گروه سیاسی: آلمان فرانسه و انگلیس کشورهای اروپایی طرف برجام در بیانیه ای تاکید کردند اقدام ایران برای تولید اورانیوم فلزی غنیشده تا ۲۰ درصد باعث «نگرانیهای جدی» است.
اخیرا آژانس بینالمللی انرژی اتمی کشورهای عضو را در جریان تسریع روند غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصدی در تأسیسات هستهای ایران قرار داد.
براساس این گزارش ایران با سرعتی بیشتر از قبل و با استفاده از ۲ آبشار سانتریفیوژ در حال غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد است.
به نوشته رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده است که ایران اکنون یک آبشار دیگر متشکل از ۱۵۳ سانتریفیوژ IR-۴ را در تأسیسات نطنز برای تولید اورانیوم تا سطح غنای ۶۰ درصد به کار گرفته است، در حالی که پیش از این تنها از یک آبشار متشکل از ۱۶۴ سانتریفیوژ IR-۶ برای غنیسازی اورانیوم در سطح ۶۰ درصد استفاده میکرد.
آژانس اتمی اقدام ایران را سومین گام از برنامه چهار مرحلهای ایران دانسته است. چهارمین گام، تولید صفحه سوخت رآکتور است.
دو روز پیش، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا خواهان توقف تولید اورانیوم فلزی در ایران شده بود و گفته بود که تولید این ماده "ارتباط مستقیمی با توسعه سلاح های اتمی دارد" و "ایران هیچ نیاز موثری برای تولید اورانیوم فلزی ندارد".
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که "ایران باید تشدید تنشهای هستهای را متوقف کرده و با حسن نیت به مذاکرات برای اجرای کامل توافق هستهای برجام بازگردد".
ایران به این گزارش آژانس واکنش نشان داد. خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: «کلیه برنامهها و اقدامات هستهای جمهوری اسلامی ایران در انطباق کامل با ان پی تی و تعهدات ایران ذیل پادمان بوده و تحت نظارت آژانس و با اعلام قبلی صورت گرفتهاست.»
او تاکید کرد: "بدیهی است مادامیکه اجرای کامل و بی قید و شرط برجام از سوی آمریکا و دیگر طرفهای برجامی از سر گرفته نشود، جمهوری اسلامی ایران برنامه صلح آمیز هستهای خود را صرفا بر اساس نیازها و تصمیمات حاکمیتی و در چارچوب تعهدات پادمانیاش پیگیری مینماید."
اما سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در بیانیه خود از اقدام ایران انتقاد کردند. در این بیانیه آمده است:
«ما دولتهای فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده بدینوسیله نگرانی جدی خود را از گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی که تأیید میکنند ایران برای نخستین بار اقدام به تولید فلز اورانیوم غنیشده تا ۲۰ درصد کرده و ظرفیت تولید اورانیوم غنیشدهاش را تا ۶۰ درصد افزایش داده ابراز میداریم.
تأکید میکنیم این موارد، نقض جدی تعهدات ایران ذیل برنامه جام اقدام مشترک (برجام) به شمار میرود. اینها، هر دو گامهای کلیدی در جهت ساخت سلاح هستهای هستند و ایران هیچ نیاز باورپذیر غیرنظامی به هیچیک از آنها ندارد. آنچه نگرانی ما را شدیدتر میکند این است که ایران با عقبنشینی از سازوکارهای نظارتی موافقتشده در برجام، دسترسیهای آژانس اتمی را محدود و اجرای پروتکل الحاقی را متوقف نموده است.
آنچه فعالیتهای ایران را نگرانکنندهتر میکند این است که مذاکرات وین بنا به درخواست ایران برای ۲ ماه متوقف شده و ایران هنوز تاریخی برای از سرگیری این مذاکرات اعلام نکرده است. ایران همزمان با امتناع از مذاکره، در حال چیدن واقعیتهایی روی زمین است که بازگشت به برجام را پیچیدهتر میسازند.ایران بایستی تمامی فعالیتهای ناقض برجام را بدون تأخیر متوقف کند. ما از ایران میخواهیم با هدف رسیدن به نتایج سریع و موفقیتآمیز در مذاکرات به وین بازگردد. بارها تأکید کردهایم زمان به سود هیچ طرفی نیست.»