نیاز به واردات ۲۰ میلیون تن نهاده دامی داریم
22 دی 1400 ساعت 11:57
گروه اقتصادی: سرپرست دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: در سال جاری کشور برای تولید ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن گوشت مرغ و ۱ میلیون تن گوشت قرمز به واردات ۲۰ میلیون تن نهاده دامی نیاز دارد. سوال اصلی این است که آیا میتوان این نیاز در کشور تولید شود؟ پاسخ منفی است چرا که کشور ما در منطقه بیابانی خشک و نیمه خشک قرار گرفته است و متوسط بارندگی امسال ۴۸ درصد کاهش داشته است.
به گزارش ایلنا، حسن عباسی معروفان با اشاره به تعیین تکلیف نشدن ارز ترجیحی برای واردات نهادههای دامی، گفت: در این موضوع من از جایگاه دولتی خود در این زمینه اظهار نمیکنم و دیدگاه کارشناسی خود را طرح میکنم. قرار بود این ارز تا 8 دی 1400 به واردات کالاها تعلق بگیرد و از این تاریخ به بعد این ارز برای واردات حذف شود.
وی با اشاره به ثبت نشدن برخی محمولههای وارداتی در سامانه بازارگاه، گفت: با واردکنندگان جلسانی برگزار خواهیم کرد تا در نهایت در این زمینه به هماهنگی برسیم چرا که تعیین تکلیف نشدن تخصیص این ارز برای واردات باعث شده است که برخی از واردکنندگان محمولههای وارداتی خود را در این سامانه ثبت نکنند.
به گفته عباسی معروفان، هنوز نمیدانیم که این ارز در این ماه به واردات نهادهها تخصیص داده میشود یا خیر؟ در حال حاضر به گونهای مسائل عنوان میشود که بسیاری از فسادهای اقتصادی موجود در کشور ریشه در این ارز دارد که با حذف شدن آن بسیاری از مشکلات حل خواهد شد اما چندان به تبعات حذف این ارز پرداخته نمیشود. پیش از حذف این ارز باید راهکارهایی برای کنترل تورم در نظر گرفته شود تا به معیشت مردم خللی وارد نشود همچنین نقدینگی واردکنندگان باید تامین باشد تا با کمبود کالا مواجه نشویم.
این مقام مسئول با اشاره به جوهای جوانهزده در چابهار، گفت: صاحب هر کالای وارداتی مشخص است و آن شخص یا نهاد مسئولیت واردات کالا از صفر تا صد آن را برعهده دارد. بارندگیهای اخیر باعث شده است که یک تن از محموله جو در چابهار جوانه بزند، باید بگویم که چنین مسائلی در عرف تجارت جهانی مرسوم است اما بنا به نگاه مدیریتی شایسته نباید اجازه داده میشد که چنین اتفاقی رخ میداد. اگر در چابهار انبارهای سرپوشیده وجود داشت که محمولهها به آنجا منتقل میشد شاهد رخ دادن چنین اتفاقاتی نبودیم.
وی با بیان اینکه این محموله به وزارت کشاورزی تعلق ندارد، گفت: صاحب بار باید در این زمینه اظهار نظر کند رخ دادن این اتفاقات در شرایطی که انبار سرپوشیده نداریم و یک هفته بارندگی مستمر چندان دور از ذهن نبود.
عباسی معروفان در اشاره به کشت فراسرزمینی در کشورهای همسایه برای تامین نهادههای مورد نیاز، گفت: در سال جاری کشور برای تولید 2 میلیون و 600 هزار تن گوشت مرغ و 1 میلیون تن گوشت قرمز به واردات 20 میلیون تن نهاده دامی نیاز دارد. سوال اصلی این است که آیا میتوان این نیاز در کشور تولید شود؟ پاسخ منفی است چرا که کشور ما در منطقه بیابانی خشک و نیمه خشک قرار گرفته است و متوسط بارندگی امسال 48 درصد کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه امکان تولید نهاده دامی مورد نیاز در کشور فراهم نیست، تصریح کرد: ما یا باید این نیاز را وارد کنیم و یا اینکه این محصولات را در کشورهای که شرایط کشت در آنجا فراهم است تولید کنیم. در حال حاضر در 17 کشور کشت فراسرزمینی صورت میگیرد.
به گفته این مقام مسئول، محصولی که با کشت فراسرزمینی تولید میشود باید از استانداردهای لازم را داشته باشد و قیمت آن بالاتر از نرخهای جهانی نباشد. در سال جاری برای نخستین بار اولویت تخصیص ارز برای واردات محصولات کشتهای فراسرزمینی اختصاص داده شد و این روند نیز ادامه خواهد داشت کشاورزان کشت فراسرزمینی نگران بازار فروش محصولات خود نباشند.
عباسی معروفان با اشاره به محصولات مورد نیاز کشور، گفت: در حال حاضر اولویت خرید ما خرید ذرت، جو و گندم است و در صورت کشت محصولات دیگر وزارت کشاورزی تمایلی برای خرید آنها از خود نشان نمیدهد. ما بخش خصوصی را ترغیب میکنیم که در این زمینه ورود کنند.
وی کشورهای آسیای میانه را به عنوان مناسبترین کشورها برای کشت فراسرزمینی معرفی کرد و افزود: قزاقستان، روسیه، بلاروس، ازبکستان و قرقیزستان برای این نوع کشت مناسب است باید بگویم که دولت برای کشت فراسرزمینی به بخش خصوصی تسهیلات نمیدهد و باید بر اساس توانمندی خود را در این بخش ورود کند اما ما محصولات آنها را تضمینی به قیمتی که قابل رقابت با نرخهای جهانی باشد خریداری میکنیم.
کد مطلب: 315786