دامهای مولدی که راهی کشتارگاهها میشوند
8 شهريور 1400 ساعت 14:29
گروه اقتصادی: این روزها وضعیت دامداری و نگهداری دام مطلوب نیست، دامدارانی که در شرایط خشکسالی و فقر مراتع، به سختی شکم دام هایشان را سیر میکنند و در کنار آن ناکافی بودن علوفههای یارانهای و مشقتهای تهیه خوراک از بازار آزاد، کار را برای ادامه حیات صنعت دامداری و دامپروری سختتر کرده است.
اتحادیه دامداران خراسان جنوبی معتقد است قاچاق علوفه و دام مولد از استان صورت میگیرد و فروش دام به دلالان را نیز به دلیل برنیامدن از هزینههای نگهداری از جمله مشکلات عنوان میکند.
اختلاف قیمت دام به نسبت نرخ ارز موجب شده تا دام مولد از خراسان جنوبی به سمت مرزهای غربی بارگیری و تخلیه شود. برای گذر این بحران لازم است ماهانه ۱۰ هزار تن جو دولتی به استان اختصاص یابد تا میزان کنسانتره تولیدی برای دامهای سنگین استفاده شود. دامهای مولد که آینده صنعت دامپروری کشور هستند راهی کشتارگاهها میشوند، گوسفندان و گاوهای آبستن یا شیرده!
دست و پنجه نرم کردن گاوداران برای رهایی از باتلاق مشکلات
ذبیح الله زمانی، یک دامدار طبسی که 15 سال است به شغل دامداری مشغول است، به ایسنا گفت: لازم است دولت ارز ترجیحی را برداشته و به دلالان و واسطهها فرصت سودجویی و سوء استفاده از نوسانات بازار را ندهد، با قاچاق مقابله کرده و تسهیلاتی برای دامدار در نظر بگیرند تا راه تولید هموار شود.
وی اظهارکرد: ایران کشوری غنی است و میتواند از مشکلات و موانع به خوبی عبور کند و اگر مسئولین همراه مردم و مردم همراه مسئولین باشند، سکان نظارت پابرجا و عرضه و تقاضا متناسب هم باشد، همه مشکلات حل خواهد شد.زمانی با تاکید بر اینکه باید مبادلات ارزی با ارز ترجیحی (نرخ ۴۲۰۰ تومانی ) متوقف شود، تصریح کرد: اگر هم قرار است ارزی تعلق گیرد، در اختیار اتحادیهها یا شرکتهای تعاونیهایی که دارای صلاحیت هستند قرار گیرد تا آنها نهاده مورد نیاز خود را تامین کنند تا نوسانات و بیثباتیهای بازار داخلی کنترل و از افزایش قیمت کالاهای اساسی جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه مسئولین از مشکلات دامدار اطلاع دارند، گفت: درحال حاضر نرخ نهادههای دامی چند برابر سالهای قبل شده است به طوری که افزایش آن با قیمت فروش محصولات دامی و لبنی مانند شیر و گوشت در تناقض بوده و متناسب با قیمت نهادهها نیست.وی با بیان اینکه دامداران هر لحظه در باتلاق ورشکستگی فرو میروند، ادامه داد: انتظاری که از مسئولین داریم این است که به مشکلات دامداران توجه ویژه داشته باشند و به جای سنگ افکنی سر راه دامدار، حامی و حمایت گر او باشند و مصوبههایی را بگنجانند که قابلیت اجرا داشته باشد ضمن اینکه نباید کالاهای تولیدی مشمول نرخ گذاری دولتی باشد.زمانی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۲ تولید شیر گاورداری یک تن بوده و بعد از هشت سال که انتظار میرود تولید سه برابر شود، عملاً دو برابر عقب مانده است؛ ضمن اینکه فروش محصولات اصلاً راضی کننده نبوده و هر روز که میگذرد تعداد دامها به دلیل افزایش هزینهها کاهش مییابد.
در هشت سال گذشته هیچ گونه تسهیلاتی از سوی دولت مشمول گاوداران نشد
وی با اشاره به اینکه در هشت سال گذشته هیچ گونه تسهیلاتی از سوی دولت مشمول گاوداران نشده و وام با بهره کم در اختیار دامداران قرار نگرفته است، بیان کرد: دولت نباید از جیب تولید کننده لبنیات ارزان در اختیار مصرف کننده بگذارد؛ آن هم زمانی که ۶۰ درصد هزینههای تولیدکننده تنها صرف خرید نهادههایی میشود که دولت در تامین آن نقشی ندارد و خود و تولید کننده باید از بازار آزاد خریداری کند.زمانی ادامه داد: دامداران انتظار دارند دست بیگانگان از سفره تولیدکننده و مصرفکننده کوتاه و با قاچاق مقابله شود، انحصار را از میان رفته و از صادرات بیرویه جلوگیری شود.
وی افزود: اکنون که در خشکسالی به سر میبریم دولت باید به دام مازاد اجازه صادرات دهد چراکه هزینههای تولید بالاست و دامدار با صادرات دام مازاد میتواند راحت تر در مسیر تولید حرکت کند.زمانی بیان کرد: امید است این مشکلات از سر راه دامداران و تولیدکنندگان برداشته شود و مسئولین کمر همت ببندند، حرف دامداران را شنیده و گره گشای مشکلات باشند.
پیچ و خمهای اداری که راه نفس کشیدن تولید کننده را میگیرد
اکبر ناهید، شتردار بشرویهای نیز با بیان اینکه پیچ و خمهای اداری راه نفس کشیدن تولیدکننده را بسته است، افزود: پیچ و خمهای اداری نه تنها مشکلات و موانعی زیادی را به وجود آورده است، بلکه دامدار را از ادامه دادن در این راه مأیوس و خسته کرده است.
وی با اشاره به راه سخت نامه نگاری اداری، تصریح کرد: این امر روند سرمایهگذاری و پیشرفت را با کندی مواجه کرده است و اصلاح نظام بانکی اجرایی و تصویب قانونهایی که به نفع تولید و مصرف است، میتواند تولیدکننده و مصرفکننده را از بحرانهایی که با آن روبه روست نجات دهد .ناهید بیان کرد: مدیران دستگاههای اجرایی با کوتاه کردن مراحل اداری میتوانند مشوق خوبی برای کارآفرینان باشند، چرا که رفع این مشکل باعث توسعه کسب و کار، تولید، اشتغال و صادرات میشود.
وی با اشاره به اینکه توجه به پرورش شتر و استفاده از گوشت آن میتواند در تامین خوراک موثر باشد، اظهارکرد: این دام در اکوسیستم گرمسیری و نیمه گرمسیری قابلیت تولید مثل و بازده اقتصادی دارد و استان ما نیز از چنین شرایط اقلیمی برخوردار است، بنابراین توجه به پرورش آن میتواند سبب ایجاد شغل، توسعه و پایداری مناطق شرقی کشور شود.وی که ۴۰ سال از عمر خود را صرف پرورش شتر کرده است، گفت: شیر شتر بسیار کمیاب است و خواص زیادی دارد و باید در نگهداری و جلوگیری از فاسد شدن شیر سعی زیادی به عمل آید.این شتردار اظهار کرد: در حال حاضر شرایط کرونایی فروش محصولات را با مشکل مواجه کرده است که یاری مسئولین میتواند بسیاری از نگرانیهای دامدار را در این زمینه کاهش دهد.
دام مازاد عشایر به دلیل شرایط خشکسالی برای کشتار به استان یزد ارسال میشود
مهدی روشن، مدیر شرکت پشتیبانی امور دام خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: ۱۲ هزار راس دام مازاد عشایر در دو ماه گذشته خریداری و بخشی از مطالبات دامداران نیز پرداخت شده است.وی با بیان اینکه براساس دستورالعمل صادر شده، دام مازاد عشایر استان به دلیل شرایط خشکسالی و کمبود نهاده خریداری و برای کشتار اغلب به استان یزد ارسال میشود، افزود: بخش باقیمانده مطالبات نیز در هفتههای آتی پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه برنامه خرید دام در استان ادامه دارد و زمان پایانی برای آن در نظر گرفته نشده است، گفت: روزانه ۵۰۰ راس دام خریداری شده برای کشتار به استان یزد ارسال میشود، اما در زمینه کشتارگاه و عدم ارسال دام به استانهای مجاور با محدودیت مواجه هستیم.مدیر شرکت پشتیبانی امور دام خراسان جنوبی اظهار کرد: به ازای هر کیلوگرم دام زنده خریداری شده سه کیلوگرم جو با قیمت دولتی از طریق ثبتنام در سامانه بازارگاه به دامداران داده میشود.
محمد ابراهیم ابراهیمی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز بیان کرد: سالهای اخیر کشتارگاهی با تمامی شرایط و ویژگیهای مورد نیاز یک کشتارگاه با سرمایهگذاری بخش خصوصی در حال ساخت بوده و از پیشرفت فیزیکی بالایی برخوردار است.وی با اشاره به احداث کشتارگاه دام سبک و سنگین در شهرستان خوسف، افزود: در مورد کشتارگاههایی که دارای همه شرایط خاص یک کشتارگاه باشند، دارای محدودیت هستیم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: با توجه به خرید دام به منظور راهاندازی سریع کشتارگاه و رفع مشکلات این پروژه جلساتی برگزار شده و مشکل گازرسانی برای این پروژه مرتفع شده است.وی با بیان اینکه چند مشکل جزئی و کوچک در این کشتارگاه وجود دارد که به گفته مسئولان مجری پروژه به زودی برطرف و افتتاح میشود، تصریح کرد: کشتارگاه خوسف سال گذشته پروانه بهرهبرداری را با نظارت حفاظت محیط زیست دریافت کرده است.وی با بیان اینکه این کشتارگاه یکی از مجهزترین کشتارگاهها در کشور است و با افتتاح و بهرهبرداری از آن نه تنها مشکل استان برطرف میشود بلکه پاسخگوی کشتار تمامی دامهای وارد شده از مرز خواهد بود، افزود: این کشتارگاه همه اعتباراتی که برای آن مصوب شده را دریافت کرده و آماده بهرهبرداری است.
اخذ مجوز خرید دام مازاد عشایر و دامداران در خراسان جنوبی
حسین حسین پور، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: با توجه به پیگیریهای صورت گرفته به منظور کاهش تبعات ناشی از خشکسالی، خراسان جنوبی در شمار ۹ استانی قرار گرفت که مجوز خرید دام مازاد عشایر و دامداران را در سال جاری اخذ کرد.وی از کشف ۴ رأس گاو قاچاق در بیرجند خبر داد و گفت: مأمورین مستقر در پلیس راه بیرجند، حین کنترل خودروهای عبوری از یک دستگاه کامیون تعداد ۴ رأس گاو قاچاق کشف کردند.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان جنوبی با بیان اینکه گزارش احشام کشف شده برای رسیدگی به اداره کل تعزیرات حکومتی استان ارسال شد، یسادآور شد: متهم پس از حضور در شعبه چهارم بدوی مرکز استان و احراز وقوع تخلف بر اساس مدارک و مستندات موجود در پرونده، به استناد تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز علاوه بر ضبط دامهای کشف شده به پرداخت مبلغ ۴۴ میلیون تومان جزای نقدی در حق دولت محکوم شد.
اکنون دامداران در دو راهی فروش دام و یا ادامه کار قرار دارند، یک دو راهی بی حاصل که تنها وقت و انرژی آنان را هدر میدهد، آنان اکنون سالها وقت صرف داشتههایشان کردهاند و برای این داشتهها زحمت بسیاری کشیدهاند، زحمتی که نباید یک شبه بر باد برود.
کد مطلب: 290980