با مسئولان درباره امنیت غذایی مردم مکاتبه کردیم
مردم به جای گوشت حبوبات بخورند!
تجارت نیوز , 31 شهريور 1400 ساعت 13:25
گروه اقتصادی: افزایش قیمت اقلام خوراکی با درآمد خانوارها همخوانی ندارد. برخی از مردم دیگر نمیتوانند کالری استاندارد مورد نیاز خود در روز را تهیه کنند. آمارهای وزارت کار هم نشان میدهد مصرف کالاهای اساسی مثل گوشت، برنج و لبنیات ایرانیان در سال ۹۸ کم شده است. رئیس انجمن تغذیه ایران میگوید حالا که پروتئین حیوانی گران شده مردم میتوانند پروتئین گیاهی را جایگزین آن کنند.
آخرین آمارهای رسمی نشان میدهد، خط فقر سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸، رشد ۳۸ درصدی داشته است. وزارت کار در گزارشی اعلام کرده بود مهمترین عامل در افزایش خط فقر، تورم بالا در دو گروه خوراکیها و مسکن بوده است. این در حالی است که در مردادماه ۱۴۰۰، نرخ تورم نقطهای به عدد ۴٣,٢ درصد رسیده است. تورم بیشتر هم یعنی فقر بیشتر و قدرت خرید کمتر که تاثیرش را روی سفره افراد نشان میدهد.
جلالالدین میرزای رزاز، رئیس انجمن تغذیه ایران و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: «با توجه به اوضاع اقتصادی کشور، یکی از حوزههایی که به شدت آسیب دیده، حوزه امنیت غذایی است. با این اتفاقات مصرف سرانه گوشت، لبنیات و اقلامی که بسیار گران شدند، آسیب جدی دید و در این بین اقشار کمدرآمد بیشترین آسیب را میبینند.»
پروتئین گیاهی جایگزین پروتئین حیوانی شود
میرزای رزاز میگوید: «حالا که پروتئینهای حیوانی و اقلام دیگر از جمله لبنیات گران شده، باید با گروه پروتئینهای گیاهی جایگزین شوند. به صورت کلی حبوبات جایگزین مناسبی برای پروتئینهای حیوانی است. موادغذایی دیگری هم هست که هم منبع پروتئین هستند و هم کلسیم. دست کم کلسیمی که از طریق لبنیات دریافت نمیشود، در این گروهها یافت میشود.»
آنطور که عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: «از جمله منابع غنی گیاهی کلسیم، میتوان سویا، لوبیای سفید، لوبیا چیتی، اسفناج و کلم را نام برد که میتواند جایگزین لبنیات شود.» این در حالی است که بر اساس دادههای مرکز آمار ایران متوسط قیمت حبوبات در مردادماه ۱۴۰۰ نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
رئیس انجمن تغذیه ایران ادامه میدهد: «وقتی دسترسی به پروتئین و لبنیات نباشد، ارزانترین غذایی که میتوان تهیه کرد منابع سرشار از کربوهیدرات است. پایه این منابع سرشار از کربوهیدرات، نان، برنج، سیبزمینی و ماکارونی است.»اما همین منابع جایگزینی کربوهیدرات از جمله برنج ایرانی حدود ۴۲ درصد و ماکارونی بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت داشتند. ضمن اینکه نان هم در تابستان جاری بیش از ۵۰ درصد گران شد. به عبارتی گرانی این اقلام با جیب افراد جامعه همخوانی ندارد و حتی جایگزین کردن منابع گیاهی را نیز برای آنها سخت میکند.
کد مطلب: 295620