از سال گذشته میلادی (2013) تاکنون، گزارش هایی مبنی بر افزایش تعداد آلبانیاییهایی که برای القاعده در سوریه میجنگند منتشر شده است. همچنین دهها ویدیو در گروههای موجود در فیسبوک منتشر شده است که با هدف گسترش افراط گرایی ایجاد شدهاند. القاعده با استفاده از بحران و درگیری در سوریه توانسته است در آلبانی پایگاهی نه چندان وسیع اما قدرتمند ایجاد کند که از طریق شبکههای اجتماعی اینترنتی در حال عضوگیری است.
با در نظر گرفتن تفاوت بسیار زیاد آمارها از منابع مختلف در مورد جنگجویان خارجی در سوریه، مرکز بین المللی مطالعه افراط گرایی، تعداد این افراد را 8 هزار و 500 تن از 74 کشور خارجی تخمین میزند که در طول دو سال گذشته وارد سوریه شدهاند. بیشتر این افراد در جبهه النصره و گروه داعش، دو گروه وابسته به القاعده فعال هستند. این گروهها با استفاده از اینترنت و شرح فعالیتهایشان سعی در عضوگیری دارند که تا به حال نیز توانستهاند مخاطبان خود را پیدا کنند. یکی از این گروههای مجازی، گروهی موسوم به غرور اسلامی با نزدیک به 2 هزار و 800 عضو است که فعالیتهای گروه داعش را منتشر میکند. این گروه دعوت و عضوگیریش را برای آنچه که از آن به عنوان جهاد و حمله به فرهنگ غربی و دمکراسی یاد میکند، انجام میدهد.
این گروه مجازی، برخی از ویدیوهای خود را با زبان آلبانیایی منتشر و برای آلبانیایی تبارهایی که در رکاب القاعده در سوریه کشته شدهاند طلب مغفرت میکند. یک صفحه دیگر در فیسبوک که شبه نظامیان آلبانیایی عضو داعش آن را اداره میکنند، از اسامه بن لادن بنیانگذار گروه تروریستی القاعده و ابومصعب الزرقاوی رهبر القاعده در عراق یاد میکند.
آرون زلین محقق موسسه واشنگتن در امور سیاستهای شرق نزدیک میگوید: اگرچه فیسبوک همواره محتوای منتشر شده توسط شبه نظامیان را پاک میکند اما پاک کردن همه فعالیتها در این شبکه اجتماعی به دلیل بالا بودن حجم مطالب، بسیار دشوار است. همچنین در شبکه به اشتراک گذاری ویدیوی گوگل (یوتوب) نیز برخی از اعضای وابسته به القاعده از مسلمانان میخواهند که به این نبرد بپیوندند و کشوری را بر اساس قوانین اسلامی تشکیل دهند.
آرون زلین، معتقد است فعالیت این گروه ها در شبکههای مجازی را نمیتوان تهدید جدی به حساب آورد زیرا گروههای افراطی فعال در شمال آفریقا، یمن، عراق و افغانستان نیز از آنها استفاده میکنند و تا به حال نتوانستهاند از این طریق عضوگیری کنند. اما در مورد سوریه، به دلیل عوامل خاص این کشور، این شبکهها توانستهاند عضوگیری کنند و این ارتباط کمتری با نفس فناوری دارد.
در همین راستا، دومینیک موران یک مشاور امنیت خاورمیانه در تل آویو می گوید که استفاده شبه نظامیان از شبکه های اجتماعی فرصتی مناسب برای فعالیت و شناسایی به سازمانهای امنیتی میدهد. وی گفت: استفاده از شبکههای مجازی اینترنتی با در نظر گرفتن نقصهایی در رعایت امنیت از سوی این گروهها را میتوان به عنوان یک نقطه مثبت از نظر سازمانهای امنیتی دید که به آنها اجازه میدهد برخی روابط را ترسیم و ماهیت و گستره فعالیتهای آنان را درک کنند.