گروه جامعه: انتشار تصاویری از خط تولید واکسن برکت، موجب حجم وسیعی از واکنشهای مجازی شد، در تصاویر منتشره فضای خط تولید کاملا غیراستاندارد و بدوی به نظر میرسد. بسیاری از کاربران با قیاس خط تولید واکسن برکت با نمونههای خارجی، کیفیت محصول ایرانی را هم زیر سوال بردهاند.
این البته اولین حاشیه واکسن برکت نیست، واکسنی که میلیونها ایرانیها ماههاست که چشم انتظار آن هستند و تاکنون به تولید انبوه نرسیده، هر ماه وعده ماه بعدی میآید و چه بسی اگر نبود واکسنهای وارداتی، تاکنون هیچ خبری از همین چند درصد واکسینه شده هم خبری نبود، کسانی چون نمکی، حریرچی، مخبر، محرز و البته مجموعه صداوسیما بارها «برکت» را وعده دادند و حالا چند جفت دمپایی و فضای غیراستاندارد انگار تیرخلاص بوده!
در شرایطی که هم آمار ابتلا، هم مرگومیر و هم البته تزریق واکسن رکوردهای جدیدی در کشور ثبت کرده و کرونا، سختتر از همیشه مردم و کادر درمان را درگیر کرده است، دکتر محمدرضا ظفرقندی در توییتی به این موضوع اشاره کرد و گفت: «مورتالیتی در کشورهایی که بدون محدودیت و مرزبندی، ملت را واکسینه کردند بسیار کاهش یافته است. آیا آنهایی که برای تحدید ورود واکسن بیانیه دادند، امروز پاسخگو هستند؟».
نامهای با امضای 192 نفر از پزشکان به روحانی، رئیسجمهور وقت، نوشته شد و توسط رسانههای اصولگرا بر آن مانور رسانهای فراوان داده شد، اگرچه هرگز مشخص نشد دوهزارو 308 نفری که گفته شد همراه با این 192 نفر نامه معروف به نامه دوهزارو500 پزشک را نوشتند، چه کسانی هستند! تیتر خبر این بود: «نامه بیش از ۲۵۰۰ نفر از پزشکان به روحانی: واکسنهای mRNA میتواند عوارض جبرانناپذیری به جای بگذارد!». در متن این نامه، بهصراحت به مطالب زیر اشاره شده است: واکسنهای نسل جدید یعنی واکسنهای ژنتیکی (مانند واکسن mRNA تولید شرکت فایزر، مدرنا و...) میتواند عوارض ناشناخته و گاه جبرانناپذیری به جای بگذارد). هنوز نمیتوان از احتمال ایجاد عوارض جانبی بلندمدت مانند ایجاد تغییرات اپیژنتیکی در سلولهای بدن انسان توسط آنها، مطمئن بود.
ابهامات جدی و قابل تأمل درخصوص سیر اعطای تأییدیههای رسمی به واکسنهای تولیدی شرکتهای آمریکایی وجود دارد. آیا منطقی است از کسانی که داروهای ضروری مورد نیاز بیماران کشور ما (مانند بیماران پروانهای، بیماران سرطانی و...) را به بهانه تحریمهای ظالمانه، از ملت ایران دریغ کردهاند و حالا بهناگهان دلسوز مردم ما شدهاند، واکسن به صورت هدیه و خیریه دریافت شود؟ سؤال اینجاست که امروز این 192 نفر حاضرند با توجه به آمارهای جهانی، تحقیقات انجامشده و میزان مرگومیر بر اثر کرونا در کشور همچنان در پیشگاه افکار عمومی از آن نامه دفاع کنند؟ اگر آری که بسمالله! این گوی و این میدان!
کاربری نوشت: فقط تصور کنید به فرض امکان تولید میلیونی و اثربخش بودن واکسن ایرانی، چقدر زمان لازمه تا کارمندهای این "دفتر تولیدی" بتونند اون برچسبها رو روی شیشهها بچسبونند.
کاربر دیگری نوشت: درسته انتقاد خوبه ولی تا دیروز می گفتین خط تولید رو نشون بدین حالا میگین چرا با دست می چسبونن، یه عده فقط دنبال ایراد گرفتن هستن.
دیگری نوشت: خط تولید واکسن برکت به خاطر رعایت نکردن شیوه نامه های بهداشتی قشنگ پتانسیل پلمپ شدن رو داره.
کاربری دیگری نوشت: عکسهایی از کارخونه تولید واکسن برکت دراومده، سوای اینکه محتویاتش چیه، عمق فاجعه رو میشه دید، برچسب زنی بدون دستگاه لیبل زن حتی بدون دستکش! دمای نگهداری روش نوشته شده ٣ تا ٨ درجه، دمای اتاق قطعا بالاتره- ورود با کفش به اتاق ایزوله و عدم استفاده از گان مناسب و دستکش!دیگری نوشت: واکسن برکت، هم توش ویروس داره، هم بیرونش، توش ویروس ضعیف شده، بیرونش ویروس جهشی شده!!کلا پر برکت هست!!!کاربر دیگر نوشت: انقدر بی انصاف نباشید از خط تولید واکسن برکت انتقاد نکنید ، اینا چون آدم های خاکی هستن دوست ندارن زیادی مجهز باشه .دیگری نوشت: داداش تا شما بخواین اون برچسبها رو با دست روی واکسنها بزنید ، ما مردیم !
البته یکی از مسئولان برکت در این باره نوشته فرایند لیبل زدن ویال ها کاملا اتوماتیک است ولی برای واکسن ها، چه ایرانی و چه خارجی از طرف وزارت بهداشت برچسب اصالتی طراحی شده که به صورت دستی نصب می شود.