ داده است با استفاده از "استقامت" تصاویری از حفره ایجاد شده ثبت میکند. کنترل کنندگان این ماموریت بار دیگر برای جمعآوری نمونه تلاش خواهند کرد.
"جنیفر تروسپر"(Jennifer Trosper) از مرکز پیشرانه جت ناسا میگوید: تصور اولیه ما این است که چنین مشکلی به دلیل غیرمنتظره بودن ویژگی یکی از سنگها رخ داده و سختافزارهای ""استقامت"" ایرادی ندارند. در روزهای آینده محققان دادههای به دست آمده را بیشتر مورد بررسی قرار میدهند تا علت خالی ماندن لولههای مخصوص نمونهبرداری را دریابند و به جمعآوری دادههای بیشتری از جمله تصاویری از حفره ایجاد شده میپردازند.
هدف اصلی مریخنورد ""استقامت"" جستجوی منطقهای به نام دهانهی جزرو و جمعآوری نمونه از سنگها است. لولهی آزمایشی که از این ماموریت خالی بازگشت یکی از ۴۳ لولهای است که ""استقامت"" با خود حمل میکند. برنامهی طولانی مدت ناسا ارسال فضاپیمای دیگری به مریخ برای بازگرداندن نمونهها به زمین است که طی یک دههی آینده انجام خواهد شد.
بدین ترتیب دانشمندان درمییابند که آیا روزی حیات میکروبی در مریخ وجود داشته است یا خیر.
در این ماموریت ""استقامت"" ابتدا با استفاده از ابزاری تلاش کرد تا غبار روی سطح را پاک کند و سپس بازوی رباتیک هفت فوتی خود که در انتهای آن ابزار جمعآوری نمونه وجود دارد را به حرکت درآورد.تمام این فرایند به طور خودکار انجام میشود و کنترلکنندگان ماموریت تنها فرمان آغاز کار را صادر میکند.
سنگی که "استقامت" قصد نمونهبرداری از آن را داشت در این منظقه معمول است. سنگهای متخلخل دهانه جزرو میتوانند رسوبی یا آتشفشانی باشند و نمونه برداری از آنها به دانشمندان در درک نوع سنگ کمک میکند. تشخیص انواع سنگ یک منظقه به درک بهتر تاریخچه آن کمک میکند.