رقابت نابرابر لوازم خانگی ایرانی و چینی
اقتصاد 24 , 3 مهر 1400 ساعت 10:18
گروه اقتصادی: صنعت لوازم خانگی ایران طی سالهای اخیر از بعد کیفیت و توان و دانش فنی پیشرفت زیادی داشته؛ اما با وجود سرمایه گذاریهای بسیار، واردات قطعات ارزان و با کیفیتهای مختلف چینی از مبادی رسمی و غیررسمی (قاچاق) افزایش یافته که این معضل باعث خارج شدن تولیدکنندگان از زنجیره تامین شده که علت آن عدم توجیه اقتصادی برای ادامه روند مثبت است.
رئیس دپارتمان قطعه سازی انجمن لوازم خانگی ایران با بیان این مطلب گفت: به همین دلیل قطعات چینی و بعضا بی کیفیت به کشور وارد میشود که تولیدکنندگان لوازم خانگی برای کاهش هزینه از این قطعات وارداتی ارزان استفاده میکنند.
رقابت نابرابر لوازم خانگی ایرانی و چینی
رئیس دپارتمان قطعه سازی انجمن لوازم خانگی ایران با بیان اینکه واردات قطعات لوازم خانگی که در کشور به حد مکفی و باکیفیت و قیمت مناسب تولید میشود، باید محدود شود، گفت: وقتی به درستی از واردات محصول نهایی در لوازم خانگی جلوگیری میکنیم میبایست از واردات قطعات با عمق ساخت داخل که کیفیت مطلوبی هم دارند جلوگیری شود.
علیرضا عراقی گفت: از مهمترین دلایل بالا بودن قیمت تمام شده لوازم خانگی داخلی، بالا بودن بهره بانکی، هزینههای مترتب بر تولید و هزینههای مضاعف، ولی پنهان در ایران است. چین رقیب اصلی ما، با وجود تسخیر بازارهای جهانی، تنها ۲ درصد بهره بانکی دریافت میکند و شرایط بسیار خوبی برای تولیدکنندگان فراهم کرده و رقابت را برای تولیدکنندگان ایرانی دشوار کرده است.
ام المصائب صنعت لوازم خانگی ایران
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی گفت: ام المصائب یعنی بهره بانکی به عنوان بزرگترین معضل، امکان تولید ثروت رقابت صادراتی پایدار را از قطعه سازان و تولیدکنندگان محصول نهایی سلب کرده است.عراقی پاسخ سوال اقتصاد ۲۴ را درخصوص علت ارزان تمام شدن قطعات لوازم خانگی و حتی محصول نهایی چینی با یک سوال پاسخ داد و گفت: کالاهای چینی در حالی که هیچ گونه معادنی مثل آهن، مس و انرژی نفت و گاز در این کشور نیست، ارزانتر از ایران تمام میشود؛ علت آن چه میتواند باشد؟
وی در پاسخ این سوال گفت: نکته مهم این است که در کشور عملکرد و تفکر جزیرهای داریم و جهانی فکر نمیکنیم. بازار داخلی محدود است و اشباع بازار داخل باعث کاهش تولید خواهد شد و عدم استفاده از تمام توان و پتانسیل بالقوه در کارخانههای داخلی و عدم صادرات (که کاهش تولید نتیجه آن است) باعث افزایش هزینههای جانبی و هزینههای آشکار و پنهان در شرکتها میشود و برای داشتن توجیه اقتصادی میبایست قیمت محصولات را افزایش دهیم.
چرا قیمت لوازم خانگی مرتب افزایش مییابد؟
رئیس دپارتمان قطعه سازی انجمن لوازم خانگی ایران با بیان اینکه در اطراف کشور بازار منطقهای ۴۰۰ میلیون نفری وجود دارد، گفت: اگر بتوانیم از تمامی ظرفیتهای تولید داخل استفاده کنیم و سپس تفکر جهانی و عملکردی درخور و اصلاحات اساسی در قوانین و مقررات از جمله بهره بانکی داشته باشیم میتوانیم با افزایش تیراژ محصول باکیفیت و کاهش دامنه سود فروش، ابتدا بازار منطقه را در مرحله مقدماتی تسخیر و حضورمان را در این بازار با افزایش خدمات پس از فروش تثبیت کنیم.
عراقی افزود: پس نتیجه آنکه ما میبایست سود را از افزایش تیراژ کالاهای رقابتی و قابل صادرات به دست آوریم و نه حاصل از فروش. اگر سود را از تیراژ به دست بیاوریم طبیعتا قیمت تمام شده پایین میآید و تولید رقابتی میشود و میتوانیم صادرات داشته باشیم.
فرصت بازار ۴۰۰ میلیون نفری برای صادرات لوازم خانگی
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی با بیان اینکه هیچ ساختار و نقشه راهبردی برای تنبیه و تشویق تولیدکنندگان وجود ندارد، گفت: تولیدکنندهای که کیفیت کالایش را افزایش میدهد هیچ تشویقی نمیشود یا تولیدکنندهای که قطعاتش را به جای خرید از قطعات داخلی از واردات تامین میکند هیچ تنبیهی نمیشود.
علیرضا عراقی ادامه داد: آنچه مصداق تنبیه و تشویق تولیدکنندگان است صرفا چوب لای چرخ نگذاشتن از سوی نهادهای ذی صلاح است که خواسته یا ناخواسته به معضلات دامن میزنند وگرنه طی سالیان متمادی تولیدکنندگان علیرغم تمام بی مهریها و کج سلیقگیها در خط مقدم جبهه جنگ اقتصادی تلاش کرده اند و افتخار آفریده اند و جور تحریمهای داخلی را کشیده اند. اکنون زمان آن فرارسیده است که وزارت صنعت به عنوان متولی صنعت چراغ عدالت و مدیریت را روشن سازد و جلوه گری کرده و از اعمال نظرات سلیقهای و جناحی و سیاسی پرهیز کند و به جای داشتن تفکر جزیرهای به تلاش برای جهانی شدن بیندیشد.
واردات انواع قطعات غیراستاندارد با قیمتهای کم
رئیس دپارتمان قطعه سازی انجمن لوازم خانگی ایران گفت: اکنون برخی عوامل به نام تولیدکننده لوازم خانگی با حضور غیرسازنده در محیط تولید، نظامات جاری حاکم بر این فضای تولیدی را بر هم زده اند و با واردات انواع قطعات غیراستاندارد با قیمتهای نازل موجب ایجاد اخلال در فرایند زنجیره تامین شده اند که البته سود قابل توجهی را هم عاید خود میکنند، زیرا ارزانتر از تولید داخلی تمام میشود. پس راهکار برون رفت از این معضل محدود کردن واردات قطعات با عمق ساخت داخل است.
عراقی ادامه داد: قیمت قطعات داخلی در حال حاضر گرانتر از قطعات خارجی درمی آید، چون مواد اولیهای که در داخل میخریم گرانتر از واردات آن است. عدم ثبات اقتصادی و بحران اقتصادی کنونی باعث شده است تولیدکنندگان نتوانند بر آنچه خط مشی سالانه است ثابت قدم باشند و افزایش بی رویه و روزانه مواد خام اولیه و نوسانات قیمت، باعث افزایش قیمت قطعات داخلی میشود.
قطعات داخلی لوازم خانگی گرانتر از قطعات خارجی است
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه محصول ایرانی قابلیت رقابت ندارد که وارد بازارهای منطقه شود، گفت: دلیل این موضوع را باید آسیب شناسی کنیم. عدم وجود و یا رعایت قوانین تشویق یا تنبیه تولیدکنندگانی که از کالاهای داخلی استفاده نمیکنند باعث بروز آسیبهای بسیار زیادی بر پیکره زنجیره تامین شده است. تولیدکنندگان چرا باید برای افزایش کیفیت کالا هزینه کنند؛ در حالی که مشخص نیست ممنوعیت واردات لوازم خانگی تا کی ادامه دارد؛ بنابراین تولیدکننده برنامه مشخصی نمیتواند برای افزایش کیفیت داشته باشد.
عراقی ادامه داد: همه این عوامل در سایه عدم تعامل سیاسی و اقتصادی با دنیا و عدم امکان انتقال پول است. تا زمانی که نتوانیم مشکلاتمان را با دنیا حل کنیم، قطعا نخواهیم توانست بستر صادرات را فراهم سازیم. توسعه و پیشرفت در صنعت نیازمند تعامل مولفههای بسیاری است که مفقود شدن هر یک از حلقههای این زنجیره خسارات جبران ناپذیری بر پیکره آن وارد خواهد کرد.
پیشرفت ایران در ساخت قطعات اجاق گاز
رئیس دپارتمان قطعه سازی انجمن لوازم خانگی ایران گفت: سه بازدید از قطعه سازان قطعات اجاق گاز داشتم که به عینه، پیشرفت، توسعه، تکنولوژی و ممارست و تلاش را در این کارخانهها مشاهده کردم که نظیر آن را در کارخانجات ایتالیایی نیز مشاهده کرده بودم. در سال گذشته در زمینه کیفیت و کمیت، پیشرفت و توسعه را در صنعت قطعه سازی مشاهده کردیم که حتی صادرات گسترده به ایتالیا نیز داشته اند که باعثی خوشحالی، غرور و مسرت است.
عراقی گفت: تمام این زحمتها و تلاشها با ام المصائب یعنی بهره بانکی از بین رفته و خواهد رفت. بهرههای وحشتناک بانکی بلای جان کارآفرینان و تولیدکنندگان شده است.
چرا تولید قطعات لوازم خانگی کاهش یافت؟
نایب رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع لوازم خانگی گفت: اخیرا صحبت از ممنوعیت واردات ۶ ماهه محصول نهایی لوازم خانگی به میان آمده است در حالی که صنعت پیشرو و عامل موفقیت یک صنعت در هر کشوری رشد و توسعه و اعتلای صنعت قطعه سازی در آنجاست. این در حالی است که به دلیل تفکر جزیره ای و مشکلات ریشه ای تولید قطعه کاهش به میزان چشمگیری کاهش یافته است. عراقی خواستار ممنوعیت واردات قطعات شد و گفت: اگر قرار شده است که چنین تصمیمی گرفته شود میبایست ممنوعیت واردات به مدت ۵ سال برای محصول نهایی لوازم خانگی و قطعات صنعت لوازم خانگی صورت پذیرد که قطعا نتیجه این اقدام را در صنعت خواهیم دید.
کد مطلب: 295999