دریافت لینک صفحه با کد QR
نقشه راه اقتصاد ایران بعد از لغو تحریمها
20 آذر 1400 ساعت 13:52
گروه اقتصادی: رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید اقتصاد ایران در صورت لغو دوباره تحریمها، باید حداکثر استفاده را از تجارب ۱۰ سال گذشته ببرد و تغییراتی اساسی در عملکرد خود ایجاد کند.به گزارش ایسنا، مجیدرضا حریری اظهار کرد: اقتصاد ما در حدود ۱۰ سال گذشته، انواع تجارب بین المللی را پشت سر گذاشته است. از تحریمهای سازمان ملل گرفته تا دوره اجرای برجام و از کنار رفتن ترامپ تا مذاکرات جدید برای کنار زد تحریمها. اگر بنا باشد مذاکرات فعلی هستهای راه به جایی ببرد و به لغو تحریمها منجر شود، استفاده از این تجربیات و نحوه بهره بردن از فضای لغو تحریمها بیشترین اهمیت را برای ایران خواهد داشت.
وی با بیان اینکه اولویت نخست باید خارج کردن اقتصاد از زیر فشار سیاست باشد، بیان کرد: فشارهای سیاسی در سالهای گذشته بیشترین ضربه و آسیب را به اقتصاد ایران وارد کرده و در بسیاری از موارد امکان استفاده از فرصتها را گرفته است. اینکه با هر تغییر و تحول سیاسی، اقتصاد ما با چالشی جدید مواجه شود قطعا درست نیست و دولت باید تلاش کند به عنوان یک اولویت مهم ابتدا این چالش را کنار بزند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به تعلل بیش از حد و اختلافات سیاسی داخلی در دوره برجام، توضیح داد: ما حتی در دورهای که تحریمها کنار رفتند، آنقدر در رسیدن به تصمیمهای نهایی تاخیر داشتیم که امکان جذب سرمایهگذاری کلان خارجی و همراه کردن آنها با اقتصاد ایران از دست رفت. اختلاط اقتصادی با جهان و سهیم کردن آنها در اقتصاد ایران یک اولویت بسیار مهم است.
حریری ادامه داد: اگر شرکتهای بین المللی از کشورهای مختلف به ایران بیایند و سرمایهگذاری کنند، آنگاه در آینده تحریم کردن اقتصاد ایران دشوار میشود، زیرا فشار جدید بر شرکتهای خارجی نیز وارد میشود. از این رو با به دست آمدن فرصت جدید باید تلاش کرد که پای این نوع سرمایه گذاری و تولید مشترک به ایران باز شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با لغو تحریمها میتوان به افزایش قابل توجه صادرات غیرنفتی امیدوار بود؟ تشریح کرد: با لغو تحریمها، تجارت ما جهشی را تجربه خواهد کرد که بخش عمده آن به نفت و صنایع وابسته آن باز میگردد. در سبد صادرات غیرنفتی نیز باز بیش از ۵۰ درصد به محصولات نفتی و پتروشیمی باز میگردد. حدود ۲۰ درصد به کالاهای معدنی مرتبط است و ۱۰ درصد نیز محصولات کشاورزی هستند. در واقع کالاهای با ارزش افزوده بالا در صادرات ایران سهمی بسیار محدود دارد که بخش مهمی از آن نیز به دو کشور عراق و افغانستان ارسال میشود.
حریری خاطرنشان کرد: ما باید با متنوع کردن شرکای تجاری و افزایش عمق استراتژیک روابط با شرکای اصلی، راه را برای تولید و صادرات کالاهای با ارزش افزوده بالاتر فراهم کنیم. این کالاها یا باید در ایران و با نیروی بومی تولید شوند یا ماشین آلات و تجهیزات داخلی در آنها به کار رفته باشند یا به شکل تولید تحت لیسانس به فروش برسند. تا این ساختار تغییر نکند، استفاده از فرصت لغو تحریمها نیز دشوار خواهد بود.به گزارش ایسنا، دور جدید مذاکرات وین برای کنار رفتن تحریمهای اقتصادی ایران آغاز شده است. وزیر خارجه ایران اعلام کرده که آمادگی لازم برای به نتیجه رسیدن مذاکرات در تیم ایرانی وجود دارد و تیم کارشناسی ایران با جدیت کار خود را ادامه میدهد.
از بهار سال ۱۳۹۷ و با اعلام ترامپ رئیس جمهوری وقت آمریکا، تحریمهایی یک جانبه علیه ایران وضع و آمریکا به شکل یک طرفه از برجام خارج شد.
کد مطلب: 310111
بهار نیوز
https://www.baharnews.ir