گروه جامعه: معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف گفت: در گذشته یک محقق در اتاق خود مینشست و در کنار تیم تحقیقاتی خود کار میکرد و دستاوردهایی به دست میآورد. اما این خروجیها دیگر پاسخگوی نیاز بشر نیست و باید مرزهای میان رشتهها را کنار بگذاریم.
به گزارش ایسنا، دکتر محمدرضا موحدی، در همایش «دستاوردهای اخیر کشور در حوزه سامانههای ریز مقیاس زیستی، چالشها و افق پیش رو» اظهار کرد: اگر با یک نگاه کلانتر به موضوع این نشست نگاه کنیم، میبینیم که در آن متخصصانی از حوزههای زیستی، مهندسی و پزشکی و غیره کنار هم مینشینند تا درباره موضوعات مورد اشتراک این حوزهها با یکدیگر گفتگو کنند. اگر به دو دهه قبل باز گردیم و تصور کنیم که چگونه میتوان بین دانشکدههای برق یا مکانیک با پزشکی ارتباط ایجاد کرد یا چگونه گروههای مهندسی میتوانند با حوزههای پزشکی مرتبط میشوند و آن را با امروز مقایسه کنیم، میتوانیم درک کنیم که چه راه طولانی را طی کردهایم. چه تحولاتی طی دو دهه گذشته اتفاق افتاده است. ما امروز در جایی ایستادهایم که تخصصهای مختلف در کنار هم ایستادهاند تا فناوریهای مورد نیاز امروز بشر را توسعه دهند.
وی افزود: هر چند این موضوع شاید به صورت مستقیم مسئله اصلی این نشست نباشد اما باید توجه کنیم که کلید پیشرفت ما در حوزههای مختلف علوم و فناوری، همین توجه به حوزههای میانرشتهای است. یعنی ما باید بتوانیم مرزهای میان رشتهها و تخصصها را کنار بگذاریم و بتوانیم کنار یکدیگر کار کنیم. در گذشته یک محقق در اتاق خود مینشست و در کنار تیم تحقیقاتی خود کار میکرد و دستاوردهایی به دست میآورد. اما این خروجیها دیگر پاسخگوی نیاز بشر نیست و باید مرزهای میان رشتهها را کنار بگذاریم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف افزود: از آنجایی که ما به کارهای جمعی چندان عادت نداریم، باید تلاش کنیم تا این روحیه کار جمعی را تقویت کرده و افراد از رشتههای مختلف بتوانند در کنار هم کار کنند و دستاوردهای بزرگی را ارائه دهند. ما باید فرهنگ کار جمعی را یاد بگیریم و با استفاده از آن به فناوریهای مورد نیاز بشر دست پیدا کنیم. من برگزاری این نشست را به فال نیک میگیرم و آن را مصداقی از این همکاری بینرشتهای میدانم و این نشست نمونهای از کار جمعی است که میتوان در ایران انجام داد. موضوع این نشست نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کار بسیار دشواری است که ما قالبهای رایج را بشکنیم و از دل آن مسیرهای تازهای را پیدا کنیم.
دکتر موحدی در نهایت خاطرنشان کرد: در دانشگاه شریف تلاش کردهایم تا حوزههای میان رشتهای را ایجاد کنیم. طی چند ماه گذشته پژوهشکده جامع علوم و فناوریهای همگرا را از تجمیع چندین پژوهشکده مختلف نظیر پژوهشکده نانو و بیو و همچنین IT فعال کردهایم. امیدواریم که در حوزه انبیک بتوانیم فعالیتهای داشته باشیم و در کنار آن چند مرکز نوآوری همگرا را توسعه دهیم تا با استفاده از آن بتوانیم محصولات جدید تولید کنیم.