خودروهاییکه سهمیه بنزینشان کم میشود
مهر , 2 بهمن 1392 ساعت 20:23
گزوه اقتصادي: طرح ساماندهی وضعیت سوخت به زودی کلید می خورد. فاز اول با کاهش سهمیه برخی خودروها و بعد از آن، با افزایش قیمت بنزین در فاز دوم هدفمندی یارانه ها.
دو سه روز قبل، گمانه زنی ها درباره قیمت نهایی بنزین بعد از اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانه ها به اوج رسید. صحبت درباره بنزین لیتری 1100 یا 1800 تومانی بود. حالا رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور از طرح ساماندهی سهمیه بنزین برخی خودروها خبر داده که در فاز اول وانت بارها را شامل می شود و در فاز بعدی به تاکسی سرویسها و خودروهای آموزش رانندگی می رسد. در این طرح، سهمیه بنزین این خودروها که بین 120 تا 400 لیتر در ماه بود به اندازه خودروهای سواری عادی کاهش پیدا می کند. یعنی 60لیتر در هر ماه. سید مجتبی شفیعی رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور گفته است: برخی خودروها مثل وانت بارها با وجود این که سهمیههای بنزین نیمه یارانه ای با قیمت 400 تومانی می گیرند، اما عملا در خدمت ناوگان حمل و نقل عمومی کشور نیستند.» به گفته شفیعی 2میلیون وانت بار در کشور فعالیت می کنند که 700 هزار دستگاه از آنها در طرح مشارکت نکردند و یک میلیون و 300 وانت بار دیگر مشمول طرح خواهند شد. وانت هایی که هر روز 14میلیون لیتر بنزین 400 تومانی می سوزانند و با اجرای این طرح، مصرفشان به روزانه 1.6 میلیون لیتر خواهد رسید. فاز دوم این طرح اما تاکسی سرویس ها و خودروهای آموزش رانندگی را نشانه گرفته است و با اجرای آن، این خودروها هم ماهانه 60لیتر بنزین 400تومانی سهمیه خواهند گرفت. به این ترتیب، روزانه 2میلیون لیتر بنزین نیمه یارانه ای صرفه جویی خواهد شد.
این طرح ها البته پیش درآمد فاز دوم هدفمندی یارانه ها به نظر می رسد. فازی که در آن دولت 3گزینه متفاوت برای افزایش نرخ بنزین پیش رو دارد: بنزین 1100 تومانی، بنزین 1800 تومانی و ثابت ماندن قیمت بنزین در حالی که سهمیه آن کاهش پیدا کرده است. پیش از این محمد باقر نوبخت اعلام کرده بود، بنا بر قانون، افزایش قیمتها در هدفمندی یارانهها در سال ۹۳ باید به حد نهایی خود برسد؛ به این معنا که بر پایه قانون هدفمندی که اشاره کرده نرخ حاملهای انرژی در پنج سال به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برسد، سال ۹۳ آخرین سال برای انجام این کار خواهد بود. با این حال، نوبخت گفته بود که دولت میخواهد در سال93 و در اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها، قیمتها را پله پله افزایش دهد. با این حال، سناریوهای بنزینی دولت به همین جا ختم نمی شود. گمانه زنی های دیگری که این روزها به گوش می رسد از سهمیه 60لیتری بنزین با نرخ 700 تومان به عنوان بنزین نیمه یارانه ای خبر می دهد و برای بنزین آزاد نرخ 1000 تا 1200 تومان را اعلام می کند. رقمی که تفاوت آن با نرخ تمام شده بنزین، چندان به سود دولت به نظر نمی رسد.
دولت بنرین و گازوئیل را به نرخ 1800 تا 2هزار تومان از پالایشگاه خریداری می کند و آن طور که محمد علی دادور، رئیس پالایشگاه لاوان چندی پیش اعلام کرده بود، اگر دولت بخواهد هزینه تمام شده تولید بنزین را در نظر بگیرد قیمت واقعی آن میشود ۲۸۰۰ تومان در هر لیتر. او پیش بینی کرده بود اگر دولت بخواهد از میان تمام سناریوهای موجود روشی میانه را انتخاب کند، باید نرخ 1800 تومانی بنزین را به تصویب برساند. نرخی که به گفته دادور به واسطه آن «هم قانون هدفمندی یارانهها به کمال می رسد و هم سخنان نوبخت در خصوص افزایش پلکانی قیمتها شهید نمی شود.»
کد مطلب: 29075